vineri, 11 septembrie 2009

Se regaseste Romania intr-o criza de sistem?

***


Intrebarea din titlu ar putea fi completata cu o alta:sau oamenii angajati in sistem sunt de o factura profesionala cel putin indoielnica? Intre aceste doua interogatii ar trebui sa incercam sa ne raspundem fiecare dintre noi. De ce? Pentru ca fiecare dintre noi constata zilnic ca ceva nu merge in tara aceasta.

Sistemul politic din Romania (caci despre el discutam in primul rand) nu este unul radical deosebit in comparatie cu ceea ce se poarta acum in Europa. Avem cele trei puteri in stat relativ bine delimitate in plan teoretic, avem institutiile necesare aplicarii legilor tarii si indeosebi a Constitutiei. Atunci de ce nu functioneaza sistemul?

Pai eu vad lucrurile in felul urmator. Ca sa functioneze un aparat de stat are nevoie de trei lucruri esentiale: cadru legislativ adecvat, material uman de calitate si fonduri banesti. Ordinea enumerarii lor este una aleatorie, impoertanta lor neputand fi ierarhizata.

Sistemul politic din Romania este populat de oameni fara repere morale foarte clare. Nu este in intentia mea ideea de a generaliza aceasta idee la nivelul intregii clase politice. Nu. Sistemul - asa, greoi cum merge el - este facut sa functioneze de catre oamenii cu chemare pentru aceste functii. Dar nu putem trece cu vederea foarte usor faptul ca avem destui politicieni (parlamentari, primari, consilieri, etc) care sunt deja la al treilea partid schimbat.

Ori in nici o tara civilizata din Europa (apropo, d-le Berceanu, la Europa trebuie sa ne raportam noi, nu la Africa!) acest fenomen nu este atat de generalizat precum la noi. Din pacate am preluat in viata noastra politica post-decembrista tarele sistemului interbelic. Numai acolo aveam de-aface cu o adevarata migratie a primarilor sau a consilierilor catre partidul care a obtinut dreptul de a forma guvernul.

Este absolut incredibil cum putem persista noi, romanii, in greseala. In fapt noi ajungem sa consideram exceptia (greseala) ca pe o regula demna de urmat. Rezultatul il traim in fiecare zi.