miercuri, 20 iulie 2011

Rosia Montana. Cateva consideratii

***
In ultima vreme putem constata o adevarata ofensiva mediatica initiata de catre Rosia Montana Gold Corporation si sustinuta cu sume imense de bani, in vederea obtinerii acceptului final pentru demararea exploatarii de aur de pe teritoriul judetului Alba. Reclame impartite cu darnicie la toate posturile TV nationale, in salile de cinema, in ziare, pe Facebook, atragerea unor voci ale societatii civile de partea acestui proiect, toate acestea constituie arsenalul de lupta al investitorilor canadieni. La toate acestea mai putem adauga si influentarea optiunii locuitorilor zonei in vederea sustinerii de catre acestia a redeschiderii exploatarii aurifere.
Nici nu este foarte greu sa ii capacitezi pe acesti nefericiti in sprijinul intereselor tale, pentru ca cei care domiciliaza in arealul localitatii sunt dispusi la orice compromis in vederea unei iluzorii salvari a economiei locale. O alta categorie de cetateni o reprezinta cei usor de cumparat, care fac parte dintre cei care isi tranzactioneaza votul pentru o sticla de bere sau o galeata goala. Romania geme de asemenea exemplare. Banii arucati in veselie de catre canadieni pentru a-si concepe o imagine de respectabilitate ii fac pe multi concetateni de ai nostrii sa considere acceptabil proiectul de exploatare a aurului prin metoda cianurarii, uitand de impactul absolut devastator pe care il va avea acest lucru asupra mediului inconjurator.

In contextul in care aurul tinde sa redevina etalon pe pietele financiare ale Lumii, este de aspteptat ca mijloacele de persuasiune ale RMGC asupra factorilor decizionali de la Bucuresti sa devina tot mai elaborate. Este foarte posibil ca pretul metalului galben sa cresca cu 35-50% in lunile urmatoare, asigurand beneficii extraordinare pentru stapanii lui. Numai ca in urma acestei exploatari salbatice riscam sa ramanem singuri, in fata unei bombe ecologice. Si pentru ce? Pentru contravaloarea a aproximativ un miliard de euro? Cred ca politicienii nostrii trebuie sa isi faca un examen de constiinta si sa puna in balanta toate aspectele acestei probleme, fara sa se lase influentati de catre banii de campanie usor de obtinut de la investitorii straini.

Riscam sa ne afundam cu totul in asa-zisa lume a treia a planetei. John Perkins, in "Confesiunile unui asasin economic" descria destul de convingator actiunea marilor puteri - in cazul lui e vorba de Statele Unite -  pentru a-si asigura controlul resurselor strategice ale lumii. Iar aurul, in noul context international, tinde sa devina cea mai importanta resursa, cea care asigura bogatia unei natiuni. Urmarind reactiile autoritatilor romanesti, nu poti sa nu te gandesti la existenta unei intelegeri intre actuala conducere politica a Romaniei si cei care doresc otravirea zonei Apusenilor. Este suspecta tacerea Guvernului atunci cand vine vorba de acest subiect. Din arcul Puterii, foarte multi politicieni si-au declarat sprijinul pentru demararea proiectului Rosia Montana. Tipic romanesc, gandire pe termen scurt. Ce o sa ne facem cu zona Apusenilor, dupa deversarea cianurilor, d-le Videanu si d-le Basescu? Al dracu' Licuriciu!