duminică, 13 noiembrie 2011

Alibiul Geoana

***
Mircea Geoana este, de vreo cincisprezece ani, o prezenta constanta in establishmentul politic romanesc. Indiferent daca a indeplinit functia de ambasador la Washington, tutar la catafalcul lui Corneliu Coposu, degraba expeditor de telegrame de felicitare catre Emil Constantinescu, ministru de externe, presedinte al PSD sau candidat fara sanse la presedintia Romaniei, Mircea Geoana si-a dat intotdeauna masura enormei sale incapacitati de a-si calibra personalitatea si discursul la realitatea romaneasca. Nu este mai putin adevarat nici faptul ca personajul nu prea are capacitatea intelectuala de a domina situatiile de criza, de unde avem si porecla arhicunoscuta de "Prostanac". Total indreptatita, aceasta porecla il face pe Geoana victima sigura in orice infruntare politica.

Si in recentul conflict public avut cu Victor Ponta, Mircea Geoana a facut dovada completa a prostiei care il caracterizeaza. Dupa ce a negociat execrabil al doilea tur al alegerilor prezidentiale din 2009, dupa ce a pierdut fara glorie presedintia partidului in favoarea outsiderului Ponta, dl.Geoana se erijeaza acum, in 2011, in lider al opozitiei politice romanesti, propunand direct americanilor in recenta lui vizita in SUA, nici mai mult nici mai putin decat o noua candidatura a sa la presedintia Romaniei. Beneficiind de o presa favorabila in America (de mana a treia, e adevarat, dar dornica de ai reproduce ineptiile) Geoana a ignorat total interesele propriului partid, cel care dorea o vizita de legitimare in SUA a lui Victor Ponta, pentru ca acesta sa isi poate stabili propriile contacte cu protipendada politica de pe malurile Potomacului. Astfel ca in numele USL a ajus sa se exprime, in America, un loser innascut, incapabil de a-si constientiza limitele foarte inguste ale propriei gandiri.

PSD este un partid aflat in pragul unui razboi intern, in care nu mai exista doar doua tabere ci chiar mai multe, canibalizate, dornice de a vedea curgand sangele adversarilor. Este foarte interesant jocul politic facut de aripa olteana a partidului, cea care vede in scandalul Geoana prilejul perfect pentru a sari in tabara Puterii, pe usa din dos reprezentata de catre contructia politica a apevistilor generalului izmenar. In acesti termeni trebuiesc judecate luarile de pozitie ale sudistilor din PSD, cei care ameninta de vreo trei zile cu demisia din partid in cazul exluderii din PSD a senatorului de Dabuleni. Mircea Geoana a devenit doar un alibi pentru o actiune concentrata care vizeaza destructurarea PSD. Nu este mai putin adevarat ca si pesedistii au fost cuprinsi, de vreo trei ani, de sentimente sinucigase din punct de vedere politic, vizibile mai ales prin prisma absentei dialogului, a mijloacelor de comunicare directe dintre personalitatile cu cap tare din fruntea partidului.

Sunt foarte curios cum se va pozitiona PNL in cadrul acestui conflict intern din PSD, care ameninta sa decredibilizeze Uniunea Social-Liberala. In locul lui Crin Antonescu, acum, pe baza a cea ce se intampla in partidul fondat de Ion Iliescu, as distanta PNL de PSD chiar pana in punctul in care USL ar deveni o amintire. Nu se poate periclita alegerile parlamentare de anul viitor din cauza ineptiilor care sunt la ordinea zilei in PSD. Trebuie construita o alternativa la PD, Romania are nevoie de alternativa. Ori PSD se descalifica din postura de partid politic serios datorita prea deselor conflicte interne care paralizeaza practic decizia in cadrul acestei formatiuni politice.