joi, 12 noiembrie 2009

Mogulii cei rai. Psihoza anticapitalista din discursurile lui Traian Basescu



***

O constanta a discursului prezidential din ultimii cinci ani o reprezinta infierarea cu manie revolutionara a reprezentantilor capitalismului autohton.  Nu a tuturor acestora. Din suma lor ii putem scadea pe cei care au profitat la maxim de mandatul lui Basescu, pentru a face afaceri (hmmm! e mult spus afaceri) cu Statul pe banii contribuabililor.  De la bordurile lui Videanu pana la parcarile lui Udrea, de la drumurile lui Umbrarescu si Bucsaru pana la armamentul traficat de catre Mircea Basescu, toate acestea au reprezentat tepe date direct romanilor.

In tot acest timp, cei mai bogati romani, cu afaceri diversificate in mai toate domeniile economiei, cu averi de peste un miliard de euro, sunt ignorati cu desavarsire in procesul decizional de la nivel guvernamental. S-a ajuns ca Dinu Patriciu si Ion Tiriac, doi dintre putinii oameni de afaceri din Romania care pot fi numiti capitalisti in plenitudinea sensului acestui cuvant, sa fie omisi de la mai toate consultarile initiate de Cotroceni.  In schimb, lumea bussinesului autohton a ajus sa fie reprezentata in intrunirile oficiale de personaje precum George C. Paunescu sau Cezar Coraci.

Parerea mea este ca acesti din urma domni pot si asimilati cu usurinta unor sefi de Aprozar din perioada comunista si nu unor bussinesmanii dintr-o societate capitalista consolidata. In Statele Unite, un presedinte intelept, Barack Obama, a avut ideea geniala de a se lasa consiliat in problemele economice, in aceste vremuri tulburi, de catre Oracolul din Omaha, Warren Buffet, cel mai bogat american al momentului. Oare ce ii lipseste presedintelui nostru in functie, pentru a face apel, mai ales acum, la experienta capitalistilor autohtoni?

Ce il indeamna pe dl. Basescu sa creeze artificial o perpetua stare de animozitate intre cetateanul de rand si omul de afaceri de tip capitalist? Oare presedintele se simte amenintat de logica economica superioara a acestora? Daca este asa, atunci dl. Basescu este o persoana slaba si lasa. Sau poate ca totul pleaca de la cultura politico-economica dobandita de catre presedinte in anii comunismului? Tot ce este posibil ca lucrurile sa stea exact asa.

Desigur, nu putem sa ne asteptam ca ideea nastrusnica a d-lui Patriciu in legatura cu Justitia privata sa fie transpusa in practica. Probabil ca nici daca PNL - ul ar detine 70% din totalul fotoliilor parlamentare, aceasta initiativa nu ar avea sorti de izbanda. Dar acesti oameni de afaceri ar trebui consultati in legatura  cu domeniul pe care il stapanesc cel mai bine: Economia.