sâmbătă, 28 ianuarie 2012

Marea brambureala uselista

***
Suntem la finalul unei saptamani care vine sa ne confirme faptul ca in cadrul USL se actioneaza de prea multe ori dupa ureche. Am avut episodul demisiilor din Parlament, care a dat intreaga masura a angajamentelor aliatilor, unii fata de ceilalti. Lasarea in offside a unor oameni precum maestrul Mircea Diaconu sau Ludovic Orban nu face altceva decat sa intareasca impresia de brambureala generala, in care nu stie stanga ce are de gand sa faca dreapta si viceversa. Ce ar trebui sa creada alegatorii despre schimbarile de dispozitie, despre aceasta alba-neagra cu demisiile parlamentarilor liberali?

Strict local, vorbind doar de cazul judetului Timis, cum ar trebui interpretata apetenta partenerilor social-democrati de a rediscuta si renegocia la infinit clauzele acordului local in cea ce priveste desemnarea candidatilor comuni pentru alegerile locale? Mai tot timpul, dupa o noua runda de negocieri, s-a spus ca totul este stabilit in cel mai mic amanunt, pentru ca apoi sa se revina asupra problemei. Se pare ca filiala PSD locala are in buzunar adeziunile a cel putin doisprezece primari PDL, care vor sa ii tranteasca masa in cap lui Constantin Ostaficiuc. Ei si? Intotdeauna ar trebui sa se regandeasca zonele de influenta in functie de toanele unor traseisti politici?

Nu aceasta este norma de predictibiliate pe care ar trebui sa si-o asume USL, ca si constructie politica aflata in contrapondere la PDL. Dimpotriva, daca se doreste un fundament puternic pentru alegerile parlamentare din toamna atunci ei ar trebui sa vina cu oameni noi, credibili, buni profesionisti, cu imaginea nepatata. In schimb, pentru doisprezece resapati politic se da peste cap intreaga strategie gandita in ultimele luni, repunandu-se pe tapet candidaturi ce pareau sigure. Ce se va intampla cu cei carora li s-a promis sansa de a deveni primari sau consilieri? Mai mult ca sigur vor face pasul catre PDL sau catre derivatele lui politice, UNPR si PP-DD.

Nu cred ca in aceasta perioada USL are nevoie de asemenea framantari. In plan local, astazi sunt anuntate negocieri importante la Timisoara. Sa speram ca cea ce se va hotari acum va ramane definitiv. Nu de alta, dar deja este tarziu.