marți, 3 ianuarie 2012

2012 - ce va fi?

***
Bun, iata-ne ajunsi si in anul de gratie 2012. Acum vreo 15-20 de ani, cand vorbeam de  perioade urmatoare anului 2000, ne gandeam doar la ce este mai rau. Profetia despre sfarsitul lumii la trecerea intr-un nou mileniu avea inca multi adepti. Desigur, si dupa ce am trecut in mileniul al treilea, casandrele care au ca si pasiune escatologia, si-au tot incercat norocul. A fost 2011, cu vreo doua date sigure despre sfarsitul lumii, inaintate publicului de catre un pastor dement din America. Mai nou, pentru 2012, aceleasi voci ale sfarsitului s-au repliat in spatele calendarului mayasilor. Mizand pe faptul ca inca exista idioti care se bucura de libertatea de a crede in profetiile baietilor destepti care propovaduiesc sfarsitul sferei pamantesti, acestia din urma prospera de pe urma credulitatii si a larghetii cu care bivolii isi deschid baierile pungii.

Din pacate, in 2012 Romania va inregistra un nou puseu al crizei care macina economia nationala de prin 2009. Desi exista analisti care inca mizeaza pe o crestere minimala, in opinia mea, pe finalul anului economia va suporta o noua contractie. Toate acestea se vor intampla datorita defazajului existent intre economiile mari din zona euro si cele emergente, non-euro, din Uniunea Europeana. Europa comunitara nu a depasit criza in care s-a afundat incepand din 2008. Anul 2011 a fost unul extrem de critic pentru zona euro, fiind necesare masuri dure pentru a reduce arieratele din anumite economii. Ori economia romaneasca este una reactiva, care raspune cu intarziere stimulilor pozitivi sau negativi, receptionati dinspre Bruxelles. Daca Europa economiilor dezvolate a dat piept cu criza anul trecut, tara noastra va inregistra o curba negativa maxima in acest an, spre finalul sau. Este posibil ca in primul trimestru sa continue firava crestere economica inregistrata spre finalul lui 2011, insa aceasta se va estompa incepand din luniile mai-iunie. 

Anul 2012 va fi si unul al alegerilor parlamentare si locale, comasate toate intr-o singura zi, intr-un singur tur de scrutin.  Strategiile politice prezentate de catre principalele doua blocuri bine conturate, trebuie sa tina cont si de evolutiile din economie. Daca actuala putere in frunte cu PD-L, va miza cu siguranta pe ideea cresterii economice documentata de statisticienii economici, USL va avea posibilitatea de a avea de partea ei ca si aliat obiectiv, tocmai starea de saracire a populatiei, care se va agrava exact in preajma alegerilor. Nu poate fi vorba de o iesire din precaritatea economica in acest an. Din pacate pentru PD-L si Traian Basescu, nici macar discursul despre evolutia pozitiva, promovat prea des de acestia atunci cand nu era cazul, nu ii mai ajuta foarte mult. Nu cred ca vom avea de-a face cu o schimbare de guvern, dupa modelul italiano-grecesc, cel putin pana la alegeri. Nu se poate gasi atat de rapid un tap ispasitor pentru gafele evidente comise in timpul actului de guvernare de catre cabinetul Boc.

In masura in care sondajele de opinie care dau USL la 55% din preferintele alegatorilor sunt reale, singura strategie cu sanse de izbanda a actualei puteri o reprezinta miza masiva pusa pe primarii in functie. Ei pot castiga alegeri la nivel local, care sa traga in sus si coalitia de guvernare. De fapt, in multe cazuri existenta PD ca si partid politic a fost salvata tocmai de numarul mare de primari pe care l-a avut mai tot timpul. Pana in 2004, cu toata insignifianta lui politica la nivel central, PD a fost a doua forta politica a tarii, dupa PSD, dar inaintea PNL. De ce? Pentru ca PD a inteles inca din anii '90 importanta detinerii de mandate de primari. Doar PSD si PD a ajuns la aceasta concluzie logica, fapt care a facut din ele cele mai importante formatiuni politice de pe scena politica romaneasca.

Nu cred in posibilitatea ca bancile parlamentare sa fie ocupate doar de catre USL si de coalitia care se va forma in acest an in jurul PDL. Va intra si o a treia formatiune politica, ba chiar cred ca s-ar putea sa avem de-a face chiar cu patru blocuri distincte acolo. Totul va depinde de capacitatea de negociere a celor doua blocuri principale. Demonizarea UDMR - ului da bine la un anumit electorat dar este foarte posibil ca tocmai aceasta formatiune sa decida viitoarea coalitie de guvernare. Trebuie mentinute cat mai multe optiuni, cat mai multe variante. Politica mare este facuta de catre oamenii lucizi, ori lucidititatea este o rara avis la politicienii romani.

O sa avem parte de un an 2012 extrem de interesant!