duminică, 6 ianuarie 2013

"Cazul" Sergiu Nicolaescu. Simplu

***
Romania  - mai precis media romanesca - a luat foc in aceste zile datorita deciziei regizorului Sergiu Nicolaescu si a familiei sale, de a renunta la inhumarea cadavrului sau in favoarea incineratiei, lucru neacceptat de canoanele Bisericii Ortodoxe Romane. Au existat discutii intregi, au fost aduse argumente, unele pertinente, altele abracadabrante. O duduie de  la o revista de femei ne-a explicat ca regizorul se visa un mare dac,un alt inteligent cu barba si cioc, raspopit de felul sau, ne spune ca Biserica a gresit in legatura cu neasigurarea slujbei de inmormantare...

In fapt lucrurile sunt mult mai simple. Un om, in speta Sergiu Nicolaescu, si-a asumat intru totul conditiile pe care le pune Biserica pentru ca cel decedat sa beneficieze de serviciu divin. Incineratia nu este un rit acceptat in Biserica Ortodoxa prin urmare eu nu vad de unde rezida surprinderea unora in legatura cu refuzul canonic al clerului. Sigur, putem intelege anumite frustrari sau rautati, insa unele luari de pozitie sunt absolut scarboase. De la Don Quijote Mircea Badea pana la raspopitul cu emisiune in primetime, la Realitatea TV, toti au aruncat cu laturi in Biserica. Un canon bisericesc nu se incalca pentru ca asa vrea X sau Y. Biserica este - si asa ar trebui sa ramana - cea mai conservatoare institutie a unui stat.

In masura in care Sergiu Nicolaescu chiar a fost un crestin-ortodox, el trebuia sa cunoasca acest fapt. Ori,in deplinatatea facultatilor mentale, el a ales sa mearga pe langa canoanele bisericesti. Prin urmare decizia conducerii Bisericii nu putea fi decat cea a interzicerii slujbei religioase. Mai departe,discutiile legate de sotia lui Sergi Nicolaescu, de aberatiile debitate de catre octogenara sora a acestuia, tine de cancanul si mocirla morala in care ne zbatem.

PS: Aud ca Primaria Municipiului Timisoara doreste sa dea numele "Sergiu Nicolaescu" unei strazi din oras. O aberatie infinita, daca ne referim la politicianul Sergiu Nicolaescu, cel care a stat in spatele ocultarii adevarului despre Revolutia de la Timisoara. Sa ne aducem aminte ca raposatul regizor a fost initiatorul Comisiei Senatoriale de cercetare a evenimentelor din decembrie 1989, cea care, in mod paradoxal, a aruncat o ceata extrem de densa asupra acelei perioade. Sa nu mai vorbim de denunturile facute direct la Nicolae Ceausescu,asupra atitudinii si a operelor regizorilor Alexa Visarion si Lucian Pintilie. Asa ca despre ce vorbim...?