miercuri, 28 octombrie 2009

Decantarea voturilor - faza pe tara

***


Am intrat in etapa decisiva a campaniei electorale pentru prezidentiale. Deja incepe sa se contureze optiunile generale pentru primul tur al acestor alegeri. Este momentul in care candidatii ar trebui sa dea totul, sa transpire pentru fiecare vot, sa ia tara la picior, sa intre in contact si sa empatizeze cu fiecare potential alegator.

Acum, in aceste doua-trei saptamani, va fi vizibil travaliul pe care este capabil un candidat sa il puna in slujba acestei tari. Acum si nu altcanva, se va putea cuantifica potentialul politic real al fiecaruia dintre cele trei partide mari din Romania. Este momentul implicarii oamenilor cinstiti, ai acelora dezamagiti de actuala stare de lucruri din aceasta tara.

Este luna decisiva pentru a masura cantitatea de bun-simt al romanilor, dorinta lor de a parasi mlastina insalubra in care ne-a tarat in cinci ani un presedinte iresponsabil si un partid de yesmeni incapabili. O data la cinci ani puterea ajunge la cei inzestrati ab initio cu ea. Este datoria noastra cetateneasca sa delegam aceasta putere unui om responsabil, inteligent, cu bun simt, capabil de a creea consensuri si nu conflicte in societatea romaneasca.

Acestea sunt zilele in care candidatii care isi doresc cu adevarat magistratura suprema maresc strocul pentru a se detasa de ceilalti concurenti. Se pot intampla inca multe surprize. Personal cred ca locul intai si accederea in turul al doilea nu ii este garantat d-lui Basescu. Ba mai mult, daca aceste alegeri aveau loc la inceputul anului 2010 actualul presedinte ar fi avut sanse mari de a rata pana si cel de-al doilea tur de scrutin.

Oricum , lupta pentru cel de-al doilea loc in finala din 6 decembrie este inca deschisa. Avem sondaje care se bat cap in cap, in functie de comanditarul lor. In cele comandate de catre PNL, Crin iese pe locul al doilea, dupa Basescu. La cele comandate de catre socialisti, binenteles ca Geoana se afla la egalitate cu actualul presedinte. Pentru mine personal, aceste sondaje nu au nici o valoare. Sunt doar niste instrumente de manipulare a intentiilor de vot. Atat si nimic mai mult.

Ce va fi in realitate? O sa vedem dupa 6 decembrie.