marți, 6 octombrie 2009

Leapsa cu prezidentiabili

***


Am primit de la maestrul Florin Craciun o provocare. Sa prezint lumii blogheristice un motiv pentru care l-as vota pe unul dintre cei Patru Mari ai prezidentialelor din toamna. Hmmm! Pai hai sa vedem.

1.Traian Basescu - pe acest domn l-am mai votat odata, parca prin 2004. Nu prea a fost de bine. Ce m-ar determina sa il votez in noiembrie/decembrie 2009? Doar daca am trai in Asia profunda a anilor '70 si l-ar avea ca si adversar pe Pol Pot. Da, acesta ar fi amanuntul care m-ar determina sa il votez pe Actualul.

2.Crin Antonescu - are deja votul meu! Motivatia: este singurul om politic consecvent intr-o lume fara repere, este singurul politician altfel intr-un univers in care toata lumea tinde sa se imite. Saracii bucurestenii nu au mai avut parte de un primar cu mandat complet cam de multisor, nu credeti?

3.Mircea Geoana - are votul meu daca, prin absurd, ar ajunge in turul al doilea cu Traian Basescu. Intre un smecher de Anvers cu ochi albastrii si un baiat de general de armata, prefer pe fiul de apevist. Parca are si o privire mai umana desi unii il asemuiesc cu un donkey. Mmmmm, chestie de viziune.

4.Sorin Oprescu - motivatia este asemanatoare cu cea prezentata in cazul lui Mircea Geoana. L-as vota in turul al doilea doar in cazul in care va ramane in finala cu dl. Basescu. De actualul presedinte ne-am cam convins ce ii poate suvita. Pentru mine dl.Oprescu este total neconvingator, intr-un an de mandat in Bucuresti nu s-a miscat mai nimic.

Ar fi mult mai multe de spus dar, succint, cam acestea ar fi motivatiile mele. Dau leapsa mai departe lui Ionut Puerava, Marius Ghilezan, Marius Mina si Patrick Dan.

De ce dracu se mai voteaza politic cand cutrele din Parlament isi schimba culoarea politica precum cameleonii?

***


Ieri urmaream pe Hotnews miscarile de trupe din Parlamentul Romaniei. In disperare de cauza PD - ul d-lui Basescu incearca sa rupa aproximativ patruzeci de parlamentari de la celelalte partide parlamentare pentru a rezista motiunii de cenzura a PNL - ului in contextul in care dl. Geoana a anuntat ca PSD - ul va vota pentru caderea guvernului Boc 2.

Ma uitam pe monitor si imi parea ireal ce vad acolo. Apareau update-uri la stirea-baza in care se spunea ca inca un parlamentar a ales sa treaca parleazul in curtea lui Base Voievod. Deocamdata PD - ul a reusit sa transfere trei bucati parlamentari, toti de la PNL: Cristian Burlacu, Elena Cristina Dobre şi Tiberiu Prodan. Habar nu am cine sunt indivizii acestia, insa nu pot sa nu constat cat de defectuoasa este politica de cadre a partidelor din Romania.

Motivatia d-lui Tiberiu Prodan este una cel putin hilara: "În urma unei situaţii care trenează de mai mult timp în cadrul organizaţiei PNL la Suceava, am decis să nu mai activez în cadrul acelei organizaţiei. În urma discuţiilor avute cu foştii colegi, care actualmente sunt în echipa domnului Gheorghe Flutur, am decis din această după-amiază să activez în echipa domnului Gheorghe Flutur. Pe cale de consecinţă, în Senat, din acest moment voi activa ca senator independent în cadrul PD-L". Simplu, frumos, eficient!

Pai atunci vin si eu si va intreb, bai gunoaie parlamentare, daca tot nu aveti nici o treaba cu politica, cu doctrinele, atunci ce mama dracului cautati in acest fenomen? In acest context ar mai trebui sa ne intrebam de ce imaginea parlamentarismului romanesc este aceea care este in randurile bizonilor cu drept de vot? Daca pentru 25.000 de euro (acesta a fost pretul "transferului" la PD pe cap de bou/vaca furajata) un fomist de aceasta speta a acceptat sa faca pasul dincolo, nu ar trebui sa avem si noi un mercurial pentru fiecare domn care populeaza bancile parlamentare?

Testul suprem pentru acest parlament va fi motiunea de cenzura. Daca ea nu va trece, atunci ar trebui sa ne gandim foarte serios care mai este rolul acestei institutii din moment ce ea este penetrata de acest gen de indivizi. Daca se va merge in continuare pe o selectie contra cost a candidatilor pentru Parlament, atunci democratia romaneasca este pe cale de disparitie.