miercuri, 19 august 2009

Vocea ratiunii pesediste. Iliescu si mama guvernarii

***


De cand ma stiu am fost un antiiliescian convins. Nu am votat in favoare dansului nici macar in al doilea tur al alegerilor prezidentiale din 2000. Am preferat sa nu particip la acel exercitiu electoral. Motivatia acestui gest o puteti descoperi analizand la rece cele doua mandate ale lui Papasa de pana in 1996.

Insa nu pot sa nu observ faptul ca, actualmente Iliescu reprezinta vocea cea mai rationala a PSD - ului in relatia cu PD. De ce fac aceasta afirmatie? Pentru ca, in timp ce majoritatea celorlalti lideri au depus armele in fata PD - ului dupa puseul de independenta de acum vreo luna de zile, Iliescu este cam singurul care realizeaza pericolul remorcarii singurului partid de stanga din Romania la trena actualului presedinte.

"Dă-o-n mă-sa de guvernare" inseamna un strigat de disperare al omului care a fondat acest partid. Daca vreti, inseamna si un strigat de lupta. Inseamna chiar un principiu de urmarit. Participarea la guvernare alaturi de canibalii pedisti duce la restrangerea bazei electorale a PSD - ului. Mircea Geoana nu convinge ca si lider national, fiind mult in urma partidului din punct de vedere al intentiilor de vot.

Diferenta aceasta dintre scorul partidului si cel al candidatului sau prezidential o reprezinta votantii de circumstanta ai PSD. Acestia isi pot reorienta oricand votul catre ceilalti candidati. Iliescu a intuit exact acest posibil fenomen incercand sa impuna partidului un discurs mai ferm vizavi de partenerul de guvernare.

Indiferent de cat il antipatizeaza pe Geoana, Iliescu pune in prim plan Partidul. Acesta este un reflex mai vechi, datand din tineretea revolutionara a Papasei. O fi reprezentand acesta o remanenta a partidului unic dar el ar trebui sa fie insusit si de membrii celorlalte partide politice din tara noastra. Omul este trecator, partidul trebuie sa dainuie.