joi, 8 octombrie 2009

Exista o alternativa Oprescu?

***


Primarul general al Capitalei a intrat acum cateva zile in cursa pentru Cotroceni, visand la repetarea scenariului Basescu de acum cinci ani. Majoritatea sustinatorilor sai (intre care unul dintre cei mai activi in mass-media si in blogosfera este Victor Ciutacu) il prezinta pe doctor ca pe alternativa mult visata la politica cel putin dubioasa dusa in ultimii ani de catre actualul presedinte.

Insa reprezinta Sorin Oprescu o alternativa reala la Traian Basescu? Analizand traiectoria politica a celor doi, eu inclin sa cred ca nu. Oprescu reprezinta acelasi sistem politic antedecembrist in care si-a format personalitatea si si-a deprins reflexele politice si Traian Basescu. Mai mult, a existat si un cursus honorum comun la cei doi. La un moment dat si unul si celalat au devenit voci distincte in cadrul partidelor din care au facut parte, refuzand corul activistilor docili.

Traian Basescu a reusit sa acapareze puterea in cadrul PD - ului, reusind sa il inlature pe liderul istoric al acestei formatiuni politice, Petre Roman. Sorin Oprescu a reusit sa rupa din PSD atunci cand a castigat primaria Bucurestilor, reusind sa isi fidelizeze o parte importanta din alegatorii traditionali ai acestui partid politic. Mai mult, Bucurestiul a constituit o halta importanta in cariera fiecaruia dintre cei doi. Basescu a obtinut doua mandate consecutive la Primaria Generala , Sorin Oprescu este doar la primul.

Tipologia electorului receptiv la discursul public al celor doi este una asemanatoare. Filonul principal care ii uneste pe acesti oameni este populismul adus la rang de metoda. Nu conteaza lipsa de substanta a discursului, conteaza doar clipa prezenta, dobandirea puterii prin orice mijloace. Categoric, politica romaneasca nu se afla in cea mai buna perioada a istoriei sale. Dar acesti doi oameni politici au dus populismul in cel mai inalt punct atins de catre acesta in ultimii douazeci de ani.

Oprescu nu inseamna altceva decat un Basescu incomplet. Incomplet, deoarece nu a reusit sa devina sef de partid si nu a reusit sa acceada la magistratura suprema in stat. Nu cred in alternativa Oprescu pentru ca ea nu exista.