marți, 3 noiembrie 2009

Ce-ti doresc eu tie, Comandante? (de ziua presedintelui Romaniei)

***


Tovarase, nu iti doresc altceva decat sa redevii OM. Atat.


PS: Dar sunt ferm convins ca iti cer prea mult. Sper ca, dupa 6 decembrie, sa fi fortat sa iti arati bruma de umanitate pe care sper ca o mai ai.



Semnat

Un fraier care, in 2004, ti-a facut campanie in localitati cu primari PSD care, acum, sunt pedisti cu acte in regula. Uitasem. Pedistii astia pe stil nou, la momentul acela ne alergau cu topoare cu ai lor oameni. Ironic, nu?

Un erou in plus. Degeaba?

***


Se cunoaste deja la nivel national cazul subofiterului Tiberiu Sarbu, angajat al Sectorului Politie de Frontiera Sannicolaul Mare, mort la datorie in timp ce incerca sa impiedice un jaf dintr-un autoturism. Am tot respectul pentru memoria acestui om iar cea ce veti citi mai jos reprezinta doar o analiza rece a acestui caz. Poate voi parea prea dur, chiar insensibil, dar anumite lucruri trebuiesc spuse direct. Aici vorbesc din punctul de vedere al omului care a satisfacut stagiul militar la Politia de Frontiera, Sectorul Jimbolia.

Nelamuririle mele pleaca de la modul de actiune al agentului. Poate ca daca ar fi respectat modul de actiune standard ar fi fost inca in viata. Poate. Putem constata o prima incalcare de consemn in momentul in care agentul isi paraseste locul de serviciu pentru a se implica intr-o actiune de prindere a unor infractori in afara ariei sale de responsabilitate. Pentru ca, in primul rand nu Politia de frontiera ar trebui sa ii prinda pe cei care jefuiesc masinile. In al doilea rand daca tot vrei sa intervi pentru a stopa acest jaf si ai aresta pe infractori, atunci interventia ta trebuie sa fie mult mai dura.

In fapt, aici constatam remanentele mentalitatii de Militian, in sensul ca oamenii legii au impresia ca ajunge sa te afisezi la locul infractiunii imbracat in hainele Statului pentru ca raufacatorii sa se predea. Ori, in Romania se pare ca doar infractorii s-au adaptat noii situatii de tara membra a Uniunii Europene, cu avantajele si cu tarele acestei conditii. Un politist trebuie sa intervina cu pistolul scos din toc, pregatit sa faca uz de el in situatii limita.

Trebuie sa constatam faptul ca tocmai nerespectarea acestor reguli de baza a condus la uciderea acestui tata de familie. Intr-un alt context, daca ar fi fost doar dezarmat si i-ar fi fost sustrasa arma probabil ca agentul Sarbu ar fi ajuns in fata Tribunalului Militar. Asa...mai avem un erou. Pacat ca s-a pierdut o viata de om onest, zic eu. Bun profesionist? Ma indoiesc.