luni, 14 septembrie 2009

Sistemul politic romanesc este bolnav. Implicarea Armatei in conducerea Statului reprezinta o solutie?

***


Sambata seara am primit vizita unui prieten foarte bun. Motivul principal l-a constituit o sedinta de degustare a primei serii de rachiu din acest an. In subsidiar am abordat si subiecte de ordin politic. Concluzia noastra unanima, - desprinsa inaine de cel de-al doilea paharel :) - sistemul politic romanesc se regaseste intr-o criza profunda si este foarte dificil sa se regenereze doar prin aport propriu.

Bun. Aceasta este problema. Si acum care ar fi solutia? - l-am intrebat eu pe amicul meu. Raspunsul lui m-a facut sa imi revin brusc dupa cele doua paharele de tuica gustate inainte. Prietene, mi-a zis el, singura solutie pentru asanarea clasei politice este implicarea directa si pe fata a Armatei in politica. Avem nevoie de un Ataturk, de un om care sa zguduie din temelii actuala stare de fapt.

I-am raspuns ca Romania a trecut printr-o asemenea incercare in vremea nefericitei dictaturi militare a lui Antonescu. Si atunci mediul infect a reusit sa corupa constiintele ofiterilor numiti de catre dictator in functii ministeriale. Omule, mi-a raspuns el, eu vorbesc despre un lider adevarat, un militar de cariera, nu de marionete de fatada. Vorbesc despre un Ataturk, un reformator, nu despre un gropar de tara precum Antonescu.

Reanalizand azi aceasta discutie, nu pot sa nu ma gandesc la faptul ca acest om face parte din acea mare majoritate muta, oameni care nu mai gusta politicianismul ieftin de Dambovita, care ne-a inundat in ultimii ani. Oare cum gandesc ceilalti? Si, mai presus de toate, se desprinde o intrebare: este sistemul politic romanesc actual atat de compromis incat sa necesite o infuzie de autoritate de sorginte militara?