luni, 24 ianuarie 2011

Absolut siderant! Ce a inteles Basescu ca inseamna democratia

***
"...in democratie cel mai important este sa iei o decizie in avantajul majoritatii."

Vi se pare ca citatul de mai sus are vreo legatura cu principiile Democratiei?  Eu cred ca nu. Da, un guvern se constituie pe baza unei majoritati parlamentare, expresie a proportionalitatii numarului de voturi exprimat de catre cetatenii care indeplinesc conditiile de varsta pentru a lua parte la procesul electoral. In fapt, citatul de mai sus ne arata ce pricepe Traian Basescu din regulile democratiei. Dar oare este democratic un asemenea mod de gandire?

Dupa 7 decembrie 1941, in urma atacului japonez de la Pearl Harbor, mii de japonezi de pe teritoriul Statelor Unite au fost internati in lagare speciale. A fost un gest facil pentru linistirea majoritatii americanilor. A reprezentat insa aceasta o masura democratica? Nu. Chiar deloc. Adolf Hitler a venit la putere ca urmare a votului liber exprimat de catre majoritatea electoratului german. Pentru "binele" acestei majoritati, Adolf a trimis la moarte, intr-o prima faza, cateva sute de mii de oameni. A fost aceasta o masura democratica? Nu. A fost ea sustinuta de catre majoritatea poporului german? Da.

Domnul Traian Basescu ne indica foarte clar limitele intre care el intelege democratia. Nu conteaza ca acea majoritate este constituita fortat, printr-un dat prezidential. Nu. Presedintele Basescu a numarat si a vazut ca majoritatea pensiilor cresc. Deci automat decizia de recalculare a pensiilor este corecta. Ei bine, d-le presedinte, va inselati.

Democratia nu inseamna sa iei o decizie in favoarea majoritatii. Nu. Esenta democratiei consta in respectarea principiilor statului de drept, a legilor, a Constitutiei. Acest din urma aspect pare destul de strain de bagajul de cunostiinte al actualului presedinte.