vineri, 24 septembrie 2010

Anarhizarea Romaniei prin "reforma" Statului

***

Dupa castigarea celui de-al doilea mandat prezidential de catre Traian Basescu au existat voci in spatiul public care afirmau sus si tare ca in aceasta a doua jumatate a domniei, vom avea parte de un alt tip de presedinte, capabil, rational, non-conflictual, dedicat intru-totul proiectului schitat inca de acum doi ani, acela de modernizare si reformare a Statului.  Nimic mai fals. Aceste noua luni care au trecut de la reconfirmarea lui Basescu pentru un nou mandat, ne-au aratat un presedinte total depasit de evenimentele in desfasurare, inconjurat in totalitate de oameni incapabili dar croiti pe tiparul yesmanului clasic.

Placa uzata a luptei anticoruptie a fost inlocuita si ea cu cea a modernizarii si reformarii statului roman. Categoric Romania are nevoie de reforme structurale la nivelul institutiilor care compun aparatul de stat. Din pacate masurile de dorit in acest sens lipsesc cu desavarsire. Presedintele se gaseste intr-o confuzie totala atunci cand considera ca amputarea drepturilor salariale in randurile personalului bugetar, poate fi asimilata cu o reforma reala. Nu. Cea ce a inteprins Basescu a fost un expedient nenorocit care a aruncat in cea mai profunda criza societatea romaneasca. Complicii lui? PD si PSD, adica cele doua ramuri feseniste care au conlucrat in trecutul an la distrugerea totala a economiei romanesti.

Astazi am avut parte de prima forma vizibila a anarhizarii Statului. Pentru ca astazi, 24.09.2010 institutiile de forta insarcinate cu apararea si aplicarea legii, au fost in greva. Fapt fara precedent in istoria ultimelor doua decenii. Politistii au dat cu caschetele de pamant in fata Palatului Cotroceni, strigand sloganuri deloc magulitoare la adresa sefului statului: "Ieşi afară, javră ordinară" sau "Du-te Băsescu, după Ceauşescu!" au fost doar doua dintre lozinciile scandate de catre demonstranti. Judecand la rece, nimic nu este mai grav pentru existenta unui stat decat anularea prin orice mijloace a institutiilor sale militarizate sau cvasimilitarizate. Ori Traian Basescu si regimul sau portocaliu au reusit sa determine un asemenea grad de nemultumire in randurile acestor categorii socio-profesionale incat nu suntem departe de diluarea maxima a autoritatii Statului prin non-concursul dat de catre aceste institutii, celorlalte componente ale Statului.

Avem nevoie stringenta de inlaturarea lui Traian Basescu si a PD - ului de la conducerea Statului. Cei care isi vor asuma sarcina guvernarii intr-o asemenea perioada de criza, au nevoie de sustinerea majoritatii romanilor. Ori actualul presedinte a pierdut total contactul cu realitatea imediata, cu "poporul", devenind prizonierul propriilor manii autodistructive. Slaba incredere a romanilor in PD si Traian Basescu ar trebui sa dea de gandit si partenerilor Romaniei din Uniunea Europeana si NATO. Voalat, Statele Unite marseaza deja pe varianta inlocuirii lui Traian Basescu din fruntea Romaniei. Asta dupa ce tot americanii ni l-au impus prin votul masiv acordat candidatului prezidential Traian Basescu de catre romanii din America. Statele Unite nu au nevoie de o noua Ucraina in flancul sud-estic al  NATO, asta este sigur. Probabil ca se va infiinta un azil special in America pentru liderii compromisi ai revolutiilor orange din Centrul Europei. Ce ziceti de un meci de sah intre Iuscenko si Basescu? Vor avea timp berechet!