miercuri, 12 august 2009

Rusinea de a fi Tismaneanu

***


Domnul Vladimir Tismaneanu si-a facut intrarea in viata noastra publica dupa 1990, atunci cand poza, de peste ocean, in anticomunist angajat. Cateva lucrari bazate pe amintiri personale sau pe intervievarea interesata a unor actori importanti ai regimului comunist a facut din el o stea in lumea academica romaneasca.

Promovarea de care s-a bucurat in ultimii cincisprezece ani l-a adus in situatia de a da sfaturi fostului sef de stat, Emil Constantinescu si de a conduce comisia care a intocmit raportul asupra comunismului, instaurat in Romania, culmea! si cu aportul ilustrului sau tata.

Dar cine este in realitate Vladimir Tismaneanu? Se spune ca poti sa judeci un scriitor doar dupa opera lui. Pai hai sa vedem ce publica nenea Volodea la inceputul deceniului noua. Si nu doar ce a publicat atunci ci mai ales cine l-a promovat puternic pe acest domn.

Spicuim din "Micului dictionar social-politic pentru tineret", Editura Politica 1981, coordonator stiintific Virgil Magureanu. Da, vorbim despre acel domn Magureanu!

„Partidul actioneaza continuu pentru perfectionarea organizarii si conducerii economiei, vazind in aceasta actiune o dimensiune esentiala a fauririi societatii socialiste multilateral dezvoltate. In aceeasi directie sint indreptate eforturile de dezvoltare si perfectionare a suprastructurii socialiste, a cadrului institutional specific noii societati, a intregii vieti spirituale, eforturi in care rolul determinant, de organizator si dinamizator al actiunii revolutionare a maselor revine Partidului Comunist Roman“. (pp. 47-48)

Vi se pare mult? Stati sa vedeti ce urmeaza.

"In interpretarea corelatiei dialectice dintre existenta sociala si constiinta sociala, o contributie remarcabila a fost adusa de catre tovarasul Nicolae Ceausescu, care, in repetate randuri, a subliniat unitatea dintre transformarea existentei sociale si constiinta oamenilor muncii, intrucat "numai atunci cand oamenii vor dirija in mod constient procesele sociale si vor obtine efectele voite de ei se va putea vorbi cu adevarat de trecerea la comunism". (pag. 209)

Da domnule, Volodea al nostru plasa limbi pline de candoare pe posteriorul Tiranului Ceausescu. In fapt nimic nu s-a schimbat. Poate doar destinatarul acestor catifelate limbi. A fost Milutu Constantinescu, prin 2003-2004 a fost Ion Iliescu si acum, iata, il avem pe Traian Basescu. Sunt ei fericiti oare? Oare ce gandeste dl. presedinte cand stie ca Vladimir isi va continua "opera" si cu Urmatorul? O fi gelos?

Circula o poveste extrem de interesanta in cea ce il priveste pe Dl. Tismaneanu. Se spune ca plecarea lui in State a fost una legendata de catre CIE. O fi adevarat? Eu inclin sa cred ca exista un sambure de adevar in aceasta saga comunista. Iar cand vezi cu cine se insotea prin tara, acest sentiment ti se intareste. Tismnaneanu, la fel precum amicului sau Mihaies (cel care il facea praf pe Base la finalul deceniului trecut iar acum ii lauda desantat opera prezidentiala!) li s-au extras coloana vertebrala. Iar din postura de nevertebrata nu poti decat sa preamaresti mana care te hraneste.

Cariera universitara din State? Hai sa fim seriosi!