luni, 31 ianuarie 2011

Prea multe javre ordinare in tara asta!

***
Sa fim sinceri cu noi insine; referitor la circul actual din aceasta tara, noi, romanii, nici nu meritam mai mult. Cu cea ce ne confruntam noi acum, cu aceasta situatie care pare fara iesire, cu disperarea oamenilor pentru a razbi in ziua de maine, cu nesimtirea din partea guvernantilor, pe care o constatam zi de zi, ora de ora, cu sentimentul neimplinirii plenare, cu menajeria din fruntea tarii, noi romanii am decis sa coabitam. In momentele decisive pentru tara, atunci cand parerea noastra, optiunea noastra personala ar fi putut indrepta destinul acestei tari, atunci am ales prost. Majoritatea. Marea majoritate. De la Duminica Orbului, din acea luna mai al anului 1990 si pana in seara zilei de 6 decembrie 2009, trecand prin mineriade, lovituri de palat si alte asemenea incercari, romanii si-au aratat limitele in intelegerea realitatilor imediate.

Mi-e scârba de scârna care se revarsa zilnic, valuri-valuri, in viata publica romaneasca. Mi-e scarba de indivizii care o consuma pe post de mic-dejun, prânz sau chiar cină. Spiritele rector ale acestei natiuni exceleaza prin absenta. In mocirla romaneasca doar porcii prospera. Se ingrasa, devin mai puternici in fiecare zi. Ei sunt in mediul lor, in climatul propice pe care, cu mare grija si cu complicitatea naivilor si l-au construit. Mi-e lehamite sa mai explic realitatea celor care poarta obiectul de deasupra gatului doar pentru ca apa de ploaie sa nu li-l inunde. Mi-e ciuda ca nu am reusit mai mult in incercarea de a convinge. E vina noastra, a acelora care au proprietatea cuvantului si stapanesc sensurile verbului in limba romana.

Oare ce blestem a fost aruncat asupra acestui popor? De ce suntem atat de limitati in a intelege adevarurile si de ce ne scapa atat de usor sensurile reale ale problemelor cu care ne confruntam? De ce preluam de la porci comportamentul zoios, de ce renuntam atat de usor la ratiune, la gandirea critica,  singurele caracteristici care ne mai diferentiaza de animale? De ce suntem indemnati subliminal sa adoptam asemenea comportamente? Prea putini oameni au mai ramas in aceasta tara. Dar au proliferat javrele. Javrele ordinare!