marți, 24 iulie 2012

Perversitatea mesajelor disimulate probasiste

***
Acum ceva timp, pe acest blog, luam apararea unui proiect politico-ideologic numit Romania Liberala. Am considerat ca este vorba de un nou suflu in miscarea liberala, o incercare laudabila de a ancora liberalismul  mioritic in principiile conservatorismului modern. Continui sa cred ca PNL are nevoie de o asemenea miscare de revitalizare ideatica insa mi-am pierdut increderea in oamenii care scriu in numele Romaniei Liberale. 

Un domn din boardul site-ului Romania Liberala, fost prieten pe Facebook, scrie negru pe alb, ieri, intr-o postare absolut penibila: Suntem mulţi români care nu avem de gând să ieşim la referendum. Avem motive diferite: unii dintre noi nu vor să gireze abuzurile USL, alţii nu vor să piardă vremea cu politica în vacanţă, alţii, vor să îl ajute pe Băsescu să rămână preşedinte, alţii sunt pur şi simplu scârbiţi de felul actual de a face politică. Jegoasa exprimare, cretina idee! Putem intelege de aici ca respectivul ins, membru cu acte in regula al PNL, sustine nici mai mult nici mai putin decat neparticiparea cetatenilor la decizia politica. Ori acest fapt se cam bate cap in cap cu conditia de liberal. Faptul ca respectivul vorbeste in numele intregii turme care isi propune sa nu participe la referendumul de duminica, imi spune ca el deja se recunoaste in conditia de sustinator de facto al presedintelui suspendat, Traian Basescu.  

Cateva fraze mai jos domnul respectiv vorbeste cu subiect si predicat despre boicotarea referendumului.  Ori acest lucru poate reprezenta o optiune respectabila in conditiile in care nu iti mai asumi si conditia de membru de partid. Pentru ca insigna de partid reprezinta si o obligatie si anume aceea de a nu merge in continuu impotriva formatiunii politice la care ai aderat de buna voie. Ori Romania Liberala, si mai ales tanarul si inteligentul Bogdan Duca, pare ca si-a facut un scop in sine din a ataca politica PNL in orice imprejurari. 

Daca ai o facultate terminata la zi, este absolut imposibil sa nu gasesti argumente pentru atacarea oricarui om politic sau formatiune politica din lumea aceasta. Doar ca aici intervine si un anumit gen de autocenzura. Este sau nu momentul oportun pentru criticarea  deciziilor care vin de la varful partidului? Personal am criticat de multe ori PNL si conducerea de partid atunci cand am considerat ca s-a gresit. Insa, in momentul in care se da o lupta pe viata si pe moarte cu un sistem scelerat si autist precum cel reprezentat de catre Traian Basescu, este mai bine sa taci, daca tot nu iti asumi pozitia partidului din care faci parte. Aceasta ar reprezenta o minima forma de decenta.