marți, 4 ianuarie 2011

2011. Ce va fi?

***

Pentru al doilea an consecutiv Garcia Muerte isi permite sa emita cateva predictii despre anul ce va sa vie. Mare parte din cea ce am scris despre anul trecut la inceputul lui ianuarie 2010, s-a adeverit. Din pacate! Haideti sa vedem ce ne va rezerva acest an, din punct de vedere politic. In primul rand tin sa ii dezamagesc pe cei care cred ca vom scapa de guvernul Boc in primele doua treimi alea anului. Nu. Acest guvern este cel mai bun de pana acum, pentru Traian Basescu. Presedintele beneficiaza de aportul celui mai servil premier din istoria Romaniei, in fata caruia pana si Guta Tatarescu ar pali. Guvernul Boc va rezista.

De ce fac aceasta afirmatie? Pentru ca ma bazez pe capacitatea de influentare ( a se citi santajare) a lui Traian Basescu, care, prin intermediul serviciilor, controleaza in realitate viata politica romaneasca. Apoi mai exista voturile parlamentare ale UDMR - ului. Daca acestei formatiuni politice ii vor fi indeplinite cerintele in cea ce priveste Legea Educatiei (si se pare ca i se vor indeplini!)  atunci orice miscare politica a lui Crin sau a lui Victor Ponta in directia atragerii formatiunii politice a maghiarilor intr-o eventuiala majoritate parlamentara care sa il excluda pe Traian Basescu, este sortita esecului.

UDMR - ul nu este in esenta o formatiune politica romaneasca. Ea reprezinta in primul rand interesele nationale ale maghiarilor si doar in subsidiar este un partid doctrinar. Si acest fapt devine vizibil in momentul in care constatam ca ei s-au aliat atat cu PNT-CD in timpul guvernarii CDR, cu PSD in perioada 2000-2004 cat si cu PNL intre 2004 si 2008. Daca pana acum partenerii de coalitie ai UDMR au reusit sa pareze cu eleganta asalturile maghiarilor pe teme nationale, acum, cu PDL si Basescu, se pare ca maghiarii au gasit in sfarsit naivii de serviciu.

In dorinta de a construi o alternativa reala la actuala stare de fapt din politica romaneasca, PNL si PSD vor fi impinse dinspre baze spre o alianta de jure. Probabil ca vom consemna aparitia unei constructii politice care sa confere legitimitate unei miscari politice ample, menite sa revigoreze increderea in mediul politic. Crin va trebui sa se multumeasca cu sustinerea unanima a opozitiei in cursa pentru Cotroceni, eveniment care in nici un caz nu va avea loc anul acesta, indiferent cat de mult ne-am dori acest lucru. Sorin Rosca Stanescu ne vorbeste despre o dulce dorinta si nimic mai mult.

Paradoxal, fortata de evolutiile mondiale, economia romaneasca se va stabiliza, putand vorbi spre final de an chiar si de o usoara crestere economica. Insa aceasta crestere nu o vom resimti in veniturile din acest an, cand, mai mult, puterea de cumparare a romanilor va scadea. Nivelul de trai se va deteriora in continuare, Romania "beneficiind" din punct de vedere procentual, de cel mai mare numar de saraci din Uniunea Europeana. Anul marilor prefaceri va fi 2012. 2011 va reprezenta doar un status-quo si nimic mai mult.