luni, 5 martie 2012

Irecuperabilii. Intelectualii lui Basescu si perioada de dupa

***
Categoric ne indreptam cu pasi mici, dar siguri, catre colapsul regimului politic personalizat de catre Traian Basescu. Perpetuarea in politica a familiei actualului presedinte a fost asigurata, odata cu accederea in Parlamentul European a mezinei Elena Basescu. Partidul prezidential va dainui sub o forma sau alta si ii va supravietui politic actualului locatar de la Palatul Cotroceni. Ce se va intampla insa cu cei pe care generic ii numim intelectualii lui Basescu?  Care va fi traiectoria lor profesionala dupa ce personajul pentru care s-au prostituat atata timp in public va parasi prima scena politica?

Desigur, nu ar trebui ca angajarea lor politica de partea unui presedinte care a jucat un rol nefast pentru Romania, sa le afecteze carierele profesionale. Nu. Ei trebuie lasati sa isi practice meseriile pe care le-au dobandit si pentru care detin o certificare. Cand vine insa vorba despre conditia de vector moral al societatii, acesti domni ar trebui sa inteleaga ca raul facut transcende cele doua mandate prezidentiale ale lui Traian Basescu. Ei nu ar mai trebui sa se bucure de conditia de intelighentie, in sensul conferit de practica politica acestui termen. Intelectualii lui Basescu sunt atat de perimati moral datorita asocierii lor la regimul Basescu incat, in perioada imediat urmatoare plecarii de la Cotroceni a lui Traian Basescu, ar trebui sa folosim instrumentalizat termenul de colaborationist. In definitiv, pe spatele unui popor vlaguit datorita unor masuri aberante aplicate de catre guvernarea Basescu, acesti intelectuali angajati au beneficiat de o viata de lux; functii la stat platite regeste, colaborari in presa aservita puterii,  pentru care au incasat si inca incaseaza sume uriase, etc. Imi vine in minte doar exemplul unui masonel de parada, directoras la Muzeul de Arta din Timisoara si dascal la o facultate care produce someri pe banda rulanta. Cumul de functii la stat, salarii babane, trai neneaca pe banii contribuabilului roman.

Oamenii cu un asemenea profil moral, indiferent de cat de intelectuali se cred, sunt irecuperabili pentru o societate a normalitatii, care, invariabil, va lua locul atat de nevroticei Romanii a lui Traian Basescu. Ei sunt campionii curlingismului, ai odelor inaltate iubitului conducator, ai galetilor cu scarna aruncate in capul opozitiei politice. Ei sunt goebbelsii zilelor noastre, cei care dau tonul corului de latrai prezidentiali. Nimic nu ii califica in ocuparea unui loc de rector al vietii publice intr-o Romanie a bunului simt. Nu. Ei sunt irecuperabili. Fara a discuta opera unora dintre cei care compun corul adulatorilor lui Traian Basescu, personajele acestea sunt compromise moral de fraternitatea aratata unui regim care a facut din Romania o tara de mana a treia pe harta lumii. Ei sunt la fel de vinovati precum actualul presedinte. Ei au stiut intotdeauna ce inseamna Traian Basescu ca si politician, dar, de dragul ciozvartelor aruncate dinspre palatul Cotroceni, au preferat sa oculteze caracterul infect al idolului lor.

Romania post-Basescu are nevoie de caractere, de oameni morali capabili de a misca carul din mijlocul mocirlei. Vremea jumatatilor de masura ar trebui sa apuna. Cand vorbesc de jumatati de masura ma refer la asumarea deschisa a ideologiei liberale cu tot ce inseamna ea, fara compromisuri legate de coabitarea cu PSD. Vreau sa salut aici aparitia unui articol programatic, semnat de catre Stefan Szobotka pe site-ul Romaniei Liberale. Pledoaria pentru o noua strategie a PNL - pentru ca la ea fac referire - ne arata faptul ca exista inca minti destupate, capabile de a articula intr-un tot unitar mai toate ideile care ne strabat mintea dar care nu isi gasesc un corpus propriu in scrierile personale. Deci se poate.