miercuri, 12 decembrie 2012

Luna de miere a durat trei zile. Plus câteva consideratii despre noul Parlament

***
Ei da, la doar trei zile de la castigarea alegerilor parlamentare majoritatea de Stanga compusa din PSD si PNL a decis sa creasca cuantumului taxelor si impozitelor cu aproximativ 16,5%! Dupa ce o intreaga campanie electorala domnii si doamnele de la USL au urlat in gura mare ca ei sunt cei care au reintregit pensiile si salariile ciuntite de ametitii din PDL (discutabila afirmatie!), iata, azi, premierul-minune a dat vestea cea mare: Români, birurile vor crește! Cu alte cuvinte ia de aici 5 lei si tu imi dai inapoi 15. Avantaj pentru baietii destepti.
E adevarat, pontănacul a revenit in aceasta seara cu o precizare, declarand  "Deci, eu nu măresc nicio taxă, eu fac ceea ce mă obligă legea, şi anume îi informez pe cei din CGMB, consiliile locale, cât au voie (să modifice cuantumul taxelor - n.r.), că nu au voie să le mărească cu 100% sau cu 50%. (...) Adică pot să şi le scadă cu 4% taxele, pot să şi le mărească cu 16 plus 20, deci 36% maximum. Nu intervine Guvernul în finanţele publice locale, asta decid consilierii". Sesizati "deci" - ul din capul frazei,nu? Cam asa incepeam si eu  in liceu, atunci cand incercam sa dau un raspuns la plesneala. Adevarul este insa unul foarte crud pentru Romania; baietii astia habar nu au ce trebuie sa faca pentru a indeplini macar una dintre promisiunile de viata buna, facute cu atata larghete pe intreg parcursul acestui an. Problema cea mare pentru USL este aceea ca in spatele succesului sau electoral stau aceleasi grupuri de interese care au umflat PDL pentru ca mai apoi sa il abandoneze.

Parlamentul nou-ales  - de fapt, titulatura corecta ar fi aceea de Penaloment - colcaie de infractori dovediti, fosti puscariasi, tiitoare ascunse sau curve directe. Pe langa acest fapt reprobabil, legea electorala croita atat de stramb, a determinat o suprareprezentare a cetatenilor, numarul trantorilor din cel mai scump dormitor al Romaniei, ridicandu-se acum la nu mai putin de 588 de indivizi. Statele Unite, cu o populatie de peste trei sute de milioane de cetateni, se pot lauda cu doar 535 de congressmeni. Dar ce dracu ne uitam noi catre Washington? Pentru parazitii care motaie in bancile  Parlamentului  idealul de reprezentare este cel din timpul Marii Adunari Nationale comuniste. Articolul 25 din Constitutia din 1948 preciza ca Marea Adunare Națională este aleasă de către oamenii muncii, cetățeni ai Republicii Populare Române, pe circumscripții electorale, câte un deputat la 40.000 locuitori. Marea Adunare Națională se alege pe timp de 4 ani. Unde e diferenta? Mi-e teama ca acei oameni nevinovati (in marea lor majoritate) care compuneau plenul M.A.N. erau mult mai cinstiti decat cei care au acces in Parlamentul viitor.

E groaznic sa constati ca, la douazeci si trei de ani de la evenimentele din 1989, schimbarile reale de la nivelul establishmentului politic, sunt predominat negative. Intr-o societate normala, Gigi Becali era cel mult un fermier respectabil. Sau la inchisoare, alaturi de alti infractori dovediti, care acum au in buzunar mandatul de senator sau deputat.

Insa cel mai grav lucru este absenta unei opozitii reale in acest Penaloment al rusinii.  Din partea PDL au acces in staulul din Casa Poporului doar fosti ministrii sau sefi si sefuleti de partid, cu absolut nimic mai buni decat cei de la USL. Expirati cu multe tinichele agatate in coada, indivizi  imbatraniti in rele, incapabili de a deveni voci acceptabile...Cu asta am fost batuti de Dumnezeu.

Vai de tine, Românie!