sâmbătă, 24 iulie 2010

Dupa ce plang unii. Nostalgia Raului


***
Regretele publice pe care unii le au vizavi de regimul comunist din Romania incep sa ma inspaimante de-a dreptul. Oameni aflati acum intre doua varste, care au trait epoca comunista, incep sa se dea in spectacol relativ la situatia pe care au avut-o in acea perioada. Sunt unii care uita mult prea repede ce a insemnat comunismul. Desigur, aici intervine si factorul biologic. Multi dintre acesti nostalgici erau tineri in acea vreme. Se spune ca in Uniunea Sovietica, in anii '80, dupa aparitia Glasnostului si a Perestroikai, o echipa de televiziune ajunge intr-un sat unde trebuia sa faca un reportaj despre superioritatea epocii Gorbaciov fata de celelalte cunoscute de cetatenii sovietici. Prima data in calea reporterului ii iese o mamaie la vreo 60 de ani. O intreaba: "Cum a fost maica in vremea lui Stalin?" Femeia ii raspunde:  "Bine maica, foarte bine...si aveam si noi doar douazeci de ani!"

Desigur, factorul biologic poate explica aceasta nostalgie irationala. Dar aceasta doar partial. Mie imi este greu sa cred ca pot exista oameni care sa regrete o perioada in care, in Romania Securitatea intocmea dosare de urmarire de marimea celor prezentate in sinteza din imaginea de mai sus, consacrata dosarelor de urmarire existente pe numele lui Corneliu Coposu. Dar poate ca romanii s-au saturat de Libertate si prefera orice balega, doar sa fie calda.

Incepe sa imi fie teama de o tara ai carei cetateni mizeaza tot mai mult pe Irational. Romanii nu au excelat niciodata la capitolul critic dar acum cred ca s-a ajuns prea departe.  In urmatoarea perioada vom avea parte de o recrudescenta a discursului politic extremist. Mie teama de labilitatea politica a romanilor. Daca pe foarte multi dintre noi rezultatele sondajului IPP facut public saptamana aceasta le-a produs o mica bucurie, pe mine aceasta instabilitate politico-emotionala a avut darul sa ma inspaimante. Nu se poate ca acum sapte luni sa mizezi totul pe discursul unui nenorocit politic precum Basescu iar azi, la foarte mica distanta de timp, sa spui ca acelasi Basescu nu merita un al doilea mandat. Poporul acesta trebuie flagelat la maxim pentru a se trezi la realitate si sa realizeze cu adevarat care ii sunt prioritatile.

PS: si iarasi fac precizarea pentru "binevoitorii" care ma intreaba pe mail sau in commenturi daca eu nu fac parte din acest popor; DA, si eu sunt Roman si sunt parte a acestui neam, si DA,  si eu merit sa fiu flagelat alaturi de toti ceilalti Romani. Multumiti?