duminică, 24 ianuarie 2010

24 Ianuarie 1859 - ramasitele unei zile



***
In procesul de agregare a natiunii romane, ziua de 24 ianuarie inseamna temelia. Atunci, la 24 ianuarie 1859, sub conducerea domnitorului AI Cuza, s-au pus bazele Principatelor Unite ale Moldovei si Valahiei, precursoare ale Regatului Romaniei de mai tarziu. Dar intentia mea nu este aceea de a face un excurs istoric ci de a contabiliza ce a mai ramas din generoasele idei ale fondatorilor, cu precadere a conceptului de unitate nationala.

Voi incepe abrupt cu o afirmatie care ar putea scandaliza constiintele subtiri; Romanii nu au vocatia unitatii si a interesului national!  Acest fapt este dovedit zilnic de sterilitatea dezbaterilor de fond si de patosul pus in actiunea de diferentiere pe diferite criterii. Politicianismul pur romanesc (acesta nu este nici macar balcanic!) a prins extraordinar la mase. Cele doua tabere, anti si pro, au sfasiat societatea romaneasca cu largul concurs al primului om din Stat. Cultivarea diferentelor in dauna similitudinilor va conduce la o instabilitate greu de controlat.

Din idealul de unitate promovat de catre Cuza s-a ales praful. Si inceputul acestui proces de dezagregare poate fi identificat inca din timpul domniei lui. Fortand un pic adevarul istoric, Cuza a fost un fel de Basescu al secolului al XIX - lea. Venit la putere pe fondul unui entuziasm general, expresie al  dorintei de unitate nationala,  principele Cuza a preferat guvernarea prin intermediul unui partid personal, condus la inceput de catre Mihail Kogalniceanu, om de cultura care s-a compromis intr-un jalnic rol de Boc. Fara liberali si fara conservatori (cele doua forte politice importante ale epocii), ba chiar impotriva acestora.

Putem vedea ca impartirea societatii romanesti intre anti si pro isi are germenii inca din timpul domniei celui care este creditat cu actul de la 24 ianuarie 1859. Cultivarea metreselor de catre seful Statului isi are sorgintea tot in cadrul domniei lui Cuza. De ce ar trebui atunci sa ne mai miram de situatia actuala? De ce sa mai serbam Unirea daca la adunarile organizate cu acest prilej, mergem sa ne injuram cu adversarii politici? Ei bine, lucrurile acestea eu nu pot sa le inteleg. Poate ma lumineaza si pe mine cineva mai inteligent. Astept...