miercuri, 9 februarie 2011

Rebranduirea muribundului. Despre PD-L si Alba ca Zapada

***
Dupa prestatia prezidentiala de la Editia Speciala a TVR - ului de aseara, cred ca suntem foarte aproape de aparitia pe scena noastra politica a Albei ca Zapada, despre care tot scrie de vreo sase luni imundul domn consilier prezidential Lazaroiu. PD-L este un partid politic muribund, acest lucru devenind tot mai clar in urma sedimentarii perceptiei electoratului ca aceasta formatiune politica este principala vinovata pentru marasmul economic in care se zbate tara si pentru pauperizarea extrema a propriului popor. Din pacate pentru el, acest partid nu are sansa reformarii din interior deoarece optiunile membrilor sai sunt indreptate ori catre vechea garda pedista, pastorita de catre Blaga, Frunzaverde, Berceanu si Videanu, ori catre asa-numitii "reformisti", in fapt un conglomerat eterogen al caror unic liant de legatura este adulatia extrema pentru persoana lui Traian Basescu.

Optiunile actualului sef al statului in interiorul PD-L sunt destul de limitate. La sunetul de goarna a lui Voda par sa raspunda tot mai putini pedisti. Elena Udrea este privita in interiorul partidului precum o Elena Ceausescu sau, mai corect, ca si Elena Lupescu, femeie cu care se identifica ca si comportament vizavi de seful statului. Diferenta dintre cele doua Elene este ca in timp ce doamna din Plescoi aspira la cele mai inalte demnitati ale statului, Lupeasca se multumea cu sperturile afaceristilor vremii si cu conditia de eminenta cenusie a lui Carol al II-lea. O alta amazoana prezidentiala, Monica Macovei, pare sa detina mai degraba o pozitie periferica in cadrul partidului, cu putine sanse de a razbi la varful lui. Cristian Preda este moartea pasiunii oricarui elector de partid sau de aiurea, carisma lui tinzand irevocabil catre zero absolut.

In aceste conditii Basescu are nevoie de o jucarie numai a lui. Blaga pare a lua in stapanire PDL - ul, lui raliindu-se chiar si cateva filiale considerate ab initio pro-Udrea sau Falca. Presedintele isi doreste probabil ca, in acest an, sa aibe la dispozitie o formatiune politica care sa ii asigure perpetuarea in politica, lui si familiei sale. Ori acest lucru nu se poate intampla decat facandu-l disparut pe Blaga sau, mai predictibil, prin ruperea unei parti insemnate din PDL pentru o noua constructie politica. Personaje triste precum Valeriu Stoica, Raluca Turcan, Monica Macovei, Cristian Preda sau T.R. Ungureanu par sa aibe un rol determinant in aceasta actiune.

Numai ca rebranduirea reprezinta in sine un esec. Acest afirmatie este valabila 100% in lumea bussinesului, in care, orice incercare de rebranduire reprezinta recunoasterea unui esec. Recurgi la aceasta operatiune doar in momentul in care constati ca un produs este nevandabil sub o anumita eticheta. Probabil ca mare parte dintre politicienii PD-L  vor fi recuperati in noua formatiune politica ce va sa vie. Insa eticheta de ESEC nu va putea fi stearsa niciodata de pe fruntea acestor politicieni.