joi, 25 august 2011

Blatul politic. Adrian Nastase, Liviu Harbuz si frica de inchisoare

***
Nu s-au stins inca ecourile provocate de alegerile partiale care au avut loc la finalul saptamanii trecute in circumscriptii din Maramures si Neamt.  Daca in Maramures USL a reusit sa il impuna ca si deputat ales pe Florin Tataru, in schimb pe feuda lui Pinalti candidatul Liviu Harbuz a reusit sa provoace doar un mare fas. Oare voit? Eu spun ca da. Daca facem un mic efort, putem afla multe despre personajul Liviu Harbuz, cel care in neagra guvernare Nastase taia si spanzura cu fondurile europene, din postura de secretar de stat.

Prietenul Marius Mina ne detaliaza pe larg, pe blogul sau, modalitatea in care acest exponent major al gastii corupte a lui Adrian Nastase a ajus sa se plaseze intr-un cerc de afaceristi transpartinici. Liviu Harbuz era tipul de candidat total contraindicat in actiunea de a obtine un colegiu in judetul lui Gheorghe Stefan. Solutiile de neincepere a urmaririi penale, obtinute cu sprijinul unor grei ai PDL, dintre care ii amintesc pe Elena Udrea, Valeriu Stoica, Liviu Negoita,  Ioan Oltean si Gheorghe Falca, l-au facut vulnerabil in fata masinii propagandistice a partidului de guvernamant. Nici macar colegii sai din PSD nu ii dadeau prea mult credit fostului secretar de stat. Sa ne aducem aminte de declaratia lui Viorel Matei, fost senator social-democrat de Timis, care a declarat deschis ca dintre Adrian Radulescu si Liviu Harbuz, el il prefera pe primul.

USL pierde enorm la capitolul imagine, atunci cand vine in fata alegatorilor cu asemenea candidati. Problema cea mare cu care se confrunta aceasta constructie politica alambicata, este aceea ca nu a fost prevazuta in protocolul care a decis fondarea ei, conditia ca persoanele asupra carora planeaza suspiciuni legate de coruptie sa nu se bucure niciodata de sprijin politic din partea celor doua partide semnatare. Ori, sa ne amintim cine taie si spanzura acum in PSD. Tataia Iliescu, octogenar, nu prea mai da pe la sedintele de partid. Victor Ponta a intrat in politica ca si pupil al lui Adrian Nastase.  Din pacate nu a depasit inca acest stadiu. Factorul de decizie suprem din cadrul PSD este Adrian Nastase, cel care a patronat cel mai corupt guvern din istoria post-decembrista. Ori, in opinia mea, omul politic Adrian Nastase prezinta niste vulnerabilitati care nu pot fi trecute cu vederea si care pot fi oricand exploatate de catre un regim care a acaparat politic Justitia.

Nu ma indoiesc ca filiera care l-a impus ca si candidat oficial al USL pe Liviu Harbuz, este cea a lui Nastase. Daca se doreste cu adevarat ca USL sa devina realmente prima forta politica a tarii si sa de-a in viitorul apropiat atat guvernul cat si presedintele tarii, atunci grupul Nastase trebuie trecut pe linie moarta . Ponta ar trebui sa se decida daca isi ia viitorul politic in propriile maini sau continua sa se comporte precum un fiu nelegitim al lui Adrian Nastase.  Din pacate fostul premier face, in acest moment, jocurile politice ale lui Traian Basescu. Frica de inchisoare este mare, prea mare pentru Adrian Nastase. USL poate deveni mare daca scapa de personaje-balast precum Adrian Nastase si isi inscrie in acordul de constituire un articol prin care partile semnatare se obliga sa nu mai promoveze candidati patati. E atat de greu sa produci niste oameni politici decenti?