joi, 28 aprilie 2011

Un prostanac in minus in teatrul absurdului basescian


***
Ilustrul discipol al Fratilor Grimm, parintele unei iluzorii Albe ca Zapada mioritice, a fost revocat din functia de consilier prezidential de catre Traina Basescu. Mogulul taiatului de frunze la caini, inspiratorul revolutiei sexuale din Romania anului 2019, a fluierat in biserica, vorbind in termeni deloc academici despre UDMR, paiul de care atarna in aceste momente intreg esafodajul guvernarii Basescu. Rationamentul lui Basescu a fost unul destul de simplu: indiferent cat de dulci si catifelate sunt limbile lui Lazaroiu, indiferent de marea compatibilitate dintre organul simtului gustativ al ipochimenului si augustul fund prezidential, pentru Basescu importanta este perpetuarea la putere.

Ce ne vom face totusi fara analizele socio-politice ale lui Sebica Lazaroiu? E de asteptat ca de acum, dupa inlaturarea de la Cotroceni, predictiile lui sociologice, analogiile pline de lipsa de sens dintre scena politica si lumea basmelor sa nu mai fie luate in seama de catre tribunele propagandei prezidentiale din lumea online. Va dati seama? Inainte citeam cu sufletul la gura Hotnews-ul, doar-doar mai apare vreo analiza a lui Sebica. Mai mult, ajunsesem sa citesc pana si jenantul Blogary, doar sa mai dau de vreun text semnat de catre Lazaroiu. O mare pierdere, un talent care se va irosi absolut degeaba. Si de ce acest lucru? Pentru ca fostul director al CURS  a sesizat niste realitati existente in cazul UDMR - ului. Pentru ca, de aceasta data fostul consilier cotrocenist chiar avea dreptate in privinta uniunii maghiare.

Caracterizarea facuta formatiunii conduse de Kelemen Hunor este una absolut reala. "Formaţiune tolerată în forma care este",  "nu este un partid politic", "partener comod de guvernare, nu are nimeni interesul să-l distrugă"  ,  ''nu are o singură linie ideologică", sunt doar cateva dintre aceste adevaruri. Unde a gresit totusi Lazaroiu? Pai in primul rand el nu a mai facut disocierea dintre analiza de birou, care intra in fisa postului, si ideile menite a fi diseminate in spatiul dezbaterii publice. De-asemenea, el si-a supralicitat pozitia, neintuind deloc reactiile vehemente ale politicienilor udemeristi la adresa lui. Poate ca a mizat mult si pe o relatie personala cu Traian Basescu. Insa, in acest din urma caz, Lazaroiu nu a luat in considerare faptul ca intre el si propria perpetuare in varful sistemului, Basescu va alege cu ochii inchisi a doua varianta.

Un prost in minus? Da, cu siguranta Lazaroiu face parte din acea categorie de personalitati publice ianugurata odata cu Claudiu Raducanu, continuata de Mircea Geoana si adusa pe cele mai inalte culmi ale penibilului de catre fostul consilier prezidential. Din aceasta categorie mai face parte si Theodor Paleologu, dar ma opresc aici cu consideratiile deoarece risc sa ma implic in niste lupte intestine de partid si chiar nu vreau sa ii deranjez.