joi, 4 august 2011

Publicitate desantata pentru El Comandante Base. Antena 3 e campioana

***
Cel mai cunoscut dicton din industria advertisingului, de la pionierii americani ai domeniului, de prin anii '30, ne spune ca nu exista publicitate negativa. Exista doar publicitate. Atat. Acest aspect arhicunoscut pare a nu fi luat deloc in seama de catre contestatarii publici ai actualului presedinte. Atat opozitia politica cat si vocile critice din mass-media audio-vizuala au realmente un tic verbal, pronuntand numele Basescu la fiecare a treia fraza. Nu exista eveniment politic care sa nu fie asociat direct sau indirect, cu numele presedintelui. Televiziunile de stiri, cele care isi umplu spatiul de emisie cu diverse talk-showuri, sunt pe cale de a face din Traian Basescu un mit, creind impresia unui politician atotputernic, facand din acesta un deus ex machina perfect pentru timpurile noastre.

Avem de-aface cu oameni care si-au construit o cariera rostind mecanic numele lui Traian Basescu. In context pozitiv sau negativ, nu prea conteaza. Totul in aceasta tara se raporteaza, in acceptiunea acestor domni si doamne, la aprehensiunile si umorile individului de la Cotroceni. Politicieni maturi, cu o cariera in spate, nu fac altceva decat sa contribuie la realizarea mitului. Basescu e in toate. Genial si magistral, dupa parerea sustinatorilor domniei-sale, dezastruos si contraproductiv, in optica contestatarilor. Ma uit si eu ca tot romanul la televiziunile de stiri, Antena 3 si Realitatea TV. Subit ma apuca un dor nebun de a pleca din Romania. Avem un singur nume propriu, comun in fiecare comentariu al invitatilor de parada: Basescu. Oare acesti oameni nu fac limbarita de la repetarea extazica a numelui marelui Carmaci? Mai pot? In rarele momente in care avem invitati in platou reprezentanti atat de la actuala Putere cat si din randurile Opozitiei, nu poti sa nu remarci inversunarea cu care primii sustin natura semidivina a lui Traian Basescu, in timp ce cei din urma vad in acelasi om o reincarnare a Necuratului. 

Castigator din tot acest balamuc nu poate fi decat presedintele actual. Numele sau se imprima in auzul fiecarui muritor de pe aceste meleaguri. Asemenea lui Mussolini, Traian Basescu este in toate, este primul nume pe care il aude un nou-nascut la televizor, in momentul in care incepe sa constientizeze mediul inconjurator. Cineva din blogosfera, acum ceva vreme, spunea ca cel mai bun lucru pe care il putem face in vederea limitarii puterilor unui presedinte tot mai bezmetic in actiunile sale, este acela de al ignora complet. Subscriu la aceasta idee.

19 comentarii:

  1. Daca ar fi sa ai dreptate - ba'SECU ar fi un MITOCAN si PROST GRAMADA !
    In loc sa demonizeze A3 si pe mogul - ar trebui sa-i pupe-n cur pentru serviciu ...
    Din nefericire - stie el de ce-i injura in loc sa-i pupe !
    Nu pentru ca are si el un Dinu moguliciu, un Bobby Pauniciu, o Rodicutza - ci pentru ca, realmente, 'injuraturile' de la A3 chiar au efect. Si tragedia basescului este nu ca au efect, ci ca efectul este constatat la mase din ce in ce in ce mai mari de privitori ...
    Marturie stau cifrele audientei zilnice .

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunteti sigur? Eu, de exemplu, cred ca al doilea mandat prezidential al lui Traian Basescu se datoreaza in proportie majoritara, modului in care au inteles diferite trusturi de presa sa il combata pe acesta, pe tot parcursul anului 2009. S-a autovictimizat, a plans cu zece randuri de lacrimi dupa intamplarea cu dosul de palma aplicat copilului, i-a zis rusinica lui Dinu Patriciu, a luat voturile fraierilor si a castigat. Reteta garantata Traian Basescu, in care televiziunile de stiri au avut un rol important. Acum ce sa mai vrea? Omul e la ultimul mandat, isi doreste un om de paie, un "intelectual" ca si succesor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sa fim seriosi !
    Votantii lui TB nu se uita la A3 sau RTV decit intr-un procent foarte redus - n-ar strica o cercetare de piata pe aceasta tema. Probabil ca se uita la A1, are un program care corespunde profilului iubitorilor de manele, dar mai mult ca sigur NU la stiri.
    Si ar mai fi un mic 'amanunt': voturile din diaspora sint cele care au inclinat balanta, vreo 70.000 la numar. Cite din astea vor fi fost introduse cu viteza lui Jacuzzi Baconski ?

    RăspundețiȘtergere
  4. Nici nu putem banui cati dintre romani au porniri masochiste. Imi aduc aminte, in trecutul apropiat, cand eram certat cu sotia, ne uitam amandoi la Nasul - B1TV pe atunci. Reveneam rapid la sentimente mai bune unul fata de celalalt. ;)

    Serios vorbind, in timpul ultimei campanii prezidentiale rolul televiziunilor a fost unul major in determinarea nehotaratilor de a vota cu un Traian Basescu autoprezentat ca si victima a mogulilor. Nu stiu cati votanti din nucleul dur al basistilor se uita la A3 sau RTV, cert este ca asupra celor care nu aveau o optiune clara pana la momentul votului, actiunea persuasiva de autovictimizare a lui Basescu a contat enorm.

    Cat despre Baconski, eu m-as bucura sa fie el "intelectualul" de care ne vorbeste Basescu. Pe bune, tara aceasta il merita.

    RăspundețiȘtergere
  5. Imi aduc aminte ca intre 1990 si 2004 nu exista muritor in Romania care sa nu fi stiut cine este Ion Iliescu. Si asta deoarece nu exista mijloc e comunicare in masa care sa nu ii rosteasca numele macar o data pe zi x 365 zile x 15 ani x nspe tv, radiouri, ziare fa si tu socoata. Din 2004 s-a schimbat doar numele nu si metoda. Si uite asa intra unii in istoria si memoria colectiva chiar daca sunt pozitivi sau negativi

    RăspundețiȘtergere
  6. @Muerte
    Poate ca tara merita un 'teleptual de teapa lui Baconski - mai ales dupa ce a votat al doilea mandat basist. Si din acelasi motiv merita si ce i se intimpla.
    Dar ceilalti 5 milioane, care n-au vrut al doilea ba'SECU, ce vina au ?
    Teoria cu 'vai cum mai contribuie antenele la promovarea lui basescu' este o prostie. Ciudatenia este ca ea reapare pe piata ori de cite ori acuzele care i se aduc securistului sint cam de necombatut ...
    Cit priveste aplicarea teoriei la Iliescu - de ce nu s-a verificat ea si in 1996, cind Iliescu a fost injurat masiv de ziare ?
    Aud ?

    RăspundețiȘtergere
  7. @Chris
    Asa este, doar numele se inlocuieste, mecanismul este acelasi, merge de parca e uns. Baietii astia din politica nu degeaba apeleaza la specialisti din advertising pentru a-si completa imaginea publica. De fapt, nu doar masinaria s-a transferat intre cei doi ci si electoratul. De prin 2005-2006 Basescu se balaceste in bazinul electoral al lui Iliescu.


    @ Arogantu

    Cele 5 milioane de care vorbesti sunt vinovate de faptul ca a crezut ca doar prin vot se poate schimba ceva. Nimic mai fals, inca de pe vremea lui Stalin se cunostea acest aspect. Cum s-a numarat si unde s-a furat? Nici tu nu cred ca stii.

    RăspundețiȘtergere
  8. @Muerte
    Nu cred ca votantii anti-ba'secu au vreo vina ...
    Poate, mai degraba, cei care au stat acasa ar putea sa merite ceva reprosuri !
    Evident - vorbesc de un cadru democratic, in care NU exista alta metoda decit votul.
    Tocmai de aceea capata credibilitate ideea ca Romania nu este un stat de drept - atita vreme cit EXISTA dovezi de frauda electorala pe care organele statului DE DREPTI (in fata INCULPATULUI) au refuzat sa le ia in considerare.

    RăspundețiȘtergere
  9. Aveti si nu aveti dreptate in acelasi timp. Intr-adevar am obosit si eu de polarizarea asta intre raul absolut si esenta divina a persoanei respective. Insa omul a bulversat rutina vietii noastre politice asa cum nimeni n-a facut-o. Un exemplu ar fi constituirea guvernului PDL - PSD in decembrie 2008.

    Din punct de vedere al sforariilor, a fost o miscare extraordinara, care a lasat in off side PNL si UDMR si a neutralizat principalul partid de opozitie inainte de prezidentiale (nu comentez cum din cauza unei legi idioate PSD a obtinut mai putine mandate decat PDL sau modul interesant in care PSD-istii n-au mai facut numaratoare paralela samd).

    Apoi rezistenta in fata propunerii Johannis si modul in care a reusit sa rupa PSD-ul dupa alegeri cred ca vor ramane in manuale (asemanator cu modus operandi al lui Carol al II-lea, dar vor ramane). Prin urmare inteleg de ce multi au facut o obsesie cu el...

    Apropos, aveti dreptate si in ceea ce priveste sfaturile pentru opozitie: atata timp cat vor spune ca nu au ce face , ca-i rade maleficu, vor castiga alegeri la Sfantu Asteapta...

    RăspundețiȘtergere
  10. @Radu
    OK, dar nu credeti ca aceasta obsesie pro/anti-Basescu face din Romania o tara fara un orizont foarte clar definit? Inainte aveam obiective nationale, aveam cauze pentru care luptam, a fost NATO, a fost UE...acum? Sunt unii dobitoci care vor sa il zeifice pe Traian Basescu spre disperarea marii majoritati a romanilor de bun simt. Atat. Cineva spunea ca democratia costa.OK, suntem dispusi sa platim pentru ea. Doar ca cea ce avem noi aici, in Romania, este o mare bulibaseala.

    Traian Basescu nu reprezinta altceva decat evolutia/involutia Romaniei. Este un barometru pentru starea de fapt din tara noastra. Probabil ca odata cu mult-dorita desteptare a romanilor, se va schimba si paradigma politicianului mioritic. Cat timp va dura acest proces? Eu nu stiu. Ce stiu este faptul ca schimbarea - daca dorim sa fie una durabila - trebuie sa fie organica, reprezentativa.

    RăspundețiȘtergere
  11. Facem un pariu ca viitorul ministru al Sanatatii nu va fi din UDMR? Este doar previziunea mea, nu mi-a soptit nici o pasarica de data asta nimic, si nici nu am facut apel la sursele mele. S-ar putea sa il cunosti. Un ins care a candidat la presedintia Romaniei, intrat in PNL Timisoara, fost secretar de stat al aceluiasi minister, actualmente consilier prezidential. Hai ca v-am dat toate informatiile nu e greu de ghicit.

    RăspundețiȘtergere
  12. Virgil Paunescu? Frate, la cati retardati au trecut pe la conducerea acestui minister, Paunescu e geniu renascentist. Nu il cunosc personal, dar am auzit destul de multe lucruri bune despre el. Chiar ma rog sa fie el, cred ca ar aduce o urma de profesionalism la nivelul intai din Sanatatea romaneasca. Cat despre UDMR, sa le fie de bine. Cu nulitati precum acest Atilla Cseke nu vor ajunge foarte departe. Cred ca a fost cel mai negru mandat de ministru al Sanatatii din Romania.

    PS: Oare asa intra PNL la guvernare? Tiptil, prin invaluire? Intai Predoiu, apoi Vladescu iar acum Paunescu? Tare.

    RăspundețiȘtergere
  13. Eu demult am spus ca mediatizarea negativa are efecte inverse.
    La un momend dat in film se afirm ca “luptand impotriva a ceea ce nu doresti adugi energie la acel obiectiv”. Nu trebuie sa fi anti-raboi trebuie sa fim pro-pacifisti.
    “Daca vrei sa fi impotriva unui anume politician, devino pro-oponentul sau. De multe ori alegerile sunt castigate de persoana pe care oamenii o resping, pentru ca acea persoana atrage toate energiile si toata atentia.” (min 1.09:19-1.10:20)

    RăspundețiȘtergere
  14. Poate ar trebui sa constientizeze acest adevar si opozantii de carton ai lui Traian Basescu. Doar ca in tara aceasta coteriile, complicitatiile, exista la toate etajele politicii de rahat de aici, inclusiv la cel mai inalt nivel Opozitie/Putere. Bun filmul recomandat, multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  15. Eu sunt un telespectator al Antenei 3. Explicaţia e simplă: dezavuez actualul regim. În ultimul timp, însă, postul a devenit obositor. Aceeaşi placă, reluată obsesiv, începe într-adevăr să tracaseze. Mie îmi place logica lui Mugur Ciuvică. Şi sarcasmul lui Mircea Badea. Şi-l apreciez, pe alocuri, pe Radu Tudor. În schimb, îmi vine să vărs când le văd pe madamele Antenei - Grecu, Stoiceasca, Petrescu - aducându mii de mulţumiri unei nulităţi absolute, pe nume Oajdea. Dom'le, e-atâta fericire la fetele alea în faptul că moldoveanul fonfăit acceptă să intre ,,în direct'' în emisiunile lor şi că astfel, vezi-Doamne, sparge embargoul impus de PD, că te ia cu sperieţi.
    În aceeaşi ordine de idei, Garcia, eu sunt convins că banalizarea răului, prin popularizarea lui excesivă, contribuie din plin la degradarea iremediabilă a societăţii româneşti.

    RăspundețiȘtergere
  16. Florin Matei, ai dreptate, antena 3 chiar a devenit obositoare. nu stiu daca li se trage de la castigarea premiilor aptr, sau de la faptul ca pur si simplu toata lumea e in vacanta in perioada asta si au probabil o lipsa acuta de subiecte elocvente. Cert e ca si Antena 3 si chiar si realitatea tv isi au rolul lor in societatea noastra. Cineva trebuie sa tina socoteala tuturor nenorocirilor pe care guvernul "boc nspe" le provoaca si aberatiile pe care el base le debiteaza in permanenta cand apare la televizor. Fara A3 si RTV , ce ne-ar ramane? tvr si b1 tv? momentan ca si cu politicienii, nu avem prea multe variante.

    si sa fim seriosi, v-ar conveni ca A3 sa se apuce sa-l divinizeze pe ponta sau pe antonescu? nu cred.

    RăspundețiȘtergere
  17. Florin, de-acord cu tine, si eu urmaressc A3 si, uneori, Realitatea. Insa continuu traiesc o senzatie de deja-vu, parca se repeta tot ce s-a mai spus inca de "n"-spe mii de ori. Mesajul e clar, insa e obositor sa ii vezi pe aceiasi oameni repetandu-l la infinit. Tragand linie ramane doar un nume: Basescu. Restul nici nu conteaza.

    RăspundețiȘtergere
  18. Draga Garcia: ma abtin de la deconspirarea numelui pe care ai facut-o si mai ales ma dezic de parerea ta despre acest personaj (in particular o sa iti spun si de ce).
    Dragi Florin Matei, Deceneu si Opera Phantom:
    Eu de multa vreme am luat nebunii de pe tabla, si am mutat "REGINA" de pe A3 si incetul cu incetul voi da SAH la REGELE ALB, deoarece eu joc intotdeauna cu negrele. Si il las pe Garcia sa va spuna daca sunt un JUCATOR sau un INVINGATOR.
    Daca vreunul dintre voi imi desconspira cine sunt nebunii mei, regina, regele ALB si care este terenul meu de joaca promit sa ii fac cinste oriunde va dori.

    RăspundețiȘtergere