vineri, 12 august 2011

Exiturile din randurile PNL. De ce au ele loc?

***
Pentru unii poate parea surprinzatoare hemoragia care a cuprins PNL - ul in ultimul an. Multi alesi locali ai partidului, cadre mai vechi sau mai noi, au ales sa paraseasca formatiunea politica liberala, putini dintre ei alegand sa se alature altor constructii politice, cei mai multi dedicandu-si intreaga activitate profesiunilor pe care le practica. Nu vorbim aici de cazul unui deputat de Timis, sarit in barca Puterii doar pentru ca firma lui sa aibe acces la contracte guvernamentale. Nu. Acesta este un caz flagrant de traseism politic. Dezvoltam aici problema celor care nu se mai simt reprezentati atat de PNL ca si partid politic cat si de structurile interne ale acestuia.
Spuneam ca ma surprinde aceasta dezvoltare a evenimentelor deoarece, in 2012, cu siguranta ca PNL va intra la guvernare. Usa va ramane deschis pentru traseistii de profesie si, probabil ca ei vor profita de aceasta oportunitate. Ce facem insa cu cei care chiar cred in valorile politice promovate de liberalism? Personal am o admiratie si o stima deosebita pentru oamenii principiali. De aceea il consider un mare om politic pe Iuliu Maniu, poate de aceea inca ii dau credit lui Crin Antonescu. Insa observ cu ochiul liber ca PNL - ul ca si formatiune politica, nu reuseste sa ii tina aproape pe oamenii care au idei bine structurate legate de modul de actiune a partidului. In aceasta vara am avut parte de doua exemple. Primul, mai recent, este cel al fostului deputat George Serban, care si-a anuntat retragerea din PNL ca urmare a sprijinului acordat de catre formatiunea politica liberala alegerii ca deputat a lui Liviu Harbuz, om patat la maxim in timpul tristei guvernarii Nastase. Va fi destul de dificil sa te legitimezi ca o alternativa viabila la jaful basescian, atunci cand tu promovezi oameni care in trecut au reprezentat etaloane pentru starea de coruptie generalizata din Romania. Admir gestul lui George Serban si subscriu simbolic la el.

Al doilea caz pe care as dori sa il prezint este cel al lui Dan Patrascu, tanar liberal din Timis, membru TNL pana la inceputul acestei veri. Intr-o postare de pe blogul sau, Dan ne anunta ca trece in rezerva, parasind randurile partidului. Intr-un fel, cazul lui Dan este reprezentativ pentru tinerii care vor sa intre in politica, vor sa faca politica, insa atunci cand ajung in miezul evenimentelor constata un vid de idei in jurul lor. Organizatiile de tineret ale partidelor reprezentative sunt populate de indivizi fara nici cea mai mica chemare pentru politica. Dan a constatat pe pielea lui ce inseamna asa-zisele sedinte: organizari de chefuri, bairamuri, gratare, etc. Cu siguranta ca un om de inteligenta lui Dan s-a simtit foarte insingurat la aceste sedinte. Si totusi nu vorbim de un om fara priza la membrii partidului. Un sondaj de pe portalul tinerilor liberali il crediteaza pe Dan Patrascu cu destule intentii de sustinere in cazul in care ar decide sa candideze la vreo functie de partid.

In fapt TNL ca si organizatie a tinerilor liberali, este gandita gresit ca si structura. Nu se poate sa pui in aceeasi oala tineri de douazeci de ani, care, in mod normal, se regasesc la varsta chefurilor prelungite si foarte dese, cu unii de 30-35 de ani, oameni maturi, cu familie, cu o slujba stabila, poate cu o afacere deschisa, care au cu totul si cu totul alte interese, privesc altfel societatea, si isi prioritizeaza intr-un alt mod putinul timp liber de care dispun. Nu poti sa chemi oameni seriosi in cluburi in care se saruta intre ei (ele) persoane de acelasi sex. Asta nu inseamna politica. Este orice altceva, mai putin politica.

26 de comentarii:

  1. Aste e.Pentru a face politica iti trebuie un stomac tare si din pacate multi din intelectualii nostri nu-l au.Acestia cred in ideea stupida a nefacerii niciunui compromis.Eu nu stiu ce avea Dan Patrascu cu formarea USL sau George Serban cu sustinerea unui candidat al acestei aliante.Cum puteau ei sa-si inchipuie ca PNL de unul singur va putea scoate peste 50% voturi in contextul in care PSD si cu PDL au organizatii foarte puternice,trusturi media de partea lor si o uriasa capacitate de fraudare a votului.Pai daca PNL ar fi refuzat sa faca aceasta alianta atunci ar fi fost facut cu ou si cu otet de catre Antena 3 si Realitatea TV. Si ar fi fost atacat si de posturile media favorabile puterii.Apoi ar fi aparut tot felul de sondaje care ar fi aratat ca partidul e in scadere si exista marele risc ca in 2012 liberalii sa obtina mai putine voturi decat scosesera chiar in 2008,la locale si parlamentare.Asta ar fi patit PNL daca nu se alia cu PC si PSD.In plus,si popularitatea lui C.Antonescu ar fi fost "scazuta fortat"de aceste trusturi media.Stiti doar ca liberalii nu s-ar fi putut lupta cu o intreaga armata de trusturi media ce ar fi fost indreptata impotriva lor.Si cine-i apara in aceasta situatie,cativa bloggeri?Practic cea mai mare parte a romanilor nici nu intra pe bloguri,multi nici macar nu au internet.Asa ca liberalii nu ar fi avut unde sa-si transmita mesajele.
    Iar la localele din 2012 PNL nu ar fi avut cum sa le faca fata masinariilor electorale ale PSD si PDL si risca sa piarda si primariile pe care le are acum (in special odata cu introducerea votului intr-un singur tur).Iar la parlamentare,pe sistemul castigatorului din primul tur,liberalii riscau sa nu mai aiba parlamentari.
    Aceste lucruri nu le inteleg oameni ca D.Patrascu sau G.Serban.Numai cu inelectuali care filosofeaza non-stop nu se poate face politica.De aceea Crin a obtinut numai 20.02% in 2009.Acum,beneficiind de structura locala puternic consolidata a PSD dar si de Trustul media al PC,liberalii se vor intari puternic in teritoriu dar si in parlament.
    Multora nu le-o fi placut aceasta solutie,insa era singura posibila,altminteri PNL ar fi disparut din peisajul politic dupa 2012.

    RăspundețiȘtergere
  2. nu vreau sa te dezamagesc spunandu-ti ca nici in 2012 nu vor ajunge la guvernare. Insa eu as fi de acord sa nu existe organizatii si paraorganizatii de femei, tineret, studenti, gradinite, batrani, etc. Partidul sa fie unul si daca tanarul, doamna, seniorul sau cel de la gradinita au calitati sa ajunga sa fie reprezentativ pentru cei care il cunosc si il apreciaza sa fie un posibil candidat. Fie pt o pozitie interna in structura conducerii organizatiei de partid, fie pentru o pozitie publica. Mi se pare mult mai corect ca un om care este recunoscut in cartierul, comuna, orasul lui si care ajunge sa fie reprezentativ pentru contemporanii lui sa poata sa candideze, sa vina sa zica "asta sunt eu, faceti un sondaj sa vedeti cat de tare sunt si voi candida pentru acest partid".

    RăspundețiȘtergere
  3. Intr-un sat unde oamenii se cunosc, un liberal care a fost anti FSN-nist nu poate sa devina pro PSD pentru ca se discrediteaza. Oamenii il intreaba cu ironie cum e cu "lupta impotriva comunistior" si el este silit sa plece capul in pamant.
    Alianta USL a pus pe multi in situatia sa renunte la actuni politice, in special oameni care nu aveau nici un "profit" de pe urma activitatii politice, adica membrii simpli sau simpatizanti.
    O asemenea alianta este dezastruoasa.
    In legatura cu ce spunea anonimul, e o versiune pur artificiala. Liberalii nu trebuiau sa faca nimic ca sa casige electorat. Era suficient sa astepte sa se erodeze ceilalti. Obligatile pe care si le-au facut fata de Antene, atarna electoral ca imprumutul lui Basescu de economia Romaniei.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Anonim

    Spuneti (scrieti) "Aceste lucruri nu le inteleg oameni ca D.Patrascu sau G.Serban.Numai cu inelectuali care filosofeaza non-stop nu se poate face politica.De aceea Crin a obtinut numai 20.02% in 2009." Eu spun ca meritul celor douazeci si ceva la suta dintre voturile romanilor, obtinute de catre candidatul Crin Antonescu, se datoreaza in proportie covarsitoare aportului adus in campania sa electorala de catre blogarasii cu simpatii liberale si de catre site urile de informare politica. A existat o patura cu o anumita instructie, care a votat cu Crin, din pacate era greu sa castigi intr-o tara de adormiti cu un mesaj al Bunului Simt. Acesti oameni, cei care au fost alaturi de Antonescu in acea campanie, trebuiau cultivati de catre PNL, nu ignorati precum se intampla acum. Prietenii mei bloggari din Bucuresti ma vor contrazice, cu siguranta. Stiu ca acolo exista o adevarata efuziune in jurulideii de blogger liberal, fapt pentru care ii felicit.Lilick a facut o treaba extraordinara acolo. Dar Bucurestiul nu inseamna Romania. Sau nu inseamna toata Romania! Il criticam pe Basescu dar retineti ca Basescu (nu PDL) detine o adevarata masinarie ideatico-electorala in mediul online. De la Slugary - vorba prietenilor de la Basarica - pana la reviste precum "22", Dilema,etc. Iar Dan Patrascu nu a atacat decat in subsidiar problema aliantelor PNL. Problema cea mare o reprezinta structurile amorfe, anchilozate, ale partidului. In sfarsit, va multumescpentru rabdarea argumentatiei Dvs si va asigur de intreaga mea consideratie.

    RăspundețiȘtergere
  5. @chris

    Mda, Chris, ar fi extraordinar sa dispara aceste organizatii interne de partid, dar acesta ar fi cazul ideal,iar cazul ideal e ca si gazul ideal, nu exista! Reprezentativitatea,imaginea si aportul in cadrul comunitatii ar trebui sa fie singurele argumente care sa conteze in alegerea unui candidat. Din pacate traim in Romania, tara in care se intra in politica de foame, foame de mai mult sau foame fiziologica. Si atunci la ce sa ne asteptam?

    Legat de intrarea la guvernare a liberalilor in 2012, parerea mea este ca acesta ar fi orizontul maxim de asteptare al acelora care l-au adus pe Crin in fruntea partidului. Daca PNL nu va fi parte al viitorului guvern,in orice configuratie posibila, cariera de politician de anvergura a lui Antonescu va lua sfarsit subit....si iarasi vom avea un partid de 10%. Dar nu cred in acest scenariu sumbru. PNL va fi la guvernare la sfarsitul lui 2012. Pronosticul meu,ce vrei?

    RăspundețiȘtergere
  6. @Deceneu

    Da, dar pe de alta parte ce ar spune aceiasi oameni despre o eventuala reapropiere a PNL fata de Basescu si PDL? Cred ca penibilul ar fi de zece ori mai pronuntat.Solutia PNL+PDL este consumata, s-a vazut ce a iesit.Pe de alta parte, cu tot disconfortul ideologic creat, PNL+PSD este o formula inca neaccesata. Din pacate PSD nu pricepe ca prin promovarea coruptilor din perioada guvernarii Nastase, nu face altceva decat sa atarne pietre de moara la picioarele celor dpoi piloni ai aliantei. Dar, de ce sa ne miram de pSD? Basescu a facut din mai toti coruptii lui Nastase partid guvernamental,nu? Ce altceva este UNPR?

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu, Garcia Muerte, nu te contrazic deloc. Din pacate ai dreptate.

    RăspundețiȘtergere
  8. Din pacate, eu cred ca nu exista absolut nicio certitudine ca PNL va intra la guvernare in 2012. Si, mai ales, nu e clar CARE PNL va intra la guvernare. Fiindca, (si) in cazul PNL, putem vorbi de mai multe partide in unul singur.
    Exista un PNL al principiilor si doctrinei liberale, destul de tacut si foarte greu vizibil.
    Exista, apoi, un PNL al tuturor cardasiilor si cumetriilor posibile, al intereselor de tot felul si al tuturor combinatiilor posibile.
    Exista, de asemenea, un PNL al inconstientei, vesel ca Titanicul inainte de scufundare. Sunt foarte multi PNListi care cred ca vor fi votati masiv doar pentru ca oamenii s-au saturat de PDL.
    Exista un PNL al vorbelor si glumitelor, un PNL al bascaliei, un PNL al hazardului si intamplarii ... ma rog, exista multe-multe PNL-uri.
    ...
    Timisul si Timisoara a fost dintotdeauna un fief al anti-psd-istilor, organizatiile locale ale acestui partid fiind printre cele mai slabe din tara. Intr-o oarecare masura, persista ideea ca PSD e continuatorul PCR si al comunismului, in timp ce "spiritul Timisoarei", cel al revolutiei dinj 1989 a fost unul profund anticomunist etc. - ambele premize sunt, daca nu intru totul false, cel putin discutabile, dar justifica o anumita atitudine a timisenilor. Si totusi, incercand sa evite "comunismul" PSD, Timisul a alunecat sub picioarele murdare ale unei grupari mult mai nocive decat PSD.
    Ce va face, oare, Timisul, in 2012?
    Potrivit unui sondaj recent, pe carre, desigur, il cunosti, Ostaficiuc este creditat cu cca. 48% intentii de vot, in cazul in care va candida din nou la sefia consiliului judetean - bineinteles, in ipoteza nereorganizarii teritoriale. Cum e posibil?
    Ei, aici e problema. Si e o mare problema.
    Si, nu numai in Timis. In Bucuresti, de exemplu, va avea USL forta sa mearga in alegeri cu un candidat propriu, sau se va multumi sa sprijine candidatura unui independent? Cate judete si cate orase, din cele care sunt conduse acum de PDL/UDMR, va reusi sa castige USL in 2012?
    Eu nu stiu daca intrarea PNL la guvernare in 2012 e asa sigura, as indemna la prudenta sporita, la "ochi cat cepele". Mai ales ca exista nenumarate contraexemple, si cine "s-a fript cu ciorba" ar trebui sa sufle si in iaurt.
    Cum a pierdut Nastase prezidentialele din 2004? Nu era, oare, o certitudine ca le va castiga? Dar Geoana? Etc.

    RăspundețiȘtergere
  9. Din pacate multi din cei ce l-au votat pe domnul Antonescu in 2009 nu erau decat alegatori de conjunctura.Eu am cunoscut cativa dintre ei si credeti-ma,acei oameni nu aveau nici un fel de legatura cu ceea ce inseamna cultura politica sau fidelitatea fata de partid.De fapt multi dintre ei in turul 2 l-au votat pe Base.Pe acel tip de electorat e practic imposibil sa te bazezi.Multi dintre ei aveau idei fixe si nu puteai sa-i scoti din acele idei indiferent cat
    ai fi incercat.Crin si-a dat seama de faptul ca
    avea un electorat extrem de volatil si imposibil
    de a fi fidelizat si de aceea a facut alianta cu PC si apoi cu PSD.Si mai este un lucru,pentru a-ti fideliza electoratul trebuie sa ai acces la
    posturi TV sau radio,dar si o comunicare buna pe internet.Crin avea o comunicare destul de buna pe NET numai ca era vizionata de foarte putina lume.Peste 54% din locuitorii Romaniei nu au acces la NET iar din cei care au,pe multi nici nu-i intereseaza politica.Daca in 2009 Crin ar fi avut de partea sa macar un post de televiziune atunci cu siguranta ca ar fi intrat
    in turul 2 si ar fi castigat prezidentialele.Din
    pacate n-a avut asa ceva iar el si-a dat seama de acest fapt.In 2009 Crin a fost pur si simplu izolat si marginalizat de toate trusturile de presa(inclusiv de cel al "liberalului"Patriciu)
    iar acest scenariu s-ar fi putut repeta si la urmatoarele alegeri prezidentiale.Cine spune ca Antonescu ar fi castigat oricum,ori nu cunoaste ori se face ca nu cunoaste forta imensa a televiziunilor si ziarelor.Cand peste 90%din romani vor avea internet in casele lor abia atunci mediul virtual v-a conta cu adevarat in viata politica.

    Cristi

    RăspundețiȘtergere
  10. @GM "Da, dar pe de alta parte ce ar spune aceiasi oameni despre o eventuala reapropiere a PNL fata de Basescu si PDL?" Cu siguranta ca "ca penibilul ar fi de zece ori mai pronuntat", dar exista varianta sa-si pastreze independenta. Sa ajunga la 30% sau chia mai mult, sa mentina relatile bune cu UDMR-ul si impreuna sa ia ca aliat un alt partid minoritar (PDS-Pc, UNPR daca intra in parlament, sau PDL), sau sa atraga parlamentari ai partidelor de mai sus.

    RăspundețiȘtergere
  11. Dragilor, ma bucur ca mai sunt comentarii care se apropie de gandirea mea. Eu mi-am pus intrebarea cand am plecat din Bucuresti (decembrie 2008), cui ii folosea perturbarea electoratului prin alianta pentru formarea guvernului BOC 1, pdl-psd. Am avut pnl-pd, in 2008 psd-pdl, deci mai ramanea pnl-psd ceea ce se intampla azi. Si atunci tu liberalule convins, comunismule convins, sau democratule convins nu ai fost tradat de cel putin 2 ori in ultimii 5 ani de partidul tau iubit? De aceea cred in "pericolul" DAN DIACONESCU care pana la urma isi va face partid fie PIN fie PPDD sau alta denumire, alti fraieri alegatori ii vor vota pt ca sunt nepatati si atrage "POPORU", vor intra in parlament cu un scor de cel putin 10%, iar un singur individ va profita de situatie la sfarsitul lui 2012 si va face majoritatea guvernmentala cu ei. Ghici ghicitoare cine va fi acel individ? ca tare greu e de ghicit. Ceea ce ati citit mai sus este o analiza a mea din 2009, poate sa confirme Garcia ca am si pus pariu pe rezultatele de la parlamentare 2012. Nu sunt fericit ca voi avea dreptate din nou.

    RăspundețiȘtergere
  12. @ Adrian Stoica

    Candva,pe blogul tau, ai scris un articol extraordinar, pe care il recomand ca si mostra in cea ce priveste nivelul relatiei dintre asteptarile noastre si feed-backul venit dinspre politicienii agreati. Linkul ar fi acesta http://casteluldenisip.blogspot.com/2011/06/m-am-saturat-de-acesti-cretini.html#. Nu doar Cioran s-a urcat pe culmile disperarii acum vreo saptezeci si ceva de ani; si noi o facem acum,din pacate.

    Da,ai perfecta dreptate, Timisoara inca se revendica de la un anticomunism primar,oarecum anacronic. Nu stiu cat de laudabil este acest fapt. In acest registru de gandire si simtiri, noi devenim prea usor manipulabili. Ultima campanie electorala prezidentiala imi intareste aceasta convingere.

    RăspundețiȘtergere
  13. @Cristi
    M-as bucura ca prin aceasta alianta, Crin sa devina presedintele Romaniei. Repet, dintre toti cei care evolueaza acum pe scena politicii romanesti, Antonescu mi se pare de departe cel mai acceptabil. Insa acest lucru nu il absolva de vina de a patrona un partid care,pe zi ce trece, isi uita menirea si oamenii care ii sunt sau i-au foat alaturi. Au plecat doi oameni din PNL - cazul prezentat de mine - poate ca au venit 100 in locul lor. Oare insa aceia au semnat adeziunile din convingere? 80% dintre ei NU. Se simte mirosul guvernarii si curvele bat la usa. Pacat ca sunt trecuti in plan secund cei care au traversat desertul.

    RăspundețiȘtergere
  14. @Deceneu

    Alianta PNL-PSD isi va avea scadenta in toamna lui 2012. Pana atunci nu ne ramane decat sa trecem in revista ispravile de zi cu zi ale genialilor nostrii.

    RăspundețiȘtergere
  15. @ Chris

    Nu stiu Chris,in ciuda impresiei de grandilocventa, eu nu cred ca partidul lui DD va intra in Parlament. E greu sa se prezinte ca si o Alba ca Zapada,nu este DD omul. Nu ii neg inteligenta practica, insa cred ca e nevoie de mai mult pentru a crea din nimic un partid parlamentar.

    RăspundețiȘtergere
  16. Domnule Garcia Muerte,iar o incepeti cu povestea deja rasuflata a marginalizarii lui Tariceanu,a lui Vosganian,a lui Orban si a altora?Pai Tariceanu unde-i marginalizat,ca vad ca apare la TV destul de des,este seful deputatilor liberali.Apoi Vosganian,la fel apare si el des la TV,este in Parlamentul Romaniei.Asa ca unde atata marginalizare.Cat despre Orban,din pacate el si-a facut-o cu mana lui.El a avut un comportament nedemn de pozitia pe care o ocupase.Nici acum nu pot sa uit modul penibil in care a condus acea comisie parlamentara ce o anchetase pe Udrea in 2009.
    Pe de alta parte mai sunt oameni care se cred prea importanti si renunta repede la lupta.Asta-i si cazul domnului D.Patrascu.El nu a stat in PNL decat cateva luni.Pai daca vrei sa schimbi ceva in politica trebuie sa stai macar cativa ani.Partidul nu are nevoie de oameni care la primele greutati renunta la lupta iar apoi isi critica intr-un mod abject fostii colegi(cum vad ca a facut D.Patrascu in 2 articole publicate dupa ce si-a dat demisia din PNL).PNL are nevoie de oameni care sa fie gata oricand sa lupte cu dusmanii acestuia si sa tina la interesele tarii.Ori interesele tarii merg in directia colaborarii dintre PNL si PSD.Acum nu mai e timp sa facem mofturi doctrinare.Suntem intr-un razboi iar in razboi nu te intrebi de ce trebuie sa-ti omori adversarul.Il omori direct fiindca daca n-o faci,el te va omora pe tine.Acst lucru nu-l inteleg cei ce se retrag acum din partid.Ca doar nu toata lumea este pregatita pentru razboi.

    Cristi

    RăspundețiȘtergere
  17. @Cristii - asta-i marea tragedie, politica este privita ca razboi numai de cei ahtiati dupa putere. Politica trebuie privita ca o competitie cu oferta de masuri in interesul societatii, si atunci nu esti obsedat de adversar.
    Afirmi ca "daca vrei sa schimbi ceva in politica trebuie sa stai macar cativa ani." Fals. In doua trei luni iti dai seama daca ideile tale au ecou si sunt luate in considerare sau nu, si daca nu sunt luate in considerare nu are sens sa-ti pierzi timpul.
    Asta o spune cineva care a avut doua deceptii de acest fel.

    RăspundețiȘtergere
  18. Eu sunt în PNL din martie 1990. Cam de mult, nu? Sunt membru simplu, mi-am plătit cotizaţia an de an, dar nu am avut nicio funcţie în cadrul filialei locale din care fac parte. Nu m-am plâns niciodată, chiar dacă uneori m-am simţit marginalizat. Generaţiile de ,,liberali'' s-au perindat una după alta la conducerea filialei. Foşti ţărănişti, foşti APR-işti, foşti, foşti... Veneau, se dădeau liberali, ocupau funcţii, intrau pe listele PNL în Parlament sau în consiliile locale, apoi plecau. La PD, la PLD, la PD-L, la UNPR... Eu rămâneam...

    Mărturisesc că am fost tentat, la un moment dat, să renunţ la ,,calitatea'' de membru PNL. Nu din frustrare, deşi frustrarea e un banal simţământ uman de care n-ar trebui să ne fie ruşine. Nu! Ci pentru că PNL nu contenea a face apologia unei ipotetice clase superioare (nu a clasei de mijloc, inexistentă şi ea) şi a se considera un partid de cadre. Îmi displăcea ideea, era una cinică, mult prea pragmatică pentru un adversar al pragmatismului ca mine. Pentru PNL-ul din trecut, nu prea îndepărtat nici el, individul conta doar dacă se releva ca aparţinător al unei elite. Nu prea-mi plac aerele de superioritate, mai ales când ele sunt promovate de personaje ambigue din punct de vedere social şi educaţional.

    A venit, însă, la cârmă Crin Antonescu. Mi se pare un om simplu, deloc sofisticat. N-are cine ştie ce charismă, dar are, în schimb, nişte principii de la care nu se abate. E perseverent cu el însuşi şi cu principiile sale. A spus că nu va face niciodată o alianţă cu PDL, şi s-a ţinut de cuvânt. Eu sunt un adversar înrăit al PD, pentru că nu pot uita că acest partid, cu Traian Băsescu la timonă, a vrut SĂ DISTRUGĂ Partidul Naţional Liberal. Uităm 2006, 2007? Uităm toate acţiunile cu caracter nimicitor ale lui Băsescu şi ale camarilei portocalii?
    Eu sunt, cum spuneam, membru PNL de 21 de ani. Nu pot accepta, aşadar, o reînfrăţire cu cei ce îşi fluturau securile de călăi în jurul PNL în anii trecuţi.
    Îmi place Crin Antonescu. Faptul că e inflexibil în raporturile cu PDL, că rămâne pe poziţii cînd vine vorba de acest partid portocaliu, mă face să cred în el. Antonescu nu e prost, iar asocierea cu PSD nu e cel mai grav lucru. Fără această mişcare politică, PNL ar fi avut un destin şi mai sinuos, iar schismele din sânul lui s-ar fi ţinut lanţ. Compromisul e, totuşi, o artă, atâta timp cât nu te prostituezi la modul iremediabil.
    Eu zic că PNL va ajunge oricum la guvernare în 2012. Ori în USL, alături de PSD, ori, reevaluat de Băsescu, lângă PDL. În acest ultim caz însă, nu cu Antonescu preşedinte. Şi nici cu mine membru...
    Scuze, am postat la modul frust, din rărunchi, fără să recitesc ce-am scris. Tocmai de aceea, Garcia, te rog să treci cu vederea incoerenţele ce pot apărea în umilul meu comentariu.

    RăspundețiȘtergere
  19. @Deceneu

    Nu PNL a privit politica ca pe un razboi,ci Base si pedelicii sai.Liberalii au vrut sa se comporte civilizat cu ei insa acestia au facut tot posibilul ca sa-i desfiinteze ca partid.Dumneavoastra cum v-ati comporta cu o persoana care ar incerca sa va omoare si sa va fure toata averea?Trebuie sa intelegeti ca politica nu se face cu idealisme,ci in mod pragmatic.Taranistii au umblat cu idealisme si ati vazut unde au ajuns.PNL a putut sa supravietuiasca si sa se intareasca in toti acesti ani de dupa 1989 fiindca a stiut sa faca politica in mod pragmatic.La nevoie si-a mai plecat capul in fata adversarilor dar asta numai pentru a se intari din punct de vedere politic.Cand PNL a devenit suficient de puternic atunci a sarit la atac.La ora actuala PNL nu avea infrastructura teritoriala necesara pentru a se lupta de la egal la egal cu PSD si PDL.Abia acum si-o poate crea pe spatele PSD.In politica trebuie sa stii si cand sa te lupti dar si cand sa te aliezi.

    RăspundețiȘtergere
  20. Sunt liberal fidel. Nu de ieri. În 90 eram fugărit în Piteşti câbd lipeam afişe sau strângeam semnături pentru punctul 8 de la Timişoara. Apoi am intrat la facultate şi mi-am văzut de viaţa mea, fără însă să scap din ochi politica.
    În vremuri de criză (ale ţării şi ale mele deopotrivă) am zis că aş putea să mă implic mai mult. Nu cred că strica PNL-ului un licenţiat în Filisofie (cu Master în Istoria Ideilor şi Mentalităţilor). Am dat glas electronic. Nici un răspuns...
    Ceva merge prost in politica românească...

    RăspundețiȘtergere
  21. @ Florin Matei
    Da,cam ce ai descris tu aici simte orice om onest, simpatizant sau membru, in legatura cu PNL. Cu toate minusurile sale, atat de mult puse in lumina de catre cei interesati, si eu cred ca Antonescu este cam singurul om politic principial din Romania, care nu si-a tradat in mod flagrant ideile cu care a intrat in politica. Mandatul asumat de catre el in fruntea PNL este unul explicit anti-Basescu si anti-PDL. Pana cand nu isi va incalca aceste idei-forta,ma voi numara printre cei dispusi oricand sa ofere ceva pentru ca Antonescu sa devina presedintele Romaniei.Asta nu inseamna ca nu voi trece in revista, de fiecare data cand le voi constata, cea ce eu consider a fi greseli tactice sau de strategie ale PNL. E mult mai reconfortant ca eventualele critici sa iti vina de la prieteni, nu de la adversari. Nici eu nu pot concepe o reapropiere fata de PDL, atat timp cat acest partid este condus de facto de catre Traian Basescu.Nu. Undeva (http://garciamuerte.blogspot.com/2011/02/de-ce-cred-in-alianta-uniunea-social.html) am detaliat si de ce consider necesar un proiect politic precum USL. Argumentatia ramane valabila, din pacate politica de cadre a PSD da multa bataie de cap celor care se ocupa de imaginea USL. Liviu Harbuz candidat la deputatie...? Zau asa! Mie imi este teama de influenta predominanta pe care o exercita in PSD Adrian Nastase si ciracii lui. Aceasta este o bomba in cadrul Uniunii.

    RăspundețiȘtergere
  22. @ Cristi
    Nu i-am compatimit niciodata pe Tariceanu, Vosganian si ceilalti. Dimpotriva,martor imi este Chris, prin 2007, cand Tariceanu parea de neclintit din fruntea PNL, singurul care mergea impotriva curentului si spunea ca partidul are nevoie de un lider carismatic, cu verb, ceva in genul lui Crin Antonescu, eram eu. Forumul TNL Timisoara era plin de asemenea idei, se poate accesa si arhiva.

    In cea ce il priveste pe Varujan Vosganian, da, l-am judecat gresit intr-o prima etapa. Il consideram prea mistic pentru mine. Dupa ce am participat la o conferinta la Timisoara, unde a participat si dansul (Chris si Codrin Scutaru sunt vinovatii), l-am "reevaluat" total. Daca vrei parerea mea, cel mai autentic om de dreapta din Romania este Varujan Vosganian. Un adevarat liberal-conservator.

    RăspundețiȘtergere
  23. @ amalgammax
    D-le Lefter, aceasta este tragedia politicii romanesti.Un om cu imaginea D-voastra ar fi trebuit sa fie petit de catre partide, nu sa ceara el accederea. Repet o mai veche idee de a mea; politica de cadre a mai tuturor partidelor politice din Romania, nu doar a PNL, este una dezastruoasa. In locul unor oameni cu certitudini profesionale, sunt promovati mutulici de genul Hoara sau Talmacean,oameni pentru care limba romana si bunul simt reprezinta necunoscute care se noteaza cu X si Y. Si vin si va mai intreb, la final, credeti ca cineva s-a uitat peste cererea D-voastra de adeziune? Eu cred ca nu.

    RăspundețiȘtergere
  24. Intr-adevar,domnul Varujan Vosganian chiar este un autentic om de dreapta,unul dintre cei mai de seama reprezentanti ai liberalismului Romanesc.Si totodata cel mai bun ministru de finante pe care l-a avut Romania dupa 1989.Dar cine spune ca experienta dumnealui nu este folosita in continuare in planurile economice ale USL?Eu cred ca domnul Vosganian si-a adus din plin aportul la conceperea acelui plan.Si pana la urma ce-i rau in improspatarea partidului.Din 2009 de cand a preluat conducerea in PNL Antonescu a inceput sa aduca cu el si oameni noi,pentru a dinamiza activitatea partidului.Fiindca,sa ne fie cu iertare,dar valoarea echipei liberale a lui Tariceanu este de 18.75%.Atat a scos PNL la alegerile parlamentare din 2008.Acesta era plafonul maxim al lui Tariceanu,Orban,Stroe,Vosganian.Crin isi doreste mult mai mult pentru PNL si de aceea a cautat sa aduca si oameni noi,oameni mai tineri in fruntea partidului.Si era normal ca unii din fostii "grei" ai PNL sa fie trecuti pe margine.
    Ca doar nu pot fi toti in fruntea partidului.

    Cristi

    RăspundețiȘtergere
  25. Dragilor,

    Ma bucur ca acest articol a generat o multime de comentarii pro si contra si a deschis apetitul fie si a celor mai inraiti liberali care mai stau pe sest si apar cand sunt pareri atat de valoroase.
    Am fost martor al opozitiei singulare pe care Crin a dus-o pana la extrem cand Calin era prim ministru si presedinte PNL. Chiar la o sedinta mai restransa fara "urechi si ochi" trebuia sa se propuna un nou membru in Biroul de conducere national dupa ce au fost gasiti cativa cu CNSAS de tinichea. Si ce credeti fratilor dupa ce au vorbit intre 4 ochi (Calin si Crin) si dupa ce si-a dat consimtamantul ca, Crin sa fie noul membru, Calin a facut propunerea in PLen. Si surpriza in plina sedinta Crin l-a refuzat politicos spre stupefactia lui Calin si a celor din sala. Am mai asistat si la alte ispravi, insa ceea ce va spun puteti verifica in ultimii 2 ani mai ales la cei din jurul lui Crin. CRIN ANTONESCU ESTE MAI DICTATOR DECAT BASELU. SI nu va fii presedintele ROMANIEI NICIODATA. Nu mi-a placut nici ceea ce i-a facut lui Ludovic nici ceea ce i-a facut lui Calin si nici razboiul prostesc pe care il poarta cu Dinu si cu Varujan. Spre marea mea dezamagire LIBERALII SI-O TRAG DE 21 DE ANI, MAI TARE DECAT primesc lovituri din exteriorul PNL. Eram la un moment dat partidul cu cele mai puternice si valoaroase personalitati in diverse domenii de activitate. Asa ca, draga membrule simplu, haituit prin diverse locuri pentru idealurile pe care le ai, sau draga liberalule care ai avut vreo data vreo functie interna sau publica in PNL. PNL NU VA MAI PRINDE GUVERNAREA REPEDE SI VA DISPARE cat de curand. Sper sa nu am dreptate. PS: confirm cele declarate de Garcia mai sus.

    RăspundețiȘtergere
  26. pentru ca tradarile exista in adn

    RăspundețiȘtergere