luni, 1 noiembrie 2010

Protectoratul FMI asupra Romaniei. Poul Thomson, Jeffrey Franks si niste conducatori idioti

***
"Cred că disciplina fiscală este o idee foarte proastă în acest moment. Vreu să subliniez cu tărie că stimularea economiei este lucrul de care avem nevoie. Disciplina fiscală este necesară, însă numai dacă vorbim pe termen lung. Acum, în primul rând, trebuie să ieşim din această cădere economică. Dacă optezi pentru austeritate, tai şi, dacă tai, şi încasările de taxe scad. Chiar şi din punctul de vedere al datoriei publice - câştigi pe de-o parte tăind cheltuieli, dar pierzi la încasări şi în ceea ce priveşte şomajul."

Kenneth J. Arrow, laureat al Premiului Nobel pentru Economie

Buuun! Avem expusa in presa romaneasca de azi aceasta filosofie simpla, de bun simt, logica si cu aplicabilitate rapida in tara noastra. Dl.Arrow aduce in fata romanilor un truism economic; cu cat taxele si impozitele sunt mai mari, cu atat mai reduse sunt incasarile la bugetul de stat. Actuala conducere a Romaniei prefera sa se invarta in jurul parului cu funia legata de gat. De ce? Din prostie? Se sustine pana la un moment-dat. Sfaturi proaste? Posibil. Sa ne aducem aminte faptul ca Grecia a apelat la serviciile unui laureat Nobel pentru a-si pune ordine in economia nationala. Si se pare ca le-a iesit. Aportul la bugetul statului grec a crescut constant in ultimele noua luni, dupa ce s-a trecut la eficientizarea sistemului de colectare a taxelor si impozitelor, concomitent cu temperarea cresterii fiscalitatii.

Romania a beneficiat de-alungul perioadei postdecembriste, de doua genii economice, ambii sosind in tara noastra pe caii albi ai Fondului Monetar International; Poul Thomson si, mai nou, Jeffrey Franks. Ambii au beneficiat de prezenta la Palatul Victoria a unor premieri de paie, Victor Ciorbea si Emil Boc. Ambii au sosit in tara pe fondul degenerarii climatului socio-politic, in urma gafelor comise de doi presedinti de tara foarte "relaxati": Emil Constantinescu si Traian Basescu. Rezultatul va fi absolut acelasi. Poul Thomson a adus foametea in fosta Iugoslavie si Romania, locurile pe unde a fost plimbat ca si reprezentant, de catre FMI. Jeffrey Franks - noul Poul Thomson - se comporta in tara noastra precum in vicerege care, in timpul liber, apara exclusiv interesele bancilor straine, afectate de ordonanta guvernamentala nr.50, cea care incearca sa puna ordine in relatia contractuala banca-client.

Climatul permisiv creat de catre actuala conducere politica a Romaniei pentru insurubarea FMI - ului in economia si politica romaneasca, a deschis porti de intrare si pentru alte interese. Ambasadorul Gittenstein pune frontal problema datoriilor romanilor catre institutiile financiare americane; Angela Merkel cere plati urgente in contul agentilor economici germani din Romania. Ce se intampla cu independenta acestei tari? Am ajuns doar o colonie a unor state cu repartitie mai buna pe harta lumii? Traian Basescu si PD - ul a inchinat practic Romania unor interese straine. In momentul in care nu mai detii controlul propriei economii, in momentul in care deciziile politice sunt direct afectate de catre marjele de deficit impuse tie de catre o institutie internationala, nu te mai poti numi decat colonie. Sau protectorat. Protectorat FMI.