sâmbătă, 21 ianuarie 2012

Ordin de zi pe unitate: rasfirati-va, baieti!

***
Cu imensa satisfactie in suflet si cu vocea gatuita, seful PNL - ului local din Timis, dl. Nicolae Robu, a anuntat intr-o conferinta de presa ca filiala dansului se afla in negocieri avansate cu mai multi parlamentari din randurile PDL, dispusi sa schimbe tabara, acum, in an electoral, tocmai cu cateva luni inainte de alegerile pentru un nou Legislativ. Cu multa emfaza si mandrie nedisimulata dl.Robu ne asigura ca sunt sanse de 99% ca unii parlamentari ai PDL sa vina alaturi de PNL înainte de a se transa situația protestelor.

Cu alte cuvinte, pe corabia Marinarului exista un grup de soareci care, sesizand ca sandramaua i-a tot mai multa apa, s-au gandit sa o schimbe, in schimbul accesului nelimitat la cascaval. Repet, acum in prag de alegeri parlamentare. Pentru aceste rozatoare din bugetul statului nu prea mai conteaza ca, in ultimii anii, au existat vreo patru-cinci motiuni de cenzura, in sprijinul carora voturile lor ar fi fost binevenite. Nu. Ei se gandesc doar la perpetuarea lor pe bancile parlamentare, intr-o noua legislatura, acum, poate, cu sprijinul politic al USL. Din doua, una: ori s-a tampit Robu, ori a fost tampit in tot acest timp. Cum poti sa negociezi, repet, acum, cu niste soareci care, timp de o legislatura te-au flituit permanent, sustinand un guvern care demult nu mai avea sprijinul popular? Cred ca explicatia tine mai mult de Sindromul Stockholm decat de o logica evenimentiala. 

Daca PNL se gandeste intr-adevar la transferuri politice, atunci cred ca miza este una gresita. Accentul ar trebui pus pe atragerea edililor, a primarilor de la alte partide catre liberali, nu pe soareci fara nici o putere reala, care, in jocul politic de la Bucuresti nu mai prezinta nici o miza reala. In acelasi timp nu pot sa nu ma intreb daca aceasta apetenta a alesilor PDL pentru negocieri cu Opozitia nu a fost cumva stimulata de catre cercurile din jurul Palatului Cotroceni. De ce fac aceasta afirmatie? Pentru ca indiferent in ce fel de combinatie politica ar intra, PDL va pierde alegerile parlamentare la scor urat. Miscare Populara, Alba ca Zapada...nu prea conteaza. Ori Traian Basescu mai are vreo doi ani de mandat prezidential, perioada pe care ar dori sa o securizeze din punct de vedere politic. O majoritate parlamentara reala a USL dublata de un cabinet de aceasi coloratura politica ar face din politicianul Traian Basescu o victima sigura.

Insa, dupa ce s-a vazut faptul ca presedintele, uzitand de forta serviciilor de informatii care il slujesc cu mare arta, a reusit sa injghebe o majoritate artificiala, formand din tradatorii de vocatie un partid parlamentar de marime medie, nevalidat niciodata de catre electoratul roman, majoritatea USL este in primejdie.  De ce nu ar repeta figura, daca i-a iesit odata? Tradatorul tradeaza intotdeauna si a doua oara, ne spune o vorba inteleapta. Ce s-ar intampla daca USL ar castiga alegerile cu 55% din totalul voturilor si, in urma operatiunilor ascunse ale Cotroceniului, din randurile parlamentarilor proaspat validati s-ar desprinde inca un UNPR? Este o ipoteza de lucru care ar trebui serios studiata de catre strategii politici ai Uniunii. Daca se doreste cu adevarat schimbarea in aceasta tara, cei compromisi prin colaborationismul lor cu Traian Basescu ar trebui trasi pe linie moarta si nu naimiti acum, in prag de alegeri, cu inca un mandat de parlamentar. In caz ca ipoteza tradarii s-ar confirma dupa castigarea alegerilor, atunci vina exclusiva va fi atribuita USL.