marți, 7 decembrie 2010

Don Quijote Preda. Cristian Preda

***

Ciudata pozitia lui Cristian Preda in cadrul PD - ului! Omul se chinuie sa construieasca o baza pentru o viitoare cariera politica la cel mai inalt nivel iar colegii din conducerea de partid ii dau la gioale cum il prind dar nu indraznesc sa faca pasul decisiv, cel al excluderii din randul muribundei formatiuni politice basesciene. Coitus interruptus in toata splendoarea! Acest lucru denota o teama nespusa dar reala fata de consescintele unui asemenea gest. De ce? Pentru ca duetul Preda-Macovei nu fluiera in biserica de capul lor ci cu voie de la Zeus. Imi este greu sa cred ca cei doi ar mai fi tolerati in randurile pediste daca Basescu si-ar lua mana protectoare de pe ei.

Atitudintea lui Cristi Preda este una de-a dreptul donquijoteasca. Sa ma explic. Dl. Preda traieste iluzia unui partid format din persoane curate, fara apetenta pentru imbogatirea rapida pe banii statului, pe care, cel putin in teorie, ar trebui sa il slujeasca. Ori aceasta viziune nu se articuleaza dmai deloc cu cea impartasita de oameni precum Berceanu, Videanu, Olteanu, Udrea si altii. Ori cei vizati de criticile publice ale lui Preda reactioneaza concret si nu virtual la declaratiile politicianului pedist. In oficios a aparut deja stirea conform careia voiosii lideri nationali ai PD au si luat in discutie ideea excluderii lui Preda din partid. Atiudinea aceasta este una normala, in masura in care europarlamentarul nostru aduce doar prejudicii de imagine partidului. Si spun acest lucru deoarece, din momentul in care devii membru al unui partid politic, canoanele spun ca ar trebui sa critici in interiorul forurilor de partid si mai putin in agora internautica.

Unul dintre colegii d-lui Preda, fac aici referire la dl. Sever Voinescu, pare mult mai orientat in cea ce priveste poli de putere din cadrul PD - ului, evoluand fara greseli vizibile pe o scena politica destul de saraca in mijloace de expresie. Este adevarat, Voinescu a reusit contraperformanta de a se anula aproape total din punct de vedere profesional, dar pentru dansul acest lucru pare un pret acceptabil. Cu totii am devenit constienti ca expresia in spatiul internautic a devenit o arma redutabila. Insa, sunt la fel de sigur ca relatiile interumane directe, nemijlocite, sunt mai eficiente decat o tribuna online in care sa iti strigi nemultumirile. Ori cam aceasta este situatia lui Preda. Un om izolat, care are doar un blog. Atat. Si 30.000 de euro salariu de la Bruxelles, vorba Nuticai.