luni, 5 noiembrie 2012

Blatul politic si iluzia alegerii

***
Nu cred ca mai exista vreun cetatean in aceasta tara, cu un IQ peste numarul pe care il poarta la ghetele de iarna, care sa mai creada in realismul infruntarilor politice care vor avea loc in campania electorala care sta sa inceapa. Cuvantul de ordine este intelegerea, cu multiplele ei sensuri. Astfel, mai toti potentatii politici actuali si-au aranjat colegii caldute, din care, fara emotii, sa ajunga in Parlament, trimisi de popor. De la Crin Antonescu si pana la Vasile Blaga, trecand prin toti acei minipotentati politici precum MRU, Neamtu, Becali, s.a., toti au avut grija sa practice un troc politic rusinos in vederea accederii sigure in bancile Senatului sau cele ale Camerei Deputatilor.
Intre discursul public al acestor domni si practica politica profesata cotidian exista o discrepanta fantastica. In spatele cuvintelor grele aruncate unul altuia prin intermediul presei audio-vizuale exista o intelegere perfecta, de pe urma careia profita doar ei si iese in pierdere doar cetateanul. Nu este nici moral si nici corect ca rezultatele alegerilor sa poata fi anticipat atat de facil. Lupta politica care ar trebui sa caracterizeze o perioada de campanie electorala va fi una de suprafata, deoarece jocurile adevarate s-au facut deja. Problema cea mare cu care se  confrunta partidele politice angrenate in lupta pentru Parlament este aceea ca oamenii incep sa realizeze ca ei au ajuns sa reprezinte doar alibiul care sa le motiveze politicienilor cuplarea la resursele Statului.  Atat si nimic mai mult. In urma acestor jocuri nu putem sa nu ne asteptam la o decredibilizare totala a tipului de democratie mutanta care exista actualmente in tara noastra.

Nu poate exista democratie fara o competitie politica reala intre partidele politice! Esenta democratiei consta in ideea ca cel mai bun, cel mai popular, va accede prin votul majoritatii la parghiile de comanda si de decizie din respectiva societate. Ori, in contextul nerusinarii cu care asa-zisa clasa politica isi bate joc de cetatenii tarii, umiliti si abrutizati de un context absolut injust, nu trebuie sa ne miram daca rata de participare la alegerile din 9 decembrie va fi una in jurul procentului de 35%. Atunci cum mai putem vorbi de legitimitate, in cazul unui Parlament ales de o minoritate?  Ar fi un sacrilegiu.

Din pacate nici macar acum, in ce asul al doisprezecelea, acesti oameni nu realizeaza ca asa nu se mai poate. Se continua cu acelasi tip de campanie in care miza cade pe acelasi tip de cetatean, cel care isi vinde votul pe o paine , o bere sau 50 de lei. Ori acest mod de a privi societatea nu este unul care sa aibe corespondenta intr-o democratie reala. Ersatzul acesta de democratie este una contraproductiva pentru Romania, pe termen lung.