miercuri, 3 martie 2010

Academia Catavencu a murit...de prin 2006!

***

Un brand foarte cunoscut de pe piata media din Romania se pare ca va disparea in neant. Citeam mai ieri intr-un alt cotidian, despre faptul ca Academia Catavencu va disparea de pe tarabe datorita dezertarilor in masa a "tinerilor" din redactie. Marturisesc spasit ca auzul acestei vesti m-a intristat. Nu pot uita faptul ca, din 1993 si pana in 2006 am fost un cititor fidel al acestui saptamanal. In grelele momente ale guvernarii PSD-Nastase, atunci cand mai toate celelalte ziare se "adaptasera" situatiei, ridicand osanale lui Bombonel, in opozitie au ramas doar Catavencu si EvZ. Atat.

Delirul pro-basescian care a urmat anului 2005 le-a fost fatal "catavencilor". Vanzarile au scazut, ele ramanand doar inertial peste cota de piata a celorlalte publicatii din trustul media al lui Vantu. De ce am renuntat, in 2006, sa mai citesc Academia Catavencu? Raspunsul meu este unul simplu; nu puteam sa citesc un ziar in care semna  - cu scarbosenia caracteristica - un individ precum IT Morar. Acest lingau a reusit sa faca dintr-un simbol un mare cacat. Pagina web a publicatiei - care ii gazuieste inca blogul - devenise insalubra prin semnatura "Morar", existenta aici.

Incercarile de repliere pe noi platforme media precum Vox Publica nu au condus catre o revigorare a spiritului ludic/caustic care a caracterizat aceasta publicatie in anii '90 si inceputul aniilor 2000. Nu stiu cati au gandit ca si mine, nu stiu cati au renuntat la Catavencu din aceeasi motivatie, insa limbile plasate de catre cei care au scris aici, pe fundul prezidential m-au scarbit. Faptul ca un individ precum acest Morar, lansa teme pe blogul personal, vorbind despre personalitati incomode pentru el, pe care mai apoi, tot el! - sub un alt pseudonim, intra si ii injura ca la usa cortului, spune multe. Vezi disputa cu Mircea Dinescu si Dinu Adam, incheiata cu celebra replica a lui Morar: "Ce facem, bre, ne dam in judecata pentru pamflete?" . Pur vadimist, Alcibiade in toata splendoarea lui.

Regret publicatia numita Academia Catavencu, cea de pana in 2006. Cea din zilele noastre, duca-se invartindu-se!