duminică, 21 martie 2010

Anevoiosul drum al legitimarii conducerilor judetene pro-Antonescu in PNL. Cazul judetului Timis


***

Optimizarea conducerilor filialelor judetene ale PNL, a caror menire principala va fi transpunerea in fapte a strategiei prezentate de catre Crin Antonescu la congresul din februarie, se naste greu, aproape cu forcepsul. Cazul al carui martor am fost azi l-a reprezentat cel al filialei judetene Timis, in care au avut loc alegeri. Intregul proces a avut un supervizor de la Bucuresti, in persoana lui Ludovic Orban, descalecat la Timisoara pentru a-si asigura un punct de sprijin in cazul unei intorsaturi nefericite pentru actuala conducere nationala la PNL, aleasa in februarie.

Nicolae Robu, rectorul Politehnicii timisorene, a castigat dupa cum era de asteptat in fata contracandidatului sau, Sorin Supuran, fost primar de Biled si fost sef al Autoritatii Rutiere Romane . Victoria lui Robu a fost una destul de greu obtinuta, in conditiile in care in spatele lui Supuran s-au aliniat mai toti "fostii" guvernarii Tariceanu, unii dintre ei oameni politici expirati la o varsta extrem de frageda. (Cristian Busoi, Liviu Borha, Leontin De Maio, Cosmin Costa, Dan Bara, Ciprian Bogdan, Ciprian Jichici, Edmund Szilvester, Horia Preda - ar fi doar cateva exemple in sensul celor afirmate mai inainte).

Nicolae Robu a obtinut 339 de voturi, in timp ce Sorin Supuran a luat 294 de voturi. Echilibrul acesta isi are, poate, o explicatie in prezenta la aceste alegeri a lui Ludovic Orban, care a mai adus cateva zeci de voturi pentru Supuran in conditiile in care, se cunoaste, Nicolae Robu este omul lui Antonescu in Timisoara. Minicampania electorala care a precedat aceasta conferinta judeteana de alegeri a cunoscut si cateva intamplari mai putin cunoscute. De exemplu, la mare cautare s-a aflat sprijinul filialei PNL Dudestii Noi, cea mai performanta din mediul rural timisean, primarului PNL de aici facandui-se o asidua curte timp de cateva saptamani, de catre tabara d-lui Supuran. Nu a fost sa fie.

Robu a castigat dar misiunea lui nu va fi nicidecum una facila. Este nevoie de o organizatie unita, ori azi ni s-a demonstrat ca numai de unitate nu poate fi vorba in acest moment. In filiala aceasta exista foarte putini oameni care au performat sau au capacitatea sa performeze din punct de vedere politic. Exista un anumit gen de resemnare intre cei care au participat la guvernarea locala intre 2004 si 2008. Cei obisnuiti cu viata dulce din deconcentrate nu se prea pot readapta la munca de partid de opozitie si acest lucru este vizibil in cazul unor domni si doamne care candideaza oriunde si pentru orice, doar sa se aleaga. Vezi cazul lui Ciprian Bogdan, candidat pe lista lui Orban la congresul din februarie si candidat - din nou, la numai o luna distanta - pe lista lui Sorin Supuran pentruc un loc in Biroul Politic Teritorial al PNL Timis.


Destul de dificil se anunta acest mandat castigat de catre Nicolae Robu.