miercuri, 29 septembrie 2010

Coposu, maimuta curentata si stangismul

***
Dan Ungureanu. Va spune ceva acest nume? Mie da, deoarece in timpul facultatii am urmat un curs de limbi clasice cu acest domn. Nu pot sa va spun cat de greu imi era sa stapanesc colegii ca sa nu faca misto toata ora de el. Usor efeminat, fara tact pedagogic, cu o lucrare de doctorat inceputa la Sorbona si care nu se mai termina de ceva timp, dl. Ungureanu avea blamabilul obicei de a pune note "din burta" pentru noi, toti studentii, doar ca sa nu aibe prilejul de a sta fata in fata cu noi. Nu am mai auzit de ceva vreme de dansul si nici nu i-am cautat numele deoarece, din punctul meu de vedere, dintre toate cadrele universitare, era trecut la categoria "si altii".

Zilele acestea parcurgeam paginile online ale revistei Cultura, cand dau de asta. Dan Ungureanu, asistentul universitar de acum ceva anisori, fiul ilustrului critic literar Cornel Ungureanu, il facea praf pe Corneliu Coposu. Nu ii ataca mostenirea politica, nu discuta ideile promovate de catre acesta, el se erija doar intr-un salbatic atac la persoana unui om trecut la cele vesnice acum cincisprezece ani. Redau mai jos caracterizarea lui Corneliu Coposu in acceptiunea tinerelului decrepit Dan Ungureanu: "În 1945, Corneliu Coposu nu era bătrînul distins din 1990. Era un tînăr mardeiaş de un metru 90 şi 130 kilograme. La treizeci de ani n-avea decît două cefe şi două guşi şi era fost campion de haltere. Era nepot de departe al lui Alexandru Vaida Voevod. Era înrudit şi cu fraţii Zaharia şi Romulus Boilă. Îi era rudă prin alianţă şi lui Iuliu Maniu, al cărui secretar-bodyguard era. Partidul Naţional Ţărănesc, după 1919, era o afacere de familie, în curs de consangvinizare. Principalele sale merite politice erau, în 1937, fălcile harnice, o burtă cu circumferinţa de un metru şi 37 cm, succesele la box şi haltere, ca şi calitatea de nepot al lui Iuliu Maniu – care, printre altele, l-a scăpat de frontul de la Stalingrad."

Categoric dl. Ungureanu are perfecta dreptate cand judeca Romania anilor '30-'40 prin prisma minimei morale care a caracterizat existenta societatii romanesti de-alungul Istoriei. Insa judecarea politicianului Corneliu Coposu exclusiv prin prisma calitatilor atletice il descalifica. Corneliu Coposu, alaturi de toti cei amintiti in acest text, au fost cei care au fost intemeietori de tara noua, cei care au integrat Romaniei regiunile istorice transilvano-banatene, rapite romanismului timp de mai multe secole. Sunt merite incontestabile ale acestei generatii de politicieni, incontestabile pentru oamenii normali, deoarece pentru ca un limbric de stanga precum dl. Ungureanu aruncatul cu fecale pe pereti a devenit sportul mintii lui.

"Aura lui Corneliu Coposu s-a păstrat fiindcă a murit în 1995, fără să fi ajuns la putere. Coposu şi-a început cariera politică prea tîrziu ca să fie implicat în scandalul Škoda, prea tîrziu ca să-l fi adus înapoi pe Carol, să pactizeze cu legionarii, prea tîrziu ca să tragă în greviştii de la Griviţa şi Lupeni. Şi-a terminat-o prea devreme ca să-l dea afară pe Valerian Stan şi pe ministrul Dăianu, prea devreme ca să dea explicaţii privindu-l pe colonelul contrabandist Truţulescu, prea devreme ca să fie responsabil pentru recesiunea indusă de guvernul ţărănist. Între două generaţii de ţărănişti interlopi sau lamentabili, a apucat să facă puşcărie. Inocenţa lui a fost întîmplătoare. Canonizarea lui e cabotină.Să-l lăsăm pe Coposu să se întoarcă acolo unde s-a dus şi partidul ţărănesc, creştin şi democrat : în nimic."

Oare cum poti judeca un om la scara Istoriei prin prisma propriilor tale exaltari si puneri in epoca? Ce s-ar fi intamplat cu Dan Ungureanu daca s-ar fi nascut la curtea imparatului Tiberius? Ar fi devenit un nou Caligula? Practica outelor imperiale ar fi dobandit-o cu siguranta. Exista oameni pe care nu trebuie sa ii iei in serios nicidata. Dan Ungureanu face parte din aceasta categorie. Pretul celebritatii intelectuale in Romania zilelor noastre se traduce prin aruncatul fecalelor in sus. Chit ca iti vor ateriza pe propriul cap, macar dobandesti vizibilitate.