marți, 27 octombrie 2009

Despre contondenta limbajului electoral basescian

***


"De ce le e frica, nu scapa", "Dati-mi un vot de sprijin si voi scutura Parlamentul", reprezinta doar doua dintre sloganurile prin care dl. Basescu spera sa isi asigure realegerea in functia de presedinte. De ce enunt acest obiectiv basescian si nu vorbesc de mult clamata modernizare a Statului? Pentru ca acest referendum nu are nici cea mai mica legatura cu lozincardul deziderat al "modernizarii" institutiilor Statului.

Tinta imediata a grupului de interese constituit in jurul actualului presedinte, este aceea a asigurarii continuitatii basesciene, a eternizarii starii de jaf, a haosului existent actualmente in societatea romaneasca. Oamenii de la Golden Blitz nu au dus-o niciodata mai bine! Identificarea dusmanilor tarii intre membrii Legislativului are si rolul de a masca insuccesele mandatului care se va incheia in decembrie anul acesta.

Din punctul de vedere al cetateanului de rand, Basescu nu a facut nimic in sprijinul lui. Hahaitul public nu tine locul masurilor necesare depasirii actualei crize economice. Ori, intr-un mandat de cinci ani de zile dl. Basescu nu a luat nici macar o masura coerenta in favoarea omului de rand. Totul a insemnat o lupta oarba pentru imagine, perpetue masuri vindicative sau, dintr-un alt unghi - promovarea unui cerc de afaceristi verosi care paraziteaza bugetul de stat de prin 2005.

Ce nu i-au in considerare strategii electorali ai Actualului, este faptul ca romanii au inceput sa gandeasca. Au inceput sa fie critici cu politicienii, au inceput sa ceara socoteala pentru minciunile publice. Din acest punct de vedere Basescu va avea mari probleme. La masuri pozitive luate in favoarea majoritatii oamenilor simpli, bilantul sau este nul. Stupidul "Sa traiti bine" s-ar putea sa devina cosmarul carierei sale politice.

Si mai exista un aspect care trebuie luat in consideratie. In anul 2004 Basescu era un om politic proaspat, credibil prin prisma aliantei politice care l-a sustinut pentru Cotroceni. Acum, in 2009, avem de-aface cu o epava politica, un buhait care mai cerseste un mandat. Afisul sau electoral, cu ochiul acela dat dupa ureche, are darul de a speria copii de ciclu primar care merg singuri la scoala. Basescu evita confruntarea cu contracandidatii sai doar pentru faptul ca nu ar avea argumente pentru a contracara acuzele obiective ale acestora.

Traian Basescu este un produs politic expirat. El reprezinta doar un accident in istoria Romaniei, accident de care ne facem vinovati cu totii. Insa lucrurile se vor indrepta. Dupa 6 decembrie.