sâmbătă, 18 iulie 2009

Jocul periculos al presedintelui cu nationalismul.Modelul Ceausescu/Milosevici

***


In disperare de cauza, pentru a inlatura definitiv interesul opiniei publice fata de modul in care un minister incartiruit cu loiali de ai sai au cheltuit banul public si a puncta pentru publicul nationalist, presedintele Romaniei a efectuat o vizita "de lucru" in Secuime pentru a le spune oamenilor alora sa isi ia gandul de la autonomie.

Astfel ni se devoaleaza faptul ca discursul cu componenta nationalista va domina luarile de pozitie ale locatarului de la Cotroceni in campania electorala prezidentiala. Parca si Ceausescu incerca sa ascunda realitatile dure ale societatii romanesti facand apel la un discurs nationalist, nu? Ce conta ca se murea de foame? Doar sa nu ne ia ungurii Transilvania!

Domnul presedinte a epuizat intreg bagajul de teme politice pe care le putea aborda de pe pozitia pe care si-a asumat-o.In ultima vreme am asistat doar la repetarea unor obsesii prezidentiale care nu prea mai tin la populatie. Mogulii cei rai nu prea il mai baga in seama. Bizonii zambesc condescendent cand prezidentul vorbeste de condamnarea comunismului sau de lupta anticoruptie.

Ce registru se impunea a fi abordat pentru a se mai aminti de el? Cel nationalist, normal! Numai ca in acest caz presedintele face un joc periculos. Nu pentru el ci pentru tara. Nu se poate sa mergi in Harghita sau Covasna si sa repeti obsesiv definitia constitutionala a Statului Roman (unitar,national, suveran si independent)! A mai fost unul care ii semana ca si discurs, undeva mai la sud de noi...a murit pe la Haga!

Nu se poate pune la indoiala esenta national-unitara a statului. Numai ca presedintele se plimba cu chibritul aprins in sura de paie. Haideti sa ne inchipuim o situatie in care Marko Bela face apologia autonomiei secuiesti la Craiova. Sau la Pitesti. Ce s-ar intampla? Nu vreau sa stiu. Dorinta aceasta de a-ti legitima puterea pe ideea ca Romania este amenintata de faramitare este periculoasa pentru tara noastra.

Presedintele simte ca este foarte posibil sa piarda alegerile. De aceea face apel acum la retorica nationalista, iresponsabila daca ne gandim la modul in care este expusa.

Domnul cu coasa in fata galbenusului liberal

***


Vizita de ieri a bocului la Timisoara i-a prilejuit acestuia intrarea in selecta galerie a personalitatilor publice atacate cu oua. Este o mare paguba sa arunci cu ouale in timp de criza dar a meritat efortul. Cel care a avut aceasta idee ar trebui despagubit de catre noi toti deoarece actiunea lui a fost la asentimentul multora dintre noi.

Nu prea ii place bocului culoarea galben dar ieri a fost nevoit sa o priveasca in toata splendoarea ei. Din cele sapte obuze de galinacee a rezultat un galben superb. Ce bine s-ar fi asortat pe camasa violeta imbracata de Bocman cu ocazia acestei vizite pentru a arata cat de mult apreciaza el Banatul.

Trecand la o nota mai serioasa, aceasta rabufnire nu este de bun augur pentru actualul guvern. Este posibil ca pe final de an si la inceputul anului viitor sa avem de-aface cu serioase miscari de strada daca actualii guvernanti nu promoveaza masuri anticriza adevarate care sa fie resimtite in bine de catre populatie si mediul de afaceri.

Desi simpatiile mele liberale nu le-am ascuns niciodata, totusi nu inteleg de ce un guvern care are o sustinere parlamentara de peste 70% nu reuseste sa promoveze masuri radicale pentru depasirea actualului marasm economic. Cred ca pana la urma totul se rezuma la vointa politica. In preajma alegerilor prezidentiale nici unul dintre cele doua partide care formeaza majoritatea parlamentara nu vrea sa riste masuri nepopulare.

Si...Boc? Pai Boc e cu ouale. Nu, nu in pantaloni. El doar le incaseaza.