vineri, 25 septembrie 2009

Vasile Blaga si 'entelectualii. Radiografia exacta a pozitiei lui Cristian Preda in cadrul PD-ului

***


Vasile Blaga reprezinta singura voce credibila a PD - ului. De-alungul timpului el si-a consolidat pozitia in cadrul partidului, reusind sa domine pe mai guralivii Berceanu sau Boc prin capacitatea lui organizatorica. Din punct de vedere organizatoric actualul PD este creatia lui Blaga. Putem afirma fara teama de a gresi ca accederea democratilor la statutul de partid "mare" este mai mult meritul lui Blaga decat al lui Basescu.

Sigur, in pana de inspiratie populista, Basescu a decis atragerea in PD a unei garnituri intregi de 'entelectuali, trimisi apoi de catre presedinte in prima linie a bataliei politice pentru a aplica acolo teoria dobandita in mediul universitar sau in presa. De cele mai multe ori practica nu se prea potriveste cu teoria astfel ca avem parte acum de nemultumiri majore din partea secretarului-general al PD la adresa acestor pui de gostat ai politicii.

Blaga priveste totul din punctul de vedere al eficientei politice. Asa ca este normal ca acesta sa fie neplacut surprins de activitatea partinica a acestor domni. Primul intrat in colimatorul Buldogului a fost liberaloidul de acum cativa ani, Cristian Preda. Ales in Parlamentul European pe listele PD - ului, acesta si-a intersectat de prea putine ori destinul sau personal cu cel al partidului in ultima vreme. Acest lucru nu putea scapa vigilentului SG al PD. Spunea Blaga intr-un recent interviu "...să văd eu cum luptă Monica Macovei si Cristi Preda pentru imaginea partidului democrat-liberal. Să-i văd eu. Vă spun că nu i-am văzut o dată, de cînd s-au ales, că spun ceva în calitate de membri".

Indignarea fostului vames este perfect justificata in contextul in care luarile de pozitie ale 'entelectualilor lui Basescu exced de prea multe ori linia oficiala a partidului. Iar Blaga este un perfectionist. Unii il considera dictator, eu il consider doar un foarte bun organizator. Si exact acest gen de om face diferenta in campaniile electorale.

Vocea lui Blaga este, deocamdata, una stinghera in cadrul PD - ului. Sau ceilalti isi reprima nemultumirile de teama razbunarii lui Zeus si a lui Mini-Zeus, nu se cunoaste exact. Departe insa de a reprezenta un castig pentru PD, aceasta promovare pe listele partidului a unor nou-veniti nu a adus un plus de vizibilitate in viata publica. Dimpotriva, cei cu state vechi in partid se simt dati la o parte in favoarea unor rookie in politica. Iar Blaga simte cel mai bine pulsul partidului.