sâmbătă, 19 februarie 2011

In pat cu infractorul


***
Stire de presa: Un gălăţean condamnat la opt ani de închisoare, care era dat în urmărire de zece ani, a fost în tot acest timp sub nasul poliţiştilor, el moderând emisiuni la un post local de televiziune din Piatra Neamţ.

Buuun. Va mai aduceti aminte de Piatra Neamt? De feuda baronului Pinalti, zis si Gigi Stefan? Dar Soric, celebrul nume Soric, va mai spune ceva? Daca da, aflati ca sub umbrela protectiei oferite de catre organe, un nene cu zeci de infractiuni economice la activ, dat in urmarire generala, facea o emisiune TV la Piatra Neamt. Adica cine se uita la acea emisiune putea vedea o fata de ilustru infractor, producandu-se la o ora acceptabila de prime-time, in casele nemtenilor. A existat oare vreun purtator de pulan din ograda lui Pinalti si Soric, care sa il intrebe de sanatate pe acel domn? Nu.

Problema cea mare este ca acest gen de indivizi ajung formatori de opinie intr-o tara ale carei repere sunt extrem de volatile si se gasesc intr-o continua translatie. Insa problema cea mai mare o reprezinta pasivitatea Politiei, in cazul aceasta al Politiei Economice, in a lua masuri pentru identificarea, retinerea si prezentarea in fata judecatorului cu propunere de arestare a celor care comit infractiuni de natura economica. In Romania zilelor noastre au loc extrem de multe infractiuni de acest gen, fiind nevoie acuta de a da exemple clare in cea ce priveste modul in care se solutioneaza - in favoarea pagubitului - asemenea procese.

La noi infractiunea economica face parte din categoria light criminality, instantele de prim-apel acceptand tot timpul circumstante atenuante in favoarea celui care incalca legea. Acest lucru constituie o mare greseala. Statul, prin institutiile abilitate, ar trebui sa intervina direct pentru recuperarea daunelor survenite in urma unor asemenea infractiuni. Ori, de cele mai multe ori, in urma unui asemenea proces ramai doar cu buzele umflate si buzunarele goale. In Danemarca de exemplu, daca o companie privata nu isi achita facturile catre o alta companie, prima dintre ele se poate adresa Fiscului pentru ca acesta sa ii recupereze sumele restante. Si este normal asa, deoarece aceste institutii ale Statului exista doar prin impozitele platite de catre cei care contribuie la bugetul de stat.

Politia este foarte slab pregatita in cea ce priveste anchetarea cazurilor de infractiuni economice. Insa, daca discutam de cea ce s-a intamplat la Piatra Neamt, acolo acel infractor ducea o existenta linistita sub privirile politistilor. Cam asta este Romania.