joi, 14 ianuarie 2010

A murit Bela Kamocsa!



***
Timisoara isi pierde inca un monument identitar. Marele muzician Bela Kamocsa, unul dintre membrii fondatori ai legendarei trupe Phoenix iar mai tarziu un adevarat stalp al Jazzului romanesc a murit. Viata lui a fost dedicata in favoarea a trei formatii: Phoenix in aria rockului avangardist cu influente etno, Gramophon in zona confluentelor Jazz/Rock si Bega Blues Band, trupa fidela Jazzului traditional. Datorita varstei, nu am apucat sa il vad pe Bela in cadrul Phoenix sau Gramophon, dar Bega Blues Band a devenit unul dintre simbolurile Jazzului romanesc contemporan.

Imi aduc aminte de un concert din 2002 sau 2003 intitulat ‘De la Gershwin la Sting’, pe scena Operei Române din Timisoara, în compania orchestrei simfonice a Filarmonicii ‘Banatul’. A fost un adevarat regal. Inchipuiti-va muzica lui George Gershwin trecuta prin filtrul muzicii clasice cu aportul celor trei mari maestrii de la BBB: Bela Kamocsa, Lica Dolga si Johnny Bota.  Muzica lui Bela era reprezentativa pentru un anumit spatiu aflat la confluenta dintre Mitteleuropa lui Neumann si Balcanii lui Caragiale.

Din pacate am tot amanat prezenta la un nou concert Bega Blues Band de vreo trei ani. Timpul - mai bine spus lipsa lui - a fost marele adversar. Am tot amanat si iata ca azi am auzit aceasta veste: A MURIT BELA!
Si acum ce sa mai spun?

PS: In bara video din stanga paginii exista unele videoclipuri dintre putinele ramase cu Bela Kamocsa. Cine se va intreba "cine dracu' mai este si Kamocsa asta?" sa puna urechea si sa asculte. Nu doare. Multumesc.