duminică, 16 iunie 2013

Nicolae Robu sau despre păcatul de a spera

***
Probabil ca nici un alt primar al Timisoarei din perioada de dupa 1989 nu a mai beneficiat de o imagine atat de proasta, conturata de o alianta eterogena, ciudata, ad-hoc, formata din fosti membrii ai dezastruoasei administratii Ciuhandu, ziaristi cu veleitati de Mafalde autohtone, adversari politici viscerali, prestatori cu simbrie in tabere adverse si diversi găgăuţi bahici, asa-zisi suporteri ai unei echipe de fotbal din categoria judeteana "Onoare".

Nicolae Robu are si el un mare defect si anume acela ca spune lucrurilor pe nume, indiferent de consecinte. Ori, in comunicarea politica acest fapt reprezinta un mare dezavantaj,  fapt speculat la maxim de catre cei apartinatori categoriilor enuntate mai sus. Insa mie imi este foarte greu sa ii inteleg pe acesti oameni, care nu fac altceva decat sa il atace grosier pe actualul edil, cu argumente sau fara. Acum ceva vreme Robu a enuntat ideea de-a introduce transportul cu metroul in orasul nostru. Reactiile cretine ale adversarilor lui Robu m-au speriat. "De ce avem nevoie de metrou?",  "De asta ne arde noua acum?" sunt doar cateva dintre laitmotivele găştii (d)enuntate in paragraful de mai sus. Pai cam avem nevoie de metrou, bai baieti! Timisoara se dezvolta, traficul a devenit un cosmar, sa ajungi din Lipovei pana in Sagului a devenit un fel de safari urban. Dar pentru acestia orice motiv este unul valabil pentru a arunca cu scârnă pe reverul hainei de primar.

Un alt motiv de a arunca in derizoriu activitatea primarului Robu l-a reprezentat asa-zisul scandal al palmierilor. Pe perioada verii, pentru a da un aer estival localitatii, Primaria a decis amplasarea unor arbusti tropicali. De aici, potopul! Rauri-rauri de fiere au curs pe Internet, cu injurii si acuze la adresa lui Robu. Ce a facut de fapt acesta? Pai daca iarna impodobim brazii, primarul a decis ca si vara sa avem parte de o mica bucurie. Gaşca a reactionat in stilul caracteristic. Nu e bineeee!, au urlat ei la unison. Da, intr-adevar, orice incercare de a da un aer respirabil orasului nostru trebuie combatuta cu indarjire. Vai-vai!

In cea ce priveste supararea gagautilor bahici de larga anvergura judeteana, Robu a luat o echipa de fotbal din Liga a 2-a si a dus-o in elita fotbalului romanesc. Probabil ca acestia ar fi preferat neimplicarea autoritatilor, pentru a se cantona in continuare in frustrarile atat de caracteristice lor. Doar ca atat de injuratul domn Robu a reusit sa o aduca acolo sus. Suparare mare, alt motiv de atacuri la persoana primarului. Asta da motiv de suparare! Cica Poli nu ar mai fi Poli, ca ar fi Recas. In logica atat de incurcata a acestor domni, mult mai acceptabila a fost o echipa sosita de la Bragadiru decat una adoptata de la Recas! Si aceasta in conditiile in care sunt sanse enorme ca din urmatorul sezon Poli Timisoara sa detina din nou palmaresul, culorile si sa continue sa joace pe "Dan Paltinisanu". Puşcăvită gândire, băieţi!

In fapt, acesti oameni, obisnuiti cu stagnarea atat de caracteristica epocii Ciuhandu, sunt refractari la tot cea ce este nou, la tot cea ce presupune progres. In frustrarile lor, motivate politic de cele mai multe ori, ei ajung sa frizeze patologicul. Totusi, pentru a concluziona, nu poate exista dezvoltare deca nu iti propui obiective măreţe.  Poate ca nu Robu va fi cel care va inaugura prima linie de metrou din capitala Banatului, poate ca nu acesta va da mana cu echipa de fotbal Poli Timisoara, campioana Romaniei, insa el are meritul de a fi pus umarul la initierea unor directii noi de dezvoltare. Eu sper ca dl. Robu sa continue sa fie un personaj politic incomod, capabil de a duce lucrurile pana la capat, spre disperarea frustratilor din cadrul găştii.