miercuri, 21 octombrie 2009

Lupta Basescului cu Parlamentul cel rau

***


Precum banuiam, intreaga campanie electorala a d-lui Basescu va fi centrata pe atacurile dure la adresa uneia dintre puterile statului de drept, anume cea legislativa. Parlamentul Romaniei trebuie sa se astepte la tot ce este mai rau in aceasta perioada, din partea unui presedinte cu apucaturi dictatoriale evidente.

"Dati-mi un vot de sprijin si voi scutura Parlamentul" ne spune arhimedian dl. Presedinte. Interesant. Si ce va urma, tovarase? Popularea bancilor parlamentare cu aplaudaci pentru a mentine ideea unei democratii? Romania a ratat sansa de a deveni o meritocratie, acest lucru este cert. Dar totusi, intre cei 471 parlamentari actuali, am vazut si varfuri ale unor meseri liberale, oameni de succes, oameni care au avut si au ceva de spus.

Ideea in sine de a se reduce numarul parlamentarilor este una corecta. Desi luata ca si medie, tara noastra nu are mai multi parlamentari decat, sa zicem, Germania sau Franta. Insa Romania nu trebuie sa renunte la Parlamentul bicameral. Blocajele legislative pot fi inlaturate printr-o precizare mult mai clara a atributilor fiecareia dintre cele doua camere.

In fapt Basescu nu doreste o reforma a Legislativului. Nici pe departe. Basescu cauta un adversar pe care sa il poata ataca in voie pe perioada campaniei electorale, fara a se teme de riposta, pentru a puncta in scorul final al prezidentialelor. Domnul Basescu ne spune ca doreste o Romanie a bunului simt dar, daca este posibil, fara Parlament. Comportamentul sau poate fi asemuit cu cel al unui vechil, insarcinat cu administrarea unei mosii. Un vechil prost, care se increde doar in instinctele proprii.

Una dintre institutiile esentiale ale statului de drept este atacata in aceste zile, din motive politicianiste, de catre un presedinte inapt moral pentru a conduce o tara. Dl. Basescu trebui inlaturat democratic, in decembrie. Mai a cazut unul in Decembrie, parca, nu?