joi, 22 octombrie 2009

Asadar vointa Presedintelui este referendum pentru Parlament unicameral. Schimba acest lucru cu ceva rezultatul prezidentialelor?

***


Nimeni nu se mai indoieste ca aceasta miscare a presedintelui legata de organizarea unui plebiscit pentru un parlament unicameral are un puternic substrat electoral. Dl. Basescu resimte nevoia de conflict, de infruntare, situatie in care se simte cel mai in largul sau. El are nevoie sa puncteze rapid, in aceasta luna ramasa pana la alegeri, daca este posibil.

Atacul frontal asupra contracandidatilor sai cu sanse reale de ai lua locul, nu poate avea sorti de izbanda in conditiile in care toate argumentele logice sunt de partea acestora. Daca in cea cel priveste pe dl. Geoana, presedintele detine asupra lui un ascendent important (l-a invins in 2004 in campania pentru Bucuresti, l-a adus la guvernare in postura de Numarul doi, etc) , situatia era mult mai neagra in cea ce il priveste pe Crin Antonescu.

Antonescu are, la randul sau, un ascendent moral asupra lui Basescu; este mosetnitorul in linie directa a sperantelor pentru o guvernare de dreapta autentica, pornita de la Corneliu Coposu. Crin Antonescu este cel care a acaparat in mare parte electoratul urban educat, adica tocmai acel segment socio-profesinal care l-a adus pe dl. Basescu la Cotroceni. Geoana nu are autoritatea morala de a se erija in opozant al lui Basescu atat timp cat el a fost parte a proiectului basescian pentru o noua Romanie fesenizata.

Totusi Crin greseste daca, la randul sau, il va ataca pe Basescu pe tema referendumului pentru Parlamentul unicameral.Spun acest lucru deoarece Parlamentul Romaniei nu se regaseste in cel mai bun moment al istoriei sale. Ideea generala despre parlamentari este cea intretinuta de televiziunile mogulesti: adormiti in banci, profitori, larve care traiesc din banii publici, incapabili de a gandi si in favoarea omului de rand. Desigur, aceasta imagine este una falsa, dar, dupa alegeri ar fi timp berechet pentru a se demonstra acest lucru.

Pana atunci, extrema urgenta ar trebui sa o constituie inlaturarea d-lui Basescu de la Cotroceni. Ar fi pacat ca aceasta idee generoasa sa fie compromisa de luari de pozitie nesabuite din partea lui Crin. Cred ca, in acest context, aprobarea de catre candidatul Dreptei a ideii prezidentiale l-ar lasa pe dl. Basescu fara singura lui arma reala de care beneficiaza in aceasta campanie. Da, numarul parlamentarilor ar trebui redus. Da, facem o singura camera. Cum doriti Dvs., d-le Presedinte.

Dupa ce va pierde aceste alegeri, Basescu nu va mai exista ca si om politic. Vor mai ramane doar nostalgicii acestei epoci. Dar nostalgici sunt niste invinsi ai sortii, nu-i asa?

6 comentarii:

  1. Hm, nu prea merge. Daca Crin spune acum ca da, vrem unicameral, si castiga alegerile, dupa aia ii va fi greu sa o dea la-ntors. Cel mai simplu e sa spuna ceea ce a spus deja: da pentru reducerea numarului, NU pentru unicameral, din motive de traditie, etc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Atreides, stiu unde bati.Dar prioritatea numarul unu este inlaturarea lui Basescu. La ora aceasta bulgarele a fost deja aruncat. Iar gaselnita aceasta basesciana cu referendumul pentru unicameral risca sa ne arunce cu cinci ani in urma.

    Pana la urma ce este atat de rau intr-un parlament unicameral? Pe bune, gandeste-te obiectiv la raspunsul pentru aceasta intrebare!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cineva mi-a spus ca a văzut un afiş proaspăt al lui Băsescu. Sloganul era: "De ce ţi-e frică, nu scapi!" :shock:

    RăspundețiȘtergere
  4. Un parlament unicameral nu e un lucru rau in sine, doar ca e mai putin bun decat unul bicameral, zic eu. Plus ca pur si simplu nu merge sa zici da' domnu' basescu, aveti dreptate cu intrebarile de la referendum, hai sa votam cu totii da...A propos, am vazut si eu afise cu basescu azi prin oras, are o fata de handicapat in afisele alea, cu o privire fixa si crucisa, cum dracu' poate fi votat nenorocitul asta?

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu trebuie sa ii punem o arma in mana lui Basescu. Basescu trebuie lasat fara nici o optiune de a mai acapara si alte voturi decat cele ale fanaticilor talibani din jurul sau.

    Imi aduc aminte de Argetoianu, care, atunci cand se negocia pacea de la Buftea cu nemtii, in Primul Razboi Mondial, nu avea nimic de obiectat la conditiile puse de catre acestia. Pana la urma seful delegatiei germane l-a intrebat de ce nu ridica nici macar o obiectie. "Semnez orice imi dati" a spus Argetoianu, "in maxim doi ani veti fi infranti si aceste hartii nu vor avea nici o valoare".

    Cam asa trebuieste procedat si cu Basescu. Oricum, din 2012-2013 Uniunea Europeana ne va impune Parlament bicameral, cu sarcini bine stabilite pentru fiecare dintre cele doua camere. Asa ca...lasati-l pe Retardat sa isi faca damblaua.

    RăspundețiȘtergere