sâmbătă, 25 aprilie 2009

Prezidentiabilii in petit la UDMR. Antonescu puncteaza mult mai clar

***


Cel de-al noualea congres al UDMR care se desfasoara in aceste zile la Cluj ne readuce in atentie lupta pentru Cotroceni al carui act final il vom trai la finalul acestui an. Pretendentii cu cele mai multe sanse, Traian Basescu si Crin Antonescu, au tinut discursuri importante in fata delegatilor maghiari, in ideea captarii unei parti cat mai importante din voturile acestei comunitati.

Daca Basescu a insistat pe sustinerea ideii de autonomie locala pe alte criterii de cat cele etnice si pe denuntarea voalata a epurarilor politice din cadrul deconcentratelor, Crin Antonescu a punctat mai bine, empatizand cu conditia de minoritar resimtita de catre maghiari in Romania de zi cu zi.

Declaratia lui Antonescu precum ca " adesea si eu m-am simtit si ma simt minoritar in Romania" este echivalenta din punct de vedere simbolic cu celebra "Ich bin ein Berliner" rostita de catre Kennedy in 1963 in timpul crizei Berlinului Occidental.

Antonescu imi apare precum un scrimeur elegant care puncteaza mult mai clar si mult mai elegant decat adversarul sau. Basescu are un discurs care a fost prizabil, poate, acum doi-trei ani. In noile conditii in care este obligat sa evolueze, actualul presedinte ne dezvaluie involuntar limitele intelegerii sale.

Probabil ca prezenta la acest congres i-a fost impusa presedintelui de catre consilierii de imagine, nu stiu. Insa prestatia lui Basescu ne arata un om politic uzat, incapabil sa articuleze un discurs acceptabil pentru audienta.