marți, 9 februarie 2010

Apel la susţinerea publică a dlui Marius Oprea, reputat om de ştiinţă, autor şi intelectual public


***
Presa a semnalat, în ultima vreme, o serie de măsuri luate de Executiv vizînd statutul Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului din România. Este vorba, în primul rînd, de reorganizarea acestei institu]ii care a devenit, prin comasare cu Institutul Naţional pentru Memoria Exilului Românesc, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. Această măsură are ca efect necesitatea numirii preşedintelui noului institut de către prim-ministrul Emil Boc.


Transformarea IICCR, o instituţie de indiscutabil interes public, în IICCMER este orientată direct împotriva persoanei d-lui Marius Oprea. Preşedinte-fondator al IICCR, dar devenit, în urma acestei comasări, preşedinte interimar de facto al IICCMER, dl. Oprea este plasat, printr-o manevră administrativă, într-o poziţie instituţională ambiguă, care indică însă în modul cel mai clar intenţia schimbării sale din funcţie. Pornind de la această premisă, considerăm că este necesar să-i transmitem actualului conducător al executivului, dl. Emil Boc, un semnal cît se poate de viguros cu privire la admiraţia şi masivul sprijinul moral de care dl. Marius Oprea se bucură în rîndurile opiniei publice informate din România. Mai mult decît atît, trebuie să-i reamintim insistent premierului şi credibilitatea de care dl. Marius Oprea, un specialist de marcă în domeniul investigării crimelor comunismului, se bucură în mediile parlamentare, academice şi jurnalistice europene şi internaţionale.


Sperăm că dl. Boc va înţelege că înlocuirea preşedintelui interimar al IICCMER nu va putea reprezenta un simplu act administrativ, pierdut în hăţişul cenuşiu al deciziilor executive curente. Dl. Marius Oprea s-a identificat cu o strategie de explorare ştiinţifică şi de instrumentare juridică a crimelor împotriva umanităţii comise în timpul guvernării comuniste a României, o strategie recunoscută pe plan internaţional pentru coerenţă, competenţă şi spirit inovativ. În condiţiile în care proiectele iniţiate de domnia-sa, aflate în plină desfăşurare, au condus deja la rezultate cu totul remarcabile, deopotrivă prin calitate şi cantitate, îndepărtarea din funcţia de preşedinte al IICCMER a d-lui Marius Oprea echivalează cu punerea în discuţie a strategiei urmărite pînă acum de fostul IICCR şi a sistemului de valori care i-a orientat întreaga activitate.


Dl. Marius Oprea are meritul incontestabil şi inestimabil de a fi orientat demersurile institutului pe care-l conduce spre recuperarea dimensiunii celei mai concrete a crimelor regimului totalitar, programul de săpături iniţiat de domnia-sa în multe locuri din ţară (iniţiativă absolut unică, recunoscută şi celebrată ca atare în spaţiul civic european) aducînd cu insistenţă în conştiinţa noastră colectivă zguduitoarea individualitate umană a victimelor sistemului comunist de represiune.


Considerăm că activitatea instituţională a d-lui Marius Oprea reprezintă unul dintre puţinele eforturi susţinute de construire a coerenţei şi clarităţii etice în sfera politicilor publice româneşti. Dacă fermitatea consensului moral care părea să stea la baza activităţii extrem de dinamice a IICCR înainte de transformarea sa în IICCMER, fermitate pentru care persoana d-lui Oprea a reprezentat o garanţie, s-ar dovedi, odată cu îndepărtarea domniei-sale de la conducerea IICCMER, o simplă iluzie, faptul va avea consecinţe serioase asupra credibilităţii şi legitimităţii actului de guvernare şi asupra consensului moral general din societatea românească.


Ţinem în mod special să-i reamintim d-lui prim-ministru că, deocamdată, activitatea IICCR (transformat în IICCMER) este singurul semnal venit din sfera executivului care ne încurajează să credem că declaraţia prezidenţială de condamnare a comunismului nu va rămîne un simplu act electoral, ci se va traduce în măsuri de stabilire a meritelor şi vinovăţiilor individuale şi în politici active de educaţie şi de păstrare a memoriei.




Caius Dobrescu
Andrei Bodiu
Adrian Lăcătuş
Alexandru Muşina
Sorin Cucerai
Carmen Muşat
Mircea Martin
George Ardeleanu
Doina Uricariu
Liviu Dimitriu
Liviu Antonesei
Florin Iaru
Cecilia Ştefănescu
Ciprian Şiulea
Smaranda Enache
Elek Szokoly
Romulus Bucur
Daniel Vighi
Viorel Marineasa
Alexandre Spahiu
Sorin Adam Matei
Ruxandra Cesereanu
Al. Cistelecan
Mircea Dumitru
Ştefan Borbely
Gabriel Andreescu
Mihaela Miroiu
Dorin Tudoran
Marta Petreu
Anca Manolescu
Raluca Ursachi
Marius Daniel Popescu
Arcadie Bodale
Liviu Brătescu
Liviu Tofan
Ştefana Bianu
Mirel Bran
Ernest Wichner
Anca Mizumschi
Iulian Costache
Radu Sergiu Ruba
Doina Ioanid
Ovidiu Şimonca
Silviu Lupescu
Mircea Ţicudean
Sanda Cordoş
Gabriela Gavril
Radu Călin Cristea

(Vă invităm să semnaţi şi dumneavoastră)
 
PS: Nu cautati aici semnaturile jalnicilor anticomunisti de parada care se ascund in spatele d-lui Basescu. Ei semneaza doar statele de plata, cu buzele, pe curul Presedintelui.