marți, 27 octombrie 2009

Despre contondenta limbajului electoral basescian

***


"De ce le e frica, nu scapa", "Dati-mi un vot de sprijin si voi scutura Parlamentul", reprezinta doar doua dintre sloganurile prin care dl. Basescu spera sa isi asigure realegerea in functia de presedinte. De ce enunt acest obiectiv basescian si nu vorbesc de mult clamata modernizare a Statului? Pentru ca acest referendum nu are nici cea mai mica legatura cu lozincardul deziderat al "modernizarii" institutiilor Statului.

Tinta imediata a grupului de interese constituit in jurul actualului presedinte, este aceea a asigurarii continuitatii basesciene, a eternizarii starii de jaf, a haosului existent actualmente in societatea romaneasca. Oamenii de la Golden Blitz nu au dus-o niciodata mai bine! Identificarea dusmanilor tarii intre membrii Legislativului are si rolul de a masca insuccesele mandatului care se va incheia in decembrie anul acesta.

Din punctul de vedere al cetateanului de rand, Basescu nu a facut nimic in sprijinul lui. Hahaitul public nu tine locul masurilor necesare depasirii actualei crize economice. Ori, intr-un mandat de cinci ani de zile dl. Basescu nu a luat nici macar o masura coerenta in favoarea omului de rand. Totul a insemnat o lupta oarba pentru imagine, perpetue masuri vindicative sau, dintr-un alt unghi - promovarea unui cerc de afaceristi verosi care paraziteaza bugetul de stat de prin 2005.

Ce nu i-au in considerare strategii electorali ai Actualului, este faptul ca romanii au inceput sa gandeasca. Au inceput sa fie critici cu politicienii, au inceput sa ceara socoteala pentru minciunile publice. Din acest punct de vedere Basescu va avea mari probleme. La masuri pozitive luate in favoarea majoritatii oamenilor simpli, bilantul sau este nul. Stupidul "Sa traiti bine" s-ar putea sa devina cosmarul carierei sale politice.

Si mai exista un aspect care trebuie luat in consideratie. In anul 2004 Basescu era un om politic proaspat, credibil prin prisma aliantei politice care l-a sustinut pentru Cotroceni. Acum, in 2009, avem de-aface cu o epava politica, un buhait care mai cerseste un mandat. Afisul sau electoral, cu ochiul acela dat dupa ureche, are darul de a speria copii de ciclu primar care merg singuri la scoala. Basescu evita confruntarea cu contracandidatii sai doar pentru faptul ca nu ar avea argumente pentru a contracara acuzele obiective ale acestora.

Traian Basescu este un produs politic expirat. El reprezinta doar un accident in istoria Romaniei, accident de care ne facem vinovati cu totii. Insa lucrurile se vor indrepta. Dupa 6 decembrie.

9 comentarii:

  1. Parlamentul este cea mai expresivă insituţie a democraţiei. A lovi în ea, şi încă din postura de garant al echidistanţei, e absurd. Rămâne să vedem la câţi dintre compatrioţii noştri vor prinde aceste mesaje agresive. Ce-am constatat eu în decursul vieţii e că în România sunt capsomani cu duiumul. Şi capsomanii ăştia au drept de vot...

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu cred ca facem prea putin si asteptam prea mult. E frumos si inviorator sa citesti pe bloguri ca respectivii il sustin pe Crin. Dar, dincolo de net, dincolo de realitatea virtuala, e aia nasoala. Care iti furnizeaza surprize neasteptate si unele chiar nedorite. Cati dintre votanti au acces la net? Cati citesc bloguri? Cati dintre ei inteleg ceea ce vad la televizor?
    Eu am simtit pe pielea mea ce inseamna indobitocirea portocalie in randul celor neavizati. Socrii mei sunt oameni simpli, de la tara, care n-au nicio preocupare politica, dar asculta Radio Romania Actualitati si urmaresc TVR 1. Tot ce au retinut ei a fost ca basexu va aduce lapte si miere in tara prin imputinarea parlamentarilor. Mi-au trebuit cateva ore sa-i conving de contrariu, dar macar am reusit sa le deschid ochii. Si, cum nu-s deloc oameni prosti, s-au si enervat ca au fost manipulati. Acu' 10 minute m-a sunat socru-miu sa se laude ca le-a povestit si vecinilor "ce nemernic e basexu" si voteaza Crin Antonescu.
    Scuzati-ma pentru postarea prea lunga. Am crezut ca e necesar sa ne trezim un pic din visele frumoase induse de blogosfera si sa incercam sa facem ceva si in viata reala.Asta, daca nu vrem sa avem o mare deziluzie in 6 decembrie.
    Cu respect,
    Cristina

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Florin

    legat de ce spui tu, am un prieten care a terminat Istoria. Teoria lui este aceea ca s-a facut o mare greseala atunci cand s-a instituit votul universal. Votul censitar - impropriu spus censitar - mai repede unul in functie de nivelul de studii - ar fi fost alegerea perfecta. In sensul in care importanta votului creste proportional cu instructia de care a beneficiat. Ma rog, eu nu prea sunt de-acord cu aceasta idee, dar este o parere.


    @ Cristina

    Da, poate ar trebui sa facem mai mult in sensul convingerii a cat mai multor persoane de justetea discursului antonescian. Situatii de genul aceleia enuntata de tine sunt cu duiumul.
    Romanii nu au dobandit inca exercitiul criticii, dar suntem pe drumul cel bun. Refuz sa cred ca intr-o tara in care se sta la coada pentru a achizitiona carti (vezi cazurile "Adevarul" si "Jurnalul National"), nu s-a miscat nimic din punct de vedere al mentalitatii.
    Avem o mare sansa in decembrie. Sper sa nu o ratam din cauza noastra.

    RăspundețiȘtergere
  4. Da' de mizeria lui boc cu biciul ce zici? Mie mi s-a parut chiar mai mizerabila decat mizeriile lui basescu, mai ales ca a zis-o de doua ori, deci nu a fost vreo intamplare.

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Atreides

    Refulari in spatiul public al unui complexat. Mai mult nu se poate comenta.

    RăspundețiȘtergere
  6. SUA, care un nr de locuitori de 10 ori mai mare ca al nostru, au cu foarte putin parlamentari mai mult ca noi. Ei de ce pot? Ratia de parlamentari la nr de locitori, chiar daca este mai mare, nu asigura o mai buna reptrezentare a intereseolor cetatenilor. In plus, intr-un grup mai restrans procesul decizional este mai rapid si mai eficient.
    Deci, unde e problema? Pentru cei care vor sa vada cu care dintre candidatii la prezidentiale se identifica, faceti testul de pe www.busolapolitica.ro. Se merita si ati putea ramane surprinsi de rezultat, cat si de pozitia fiecarui candidat in legatura cu divesre probleme importante pentru Romania.

    RăspundețiȘtergere
  7. @ Oanna

    Nimeni nu pune la indoiala principiul ci doar mijloacele. Da, am spus-o si eu pe acest blog de mai multe ori, avem prea multi parlamentari! Numarul acestora trebuie sa scada la un nivel suportabil pentru cetateanul roman, care sa permita o reprezentare corecta a intereselor comunitatii in Parlament.

    Nu sunt de-acord cu transformarea acestei idei intr-un balci electoral marca Basescu. Nu sunt de-acord cu masacrarea parlamentului bicameral. Sa ma explic. De ce d-l Basescu nu a organizat acest referendum in cei cinci ani de mandat plin? De ce sa se renunte la parlamentul bicameral daca oricum, in 2012-2013 Uniunea Europeana ne va impune bicamaralismul?

    Da, vom avea doua camere parlamentare, una responsabila de relatia cu UE si cealalta cu legislatia interna. Si atunci...?

    RăspundețiȘtergere
  8. Aş vrea să-i spun ceva Oannei...
    Oanna, în SUA sunt 14.000 de angajaţi ai serviciilor secrete la 300 de milioane de locuitori. În România, sunt 15.000 de agenţi ai serviciilor secrete, retribuiţi din banii publici, la 22 de milioane (cu indulgenţă) de locuitori.
    Eu vreau (şi) un referendum cu întrebarea : n-ai vrea, tu, popor român, să se reducă efectivele de securişti bine plătiţi în concordanţă cu populaţia ţării?
    Ce zici, Oanna, ar fi de acord Marele (şi Iubitul) Portocaliu?

    RăspundețiȘtergere
  9. Apropo de ce zici, Florine, in care tara civilizata, democratica si capitalista (dupa cum ne place sa credem ca este si Romania), visul majoritatii absolventilor de invatamant superior este un post de functionar la Stat? Daca este si in sistemul de aparare, cu atat mai bine. In 2003, cand am terminat facultatea, intre colegii mei era o intreaga nebunie legata de locurile scoase la concurs de catre SRI.

    Avem de-aface cu o situatie total anormala. In loc ca elitele sa fie absorbite in economia privata - adica cea care contribuie in proportie covarsitoare la bugetul consolidat al statului - ele aleg banii putini si riscurile minime ale salariatului bugetar. Interesanta optica, nu?

    RăspundețiȘtergere