duminică, 12 septembrie 2010

Corrida de Muerte. Vladimir Klitschko vs Samuel Peter

***

Ca mare amator de sporturi de contact de calitate, am urmarit ieri revansa dintre Vladimir Klitschko si Samuel Peter. Un meci pe care, matematic, profesorul Klitschko cel Mic l-a castiga fara drept de apel in fata posesorului celui mai puternic croseu de dreapta din lume, cosmarul nigerian Sam Peter. In boxul practicat de fratii Klitschko intalnim matematica acestui sport nobil, dusa la extrem. Binomul Strategie-Forta - cu accentul cazut pe prima - face din cei doi frati ucraineni un fel de toreadori moderni in fata carora taurii (Sam Peter chiar arata ca un tauras:) nu au nici o sansa. Predictibil, adversarii celor doi sunt scosi din lupta intre rundele 8-10. De ce? Pentru ca, in cazul lui Vladimir, primele opt runde inseamna doar flagelarea nefericitului adversar.

Vladimir foloseste extraordinar pistonul oferit de o mana stanga extrem de abila in a atinge in continuu fata adversarului. Este si greu pentru orice boxer normal sa se apere in fata unei anverguri a bratului atat de mare. Este frustrant sa tot incasezi directe de stanga si tu sa nu reusesti sa te apropii pentru a-ti expedia extraordinarul croseu de dreapta pe care il posezi. Sam Peter a folosit arma sa favorita, croseul, dar ele au fost mult prea largi pentru a reusi sa il surprinda pe extraordinarul atlet care  raspunde la numele Vladimir Klitschko.

Acesti pugilisti ucrainieni presteaza boxul momentului. Cerebrali, articuland excelent forta nativa cu stiinta jocului, in acest moment ei nu au un adversar pe masura in circuitul profesionist. Si nu din vina lor. Progresia inregistrata de catre acestia nu a fost urmata si de catre ceilalti pretendenti la titlul mondial. Poate David Haye ar putea sa le puna probleme, insa atata timp cat el ii evita pe cei doi frati Klitschko acest fapt ne face sa presupunem ca pur si simplu tremura in pantaloni de teama lor. Degeaba americanii se simt jigniti de faptul ca meciurile pentru titlurile greilor se joaca in Germania. Acolo se face performanta in boxul actual. Faptul ca HBO refuza sa transmita meciurile din Europa nu face altceva decat sa accentueze frustrarea americanilor.

Vladimir ne-a aratat ca i-a luat perfect masura lui Peter in primul lor meci, atunci cand l-a invins destul de greu pe nigerian. Aseara am asistat la o demonstratie de box cerebral, matematic, stiintific, boxul momentului. Forta bruta nu mai domina acest sport. A fost o adevarata corrida, o infruntare intre "rosul" Klitschko,  Toreadorul, si un taur vanjos dar sarac de tot in exprimare.

Cum vi s-a parut voua rematch-ul  dintre Vladimir si Sam Peter?  Este intrebarea pe care o adresez voua. Ionut Puerava, te stiu mare amator de box, ce zici de meciul acesta?