joi, 8 iulie 2010

Cruyff. Johan Cruyff

***

Dupa semifinala de aseara de la Cupa Mondiala, putem afirma ca avem deja castigatorul finalei.  Acesta nu este nici Bert van Marwijk si nici Vicente del Bosque.  Desigur, si acestia isi au propriile merite. Insa infinit mai mult a contat filosofia fotbalistica a unui om: Johan Cruyff. Fotbalistul care a reprezentat simbolul nationalei lalelelor si al Barcelonei in anii '70, cel care ii ridiculiza pe brazilieni cu propriile lor arme, a adus propria lui gandire fotbalistica, indirect, atat in jocul Olandei cat si in cel al Spaniei.

In cazul Olandei se cunoaste influenta exercitata de Cruyff asupra tuturor selectionerilor aparuti dupa Rinus Michels. Benefica sau nu, aceasta a condus la perpetuarea stilului olandez de fotbal bazat pe viteza, tehnicitate si calitati fizice native in cazul batavilor. Cruyff nu a inselat fotbalul niciodata. ca si jucator, fie ca a jucat contra Marocului, fie ca a jucat contra Braziliei, stilul era acelasi. Niciodata tactica de joc a Olandei nu a fost tributara numelui adversarului intalnit. Desigur ca acest lucru este cu dus si intors.

Spania, cealalta merituoasa finalista a World Cup - ului, se bazeaza la aceasta competitie pe scheletul Barcelonei. Ibericii  - dupa cum am anticipat - a fost singura echipa capabila sa sufoce Germania . Ori Barcelona moderna este creatia lui Cruyff. Filosofia de joc presupune pastrarea initiativei indiferent de numele echipei adverse. Accentul pus pe tehnicitate a facut din Spania cea mai spectaculoasa echipa a competitiei sud-africane. Arestarea balonului este doar o fateta a acestei modalitati de a gandi fotbalul.

Jos palaria, Johan. Razbunarea ta de peste decenii este totala. Probabil ca duminica, dupa consumarea actului final, cu un ochi vei rade si cu celalalt vei plange. Insa nu este putin lucru sa aduci in finala loserul voios de decenii care se numeste Spania si Olanda, cea cu doua finale pierdute.