vineri, 25 ianuarie 2013

Va fi Tăriceanu candidatul prezidențial al Dreptei?



***
Pentru foarte multa lume este clar ca situatia din politica romaneasca este una inca departe de a fi limpede, chiar si dupa victoria covarsitoare a Stangii in alegerile parlamentare de la 9 Decembrie. Sa nu uitam ca acea izbanda a venit pe fondul unui absenteism destul de pronuntat, diferenta facandu-se aproape exclusiv pe baza capacitatatii de mobilizare a USL si a dezgustului provocat electoratului de dreapta de catre tristul personaj Traian Basescu si gasca acestuia, aciuata in cadrul ARD.

Daca Stanga are deja un candidat prezidential asumat, in persoana liderului penelist Crin Antonescu, Dreapta politica inca se gaseste la stadiul sondarilor, a cautarilor febrile. In mod foarte clar, orice om onest cu vederi politice de dreapta nu se poate simti niciodata reprezentat de un politician precum Crin Antonescu. Profilul psiho-socio-politic al liderului penelist corespunde perfect unui  candidat de stanga, cu sanse reale de a fi ales, dar decuplat total de setul de valori unanim recunoscute ca fiind unele de centru-dreapta. In toata cariera sa profesionala Crin a lucrat exclusiv la Stat, nefiind nicicand in contact direct cu aspiratiile paturii de mijloc a societatii romanesti, cea care este cea mai subreprezentata in actualul context politic. 

Dimpotriva, Calin Popescu-Tariceanu corespunde intru-totul acestui ideal. Om politic provenit din mediul privat, detinator al unor cunostiinte economice care depasesc stadiul empiric, Tariceanu poate deveni foarte lesne o alternativa reala, viabila, la tipul de politician gregar, intruchipat de Crin Antonescu. Este demn de semnalat faptul ca, dupa alegerile din luna decembrie, mai toti cei care pretind ca se adapa intelectual de la izoarele dreptei conservatoare, au ramas fara un port-drapel politic. Traian Basescu este consumat ca si politician de anvergura, PDL si partidele-satelit nu reusesc sa decanteze un lider valabil, deci culoarul este unul liber. Ramane de vazut care va fi doza de realism politic de care vor beneficia liderii de opinie ai conservatorismului politic romanesc in momentul discutarii fiecarei propuneri.

18 comentarii:

  1. Daca Tariceanu isi va lipi imaginea de cea a lui Base nu numai ca va pierde intr-un mod rusinos,dar va ajunge fix la groapa de gunoi a istoriei.
    PS:A spune ca PDL si satelitii sai reprezinta dreapta in Romania e o cretinitate totala.

    Cristi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De la bun inceput vreau sa va spun ca apreciez tonul postarii Dvs; de obicei mai apare cate unul si varsa o gramada de laturi dupa care o ia la fuga, profitand de faptul ca nu prea obisnuiesc sa moderez comentariile.

      Bun, revenind la ce scrieti Dvs. Da, aveti dreptate, PDL NU reprezinta Dreapta in politica romaneasca.Exista insa acolo, printre prizonierii spiritului basescian, si oameni care realmente profeseaza idei de dreapta. Nu vreau sa imi inchipui ce va fi dupa viitorul congres al PNL.

      Complacerea penelistilor in remorca la guvernarea socialista dauneaza grav acestui partid. Ce va spun noile dari pe care guvernul socialist doreste sa le impuna? Poate ca o fi de dreapta abandonarea cotei unice...? Argumentul conform caruia cota maxima va fi de 16 procente nu sta in picioare.

      Se doreste "pedepsirea" liberei initiativ, a oamenilor care nu doresc sa se complaca in situatia de amploaiati ai Statului, a celor care vor mai mult. Ce cauta oare PNL intr-un asemenea guvern?

      Ștergere
  2. Ar fi interesant sa va amintiti cat nepotism si cata coruptie era si in guvernul Tariceanu, si cam ce era in pnl. Il respect pe dl Tariceanu, stiu si de ce a generat aceasta disputa! Mi-ar place un presedinte cu alura si tinuta dumnealui. La fel mi-ar place si Monarhia, daca MS ar fi mai tanar. Cat despre dreapta si stanga, bluf! E mult mai important sa avem o tara a noastra si nu a altora, conducatori onesti si demni, care sa nu se rasteasca la cetateni sau sa-i invrajbeasca.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pe dreapta politica a ramas loc liber de manevra atat pentru un partid nou cat si pentru un prezidentiabil. Problema este ca un partid trebuie sa aduca ceva nou ca reforme, nu doar un lider.
    Tariceanu are idei si poate coagula si oameni dezamagiti de PNL si de Crin, de PDL si de Basescu.
    Sunt multi dezamagiti care asteapta o speranta, dar speranta trebuie sa fie adusa de idei credibile, nu de lozinci si nici de propaganda negativa. Tariceanu a fost si este un politician care a evitat balacareala de mahala, ceea ce poate fi un atu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E un mare atuu. Candva aveam MARI SPERANTE de la politicianul Crin Antonescu. Dovada stau postarile mele de pe blog, de-a lungul vremii. Timpul insa a ajuns sa ne devoaleze adevarata personalitate a presedintelui PNL: un om mic dominat de patimi uriase.
      Cum scriam si mai sus, si din cercul PDL se pot recupera anumite personalitati, care nu si-au facut o meserie din laudarea desantata a unsurosului Traian Basescu.

      Tariceanu este o alternativa reala, in contextul in care Dreapta politica a devenit un concept politic muribund in Romania zilelor noastre. E nevoie de rabdare, de iertare si de viziune. Restul vine de la sine.

      Ștergere
    2. Eu de la inceput am considerat ca debarcarea lui Tariceanu a fost o "lucratura" a celor din servicii din interiorul PNL, si pe Crin un "spirit molatec".

      Ștergere
    3. Colcaie de ei, si nu doar la PNL. Recenta batalie pe functiile din deconcentrate a aratat exact gradul lor de influenta.

      Ștergere
  4. Da, nice!

    Inteleg ca dizidentii din PNL se afla momentan la faza etichetelor, caci inca n'am reusit sa inteleg ce i se reproseaza "gregarului" de Antonescu.

    Insa poate ca nu inteleg eu bine si oamenii chiar au descoperit adevarul.

    Totusi in neintelegerea mea insist sa constat ca cel mai anti-basist politician este Crin Antonescu. Populatia si'a manifestat cea mai stringenta cerere: Jos Basescu!

    Dupa umila mea parere oricine i se opune lui Antonescu ii da o mana de ajutor Besinosului.

    Insa poate ca iar eu si inca vreo 7,4 milioane n'am inteles ca Basea nu'i chiar asa de nociv. Cel putin comparativ cu Antonescu.

    Deci sa presupunem prin absurd ca omuletii astia anti-Antonescu chiar au dreptate. Buuuun!

    Pai daca au dreptate sunt cu atat mai prosti sa se apuce acum sa se revolte, acum cand nu au absolut nici cea mai mica sansa de succes. Daca stateau cuminti, aveau putina rabdare sa plece Antonescu, atunci Tariceanu ar fi preluat partidul si se putea pupa in bot cu toate pedeleprele. Insa era nevoie sa nu dea cu mucii in fasole. Greutz!


    Succes!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cred ca in mod automat trebuie pusa sintagma de "basist" pe orice individ caruia i se pare ca Antonescu nu este schimbarea cea buna. Piata politica romaneasca este deja suprasaturata de idei stangiste, o alternativa este oricand binevenita. PNL ca si formatiune politica declarat de centru-dreapta, a deviat catre stanga populista, gasindu-se acum intr-un punct de unde cu greu va reveni la pozitionarea normala.

      D-voastra scrieti doar depre partea politicianista a lucrurilor. Lasati-ma sa sper ca exista si idei de guvernare, altele decat cele profesate de catre guvernul socialist actual, care sa propuna si dezvoltare,nu doar supravietuire.

      Si haideti sa va mai destainui o temere de-a mea; il criticati pe Tariceanu cu mare verva. Totusi, in timpul conducerii sale, in PNL au aparut lideri adevarati, printre care si dl. Antonescu, solutii reale de inlocuire a lui Tariceanu insusi. Spuneti-mi, in actualul PNL, pe cine ati vedea ca inlocuitor (atentie, nu spun "alternativa"!) al lui Crin, in eventualitatea in care acesta ar ajunge la Cotroceni?Pe Chitoiu? ?!? C'mon! Exact ca si in cazul lui Traian Basescu, in umbra lui Antonescu pepiniera delideri politici cu personalitate s-a ofilit.

      Ștergere
    2. - Daca vei considera ca poltica se rduce la "jos Basescu" nuci nu ai sa intelegi. Basescu putea schimbat de doua ori pana acum, si poate oricand fi pus sub acuzare, daca ar fi dorit PSD-ul.
      Nu vor sa-l dea jos pentru ca este omul santajabil de care au nevoie "sa scoata casatanele din foc cu mana altuia". Au nevoie de un actor care sa joace in spectacolul opozantului.

      - Al doilea argument este autoritarismul din PNL introdus de Crin. Lui Tariceanu i s-a reprosat ca lua decizii la varf. La vremea respectiva avea doua functii, cea de presedinte de partid si cea de premier si nu avea timp sa organizeze dezbateri. Acum Crin nu are atributii guvernamentale, dar deciziile se iau si mai putin transparent si mai putin democratic.

      Ștergere
    3. Ioska Buble,absolut genial,pe aceeasi tema:

      " Crin Antonescu dictator? NU e şi chiar domnia sa e foarte deranjat când este numit aşa. Conduce autoritar PNL-ul? Cu siguranţă DA şi pare că a început să îi placă şi începe să nu mai admită alte părări în partid, altele decât cea pe care o are el.

      Numai că pare să fi uitat că acum nu îi place excat ceea ce el îi făcea lui Călin Popescu Tăriceanu. Cine chibiţa de pe margine la orice acţiune a premierului şi preşedintelui PNL prin 2005-2008? Crin Antonescu şi Ludovic Orban. Au fost daţi ei afară din PNL sau ameninţaţi cu asta? Nicidecum... şi asta pe motiv că nu poate fi pedepsit delictul de opinie chiar într-un partid care îşi face un titlu de glorie din libertatea de exprimare.

      E foarte interesant cum poate fi însă pedepsită o opinie despre cum ar trebui modificat Statutul PNL. Singurii care au înţeles asta sunt doar seniorii Mircea Ionescu Quintus şi Radu Câmpeanu... Restul au rămas cu instincte de luptă de clasă!"

      http://www.pesurse.ro/#!/2013/01/26/iosif-buble-delictul-de-opinie-se-pedepsete-n-pnl.html

      Ștergere
    4. Am raspuns deja pe cine vedeam presedinte PNL dupa plecarea lui Antonescu. Evident pe Tariceanu.

      Singura conditie sa nu'si fi dat cu mucii in fasole complet prosteste. Cam ceea ce fac ei acum cu acuzele astea complet penibile imotriva celui care a facut posibil cel mai mare succes al PNL din ultimii 75 de ani.

      Daca vroiau sa aiba o sansa de a'l deligitima pe Antonescu trebuiau sa preia discursul ip Ghise, sa fie mai antibasisti decat Antonescu. Insa acuzele de "anti-occidentalism", "bolsevism", "anti stat de drept basist", "anti justitie independenta basista" sum mai mult reclame pt Antonescu pentru ca toata lumea stie ca "statul de drept si justitia independenta" sunt vorbele goale cu care Basescu s'a mentinut la putere, el si aparatul represiv basist.

      Si nu, nu l'am criticat deloc pe Tariceanu din motiv ce il vedeam ca sef al PNL dupa plecarea lui Antonescu, insa ce fac chilimanii acum este prostie pura, se autoelimina dandu'i lui Antonescu si mai mare putere.

      Ștergere
    5. @Deceneu,

      Politica nu se reduce la "Jos Basescu", insa cu siguranta este o masura a caracterului, lucru ce Antonescu l'a dovedit, iar ceilalti (papusile si slugoii Chiorului) capoteaza rand pe rand.

      Ștergere
    6. Oricum dupa ce si-au dat cu mucii in fasole, singura sansa de a mai face minime valuri in paharu' cu apa este sa mearga alaturi de ungurenii Chiorului si sa'i reprezinte la prezidentiale. Sa se autodenumeasca "adevarata dreapta", alaturi de pedelepre. Oricum aia n'au candidat, iar Tariceanu cred ca poate fi votat de fanaticii basisti fara probleme. Un 10-15% nu e chiar rau pentru un ungurean.

      In PNL n'au nici o sansa de succes, nici acum, iar dupa mucii aferenti in fasole, nici peste 2 ani.

      Ștergere
  5. @Scrie opinia ta - Tariceanu si Basescu au fost adversari in toata guvernarea, si dupa alegeri PDS-ul a tradat alianta si s-a aliat cu PDL-ul. In 2009 puteau sa-l debarce pe Basescu dar au avut alta strategie, sa scoata PNL-ul ca varianta independenta de la alegeri. Desi a rama PNL-ul ca partid, candidatii sunt oameni ai FSN-ului, de la PD, PNG, sau chiar din PNL.
    Desi PNL-ul are ministrii, ministerele lor au ramas golite de continut.
    Vezi articolul lui Mihai Gotiu "Ponta îi trage lui Antonescu (și) Roșia Montană de sub picioare. De ce i-o dă lui Șova. Și Ponta în grațiile Hotnews și B1TV"

    RăspundețiȘtergere
  6. @Deceneu, hai sa nu dezgropam mortii, ca dupa alegerile alea pesedistii asteptau ca Tariceanu sa prezinte noua majoritate. Insa Tariceanu spera la pedelepre, Geoana si Sarbu produceau la pedelepre. Uite ca de atunci Antonescu si Ponta au reusit nu numai sa nu ramana in espectativa ci sa produca ceva care a scos pedeleprele din politica. Antonescu si Ponta. Sa tinem bine minte.

    A ramas tatal pedeleprelor, Basea. Asta a mai ramas de eliminat, si toate eforturile ar trebui sa stea acolo.

    Daca inventam alte subiecte, gen uite ca Tariceanu si Chiliman au descoperit ca desi Romania a fost kakata la maximi sub Basea, avem probleme de doctrina, atunci paradoxal cei cu probleme de doctrina vor fi maturati de val daca nu ar fi avut nitica rabdare.

    Anyways, discutia nu'si mai are sens, Tariceanu si'a dat cu mucii in fasole, chilimanii nu mai pot produce ceva noise decat la ungurenii Lui.

    RăspundețiȘtergere
  7. Tariceanu a dat un sah la presedintele autoritar, care si-a luat pe langa el o echipa de rame.
    Primul efect al mutarii!
    L-a obligat pe Antonescu sa declare ca va descentraliza si va democratiza decizia in conducerea PNL, ca sa aiba sustinerea reprezentantilor din teritoriu. Daca acesta va fi efectul propunerii lui Tariceanu este un castig pentru PNL, pentru ca da o lovitura puternica centralismului despotic din partid.
    Daca Tariceanu mai face cateva mutari de acest fel poate imprima PNL-ului o evolutie democrata, si in democratie castiga cei mai buni.
    Sigur ca R Stroe sau D.R. Rusanu si N Nicolai nu se simt confortabil, pentru ca nu sunt obisnuiti cu democratia.

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu cred ca domnul Tariceanu va fi candidatul dreptei la prezidentiale. Tariceanu nu pleaca din PNL, el asteapta momentul potrivit de a prelua sefia partidului sau..

    RăspundețiȘtergere