luni, 19 noiembrie 2012

Sondaj CSCI pentru Colegiul 3 Senat Timis

***
Initial parea un blat mare cat casa, prin intermediul caruia se urmarea inlesnirea accesului in Senat a "buldogului" Vasile Blaga. Insa si in politica exista, basme, povestiri, mituri  dar si realitati. O realitate cuantificabila este si aceasta: in lupta dintre liderul PDL, Vasile Blaga, si ilustrul necunoscut de la acea  data, Matei Suciu, considerata inegala la inceput de campanie,  cel din urma pare ai fi luat fata mult mai experimentatului sau preopinent politic.

Un recent sondaj de opinie realizat de catre CSCI intre 9 si 12 noiembrie ne indica faptul ca tanarul Matei Suciu se bucura de increderea a 51% dintre respondenti in vreme ce Vasile Blaga intruneste doar 35%  dintre preferintele cetatenilor din Colegiul 3 Senat Timis. Situatia este una destul de grava pentru PDL, din mai multe puncte de vedere. In cazul in care Suciu va lua peste 50% dintre voturile valabil exprimate atunci el va merge direct in Senat, fara a mai avea emotiile redistribuirilor. Semnalul ar fi unul dezastruos pentru partidul prezidential, deoarece se pune problema ca insusi presedintele aceste formatiuni politice sa nu acceada in Parlament! La nivelul membrului de rand al PDL se va pune intrebarea daca mai merita sa activeze intr-o formatiune politica in care nici macar liderul formal nu a reusit sa isi securizeze un colegiu electoral.

In masura in care aceasta tendinta se va pastra, putem spune ca PDL poate sa isi pregateasca de pe acum sederea pe bancile opozitiei, in viitorul parlament. Incercarile disperate ale lui Traian Basescu de a se erija in locomotiva electorala pentru partidul sau de suflet par sortite esecului in conditiile in care el insusi are o mare problema in cea ce priveste legitimitatea sa in functia pe care o ocupa. In situatia lui Blaga, adica virtuali in afara Parlamentului, se regasesc si alti lideri PDL/ARD, cele mai sonore nume fiind cele ale Elenei Udrea, Mihai Razvan Ungureanu, Roberta Anastase si Cezar Preda. Va fi interesant de urmarit ce strategie va aborda PDL in vederea remontarii acestui handicap electoral.

8 comentarii:

 1. Cetateanul Turmentat19 noiembrie 2012, 14:34

  E blat my friend , vei vedea.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pe ce te bazezi? Rezultatele din sondaje ne spun altceva. Eu zic ca se joaca.

   Ștergere
 2. Cum-necum, mi-as dori ca Maria Grapini sa castige batalia electorala!

  RăspundețiȘtergere
 3. toti astia de la PDL cu ~30% se califica la redistribuire

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, dar daca domnul Suciu o sa ia 51% la alegeri? Cel putin in acest colegiu senatorial nu va mai exista redistribuire. Este o sansa...

   Ștergere
 4. Speram ca sondajul sa reflecte realitatea . Ajunge si pentru Blaga! Sa mai lase locul si altora!

  RăspundețiȘtergere
 5. Blaga trebuia sa candideze la noi la Oradea, daca ar fi facut ceva pentru acest oras. In Timis cine sa-l voteze?

  RăspundețiȘtergere